chester524 發表於 13-4-2008 00:02:48

有碗話碗,有碟話碟!!

睇左9期了,都有2個幾月啦...

已經無咩耐性,無咩興趣,無咩追看慾...

故仔好薄弱(略知一二)...

內文既人物表達手法(例如內心戲),真係冇咩呀...

同埋睇左咁9期,好老實講,我自己就係因為龍少你個名先買落去...果陣龍神草草收場我幾唔開心丫,龍少你都知咖 ...

除左頭5期之後,都無晒追看既感覺了(即係睇完好想睇下一期既FEEL呀!!)

個故仔再咁落去...真係搵鬼人睇,龍少個名可以令到幾多個人買(除左我之外),我相知起碼都有幾百個掛...

唔好話未來有咩大計啦,一開呢本書果陣,D人都話無必要用神兵4呢個名,因為都無關系....但係龍少你都係書到提過點解用呢個名,

大家都明白...既然都係甘,點解唔放手少少呀??...去盡D...呢....

係呢到唔方便講咁多,一係你個福龍BLOG留私人言比你睇啦..............................................

唉....唔知幾時方便,可以搵你傾下呢,待業中...想獻計呀....等你搵我!!THX>.<"

神武光輝 發表於 13-4-2008 13:07:46

第九期D打交場面冇甘勁了!個人意見,點解日本漫畫打鬥時,黑白睇落都好有力道,感受到D勁力!

jixiong 發表於 13-4-2008 16:16:20

chester524,
我還沒有看到第9期,不敢說甚麼。單以8期的港漫來說,一般上是應該已經非常明白故事取向和打到飛起了。雖然無論在故事或打鬥方面《神兵》還只是“麻麻地”,我覺得龍少現在的取向比較傾向慢慢把故事帶出來。個人是比較欣賞的,不然“去橋”就會過急。比方說,有人覺得一開場就要說明“宇外流化”是甚麼世界觀。我就覺得好像以前的《神兵玄奇》一開場就介紹有甚麼地湡方,甚麼人,甚麼神反而不能令到讀者帶入。而且往往會令讀者看到後面已經忘記了前面的這些設定。反之慢慢在故事情節裡出現,介紹的人物,經過某些事情來帶出此人物性格和出現的地點,地方是甚麼一回事不是更見心機嗎?更容易帶入嗎?

兩個幾月是我們的時間,故事裡面應該頂多一個星期吧。如果一般日漫的一本書裡有8回故事。《神兵》現在也只是一本多一回,不算慢啦。第8期最後那頁用穹白俯視阿天和久石焚風來結束“第一本”的故事算是有“第二本”(第9至16期)的最看性吧。如果我要挑剔的話,就是用“穹白俯視阿天”的一幕重複了。打鬥方面的確還沒有“很勁”的感覺,但是故事才剛剛開始啊。不怕之後“後繼無力”和“反高潮”嗎?

神武光輝,
如果想立刻有得看“好有力道,感受到勁力!”的打鬥,提議你即刻買本〈殺道行者〉來看。當然這是假設你還沒有看的話。

神武光輝 發表於 13-4-2008 22:00:00

[]吾係彈本書,但D畫面分鏡的確冇咗頭幾期甘正,大家都想香港漫畫進步!香港漫畫冇睇好內,
見到邱福龍個名先買尼睇睇!

wood2046 發表於 14-4-2008 02:40:50

實在唔明為緊咩去辯解
睇見有人講睇左 8 期就決定一本書好唔好睇係唔公平o既,出一本書本來就冇公唔公平,最公平係我用左十四蚊睇左一期都覺得劇情冇乜吸引力 Cut 書就最公平,好似之前火雲邪神十幾期就完得,咁又唔見拖戲黎做,講真宜家神 4 作為神少作品中最冇吸引力,之前小魔神都有一堆神魔妖物o既超靚造型、設計,大聖王更加係驚為天人,而且有中國神話做背景,就算唔睇劇情都想睇下人物,反觀今日神 4 ,真係得返一個窄白似樣,其餘果o的都唔見得有咩特色,特別係果個連名都記唔到果位咩野龍行,又金、又藍、又紅,冇一隻係主色,印象極之模糊
劇情方面開始走向絕巷,重心係咩?每個角色究竟想點?宇外世界滅唔滅亡由邊個統治o的o的元素吸唔吸引?坦白講真係唔吸引,而且宇外世界觀實在太狹隘冇乜野好發展,人物深度見底,今期只有穹白有幾句對白對似係一個有立場o既人,其他?似紙板公仔多o的,今期標題係「焚風也用不了的刀」感覺廢廢地,就似今期就係無題
唔知神 4 故事是否度得太倉促,感覺就快變左另一本"創世"咁,最怕神聖復活就將故仔 RESET 一次,希望神 4 一早就已經有劇本,而唔係邊做邊作
另外神武大大,有o的野唔好睇想彈咪彈囉,有時睇到太多不必要o既恭維文字,都唔知為左討好邊個,當然o的句唔係特登針對你,係對於版內某o的對神 4 o既評論

靛.羽.風.蓮 發表於 14-4-2008 16:06:02

回復 樓主 的帖子

【福龍BLOG】開始有較多不滿的聲音出來了,不知這對龍少算不算是個警訊呢?

chester524 發表於 14-4-2008 17:19:10

不好意思

小弟絕的是福龍頭號粉絲.....
只是我想帶出一個問題出黎,給網上的高手討論一下....
我係一個理智既粉絲.................................
....................................龍少睇到一定嘔血都似,哈哈哈...

chester524 發表於 14-4-2008 17:24:17

我好認同上面有位C兄講大聖王既設定非常出色~

當時黎講真係好令人期待!!
可惜後期又係差到飛起,我自己就有CUT書既想法...而2千年龍神,我一路都睇到尾,就算最後真係好差...都睇埋,起碼好頭好尾麻,情義結掛...
神兵4弱點開始暴露左出黎啦,唔知各位C兄又知唔知我講邊D呢?...
龍少唔好意思呀,又要令你(做到)嘔血....哈哈

weivat 發表於 15-4-2008 18:22:19

还是回到制作周期对作者的影响吧!希望神4好似天下那样,将公司的重头戏重点处理,双周刊是一个不错的选择!!可惜该作版权是玉皇朝,时间无法由龙少决定咯

jixiong 發表於 15-4-2008 22:08:28

神武光輝,
我是真誠向你推介《殺道行者》而不是叫你不要“彈”《神兵》。此篇是“有碗話碗,有碟話碟!!” 請暢所欲言。大家觀點,見解不一才有意思嘛。

wood2046,
以上所說不是辯解,而是見解。是你有所誤解,以下是我為你作解。也是為了我自己的見解才做的辯解。

長篇和短篇書是有分別的。分別在於故事的鋪排和如何處理表達方能把故事好好呈現在讀者的眼前。長篇當然需要多幾期來交代,拿兩者來比較就已經不公平。

如你自己說的,《火雲邪神》是短篇,故事當然沒有拖戲。因為篇幅有限,後來還要加4本書方能把故事說完。看完了整套《火雲邪神》會發現其實根本沒有甚麼故事可言,裡面根本沒有作太多的鋪排和伏線。只是分開兩可時空說兩段有關火雲邪神的經歷來作對比。算一算兩邊的故事發展,會發現打架多過講故事。覺得精彩是裡所當然的了。明顯的作者也是為了滿足讀者的官能刺激來保持銷量而作出雙線發展的戲碼。因為說穿了,另一邊也只不過是他年少時的一段和上天下無敵的奇遇,如何導致他練成了絕世武功。人物描繪還算可以,起碼我沒有看過《龍虎門》也大概知道。

基於你以上所說的“超靚造型設計”,我認同《小魔神》和《大聖王》實在是好過《神兵》。但是若論故事的話,我就不認同了。《小魔神》前6期的“力森,大魔神編”真的好看。除了打到飛起還有少許的人物內心刻畫。但是後來的主戲 - “小魔神編”卻淪為報仇故事而已就令人失望了。我在冥泣死後的“擇西編”不久就二話不說的cut了。《大聖王》就更是糟糕!整本《西遊記》作參考都作不好,還要被腰斬。我買了百多期已經人至而盡。兩本故事明顯是有前無後的故事編排。前面非常吸引,後繼無力。所以我才會有以上言論 - 慢慢把故事帶出來。

我是做不到你所說得”唔睇劇情都想睇下人物“。看書是看如何用字來說故事,看漫畫就是看如何用畫和字來表達故事。單單一方面好是不足夠得。我不是為《神兵》辯護因為我也”彈“得不少。我的觀點,見解,方向,角度和你應該背道而馳。因為從你的言談中可以看出你比較看重畫面,我比較看重故事。(是比較而已,不是說你不看重故事)

你所說的付了錢而買不到想要看的東西而不再買才是公平,我認同。因為錢是你的。你不喜歡,覺得不好看大可不買。但是和故事推展慢無關。推展的慢不代表真相大白之後會帶來幅面影響。也許真如你所說《神兵》到最後是不好看的,那麼是你聰明一早把他給cut了。但是如果不是呢?那麼很有可能你會錯失了一本正在挑戰固有讀者群的好書。《火龍》就是在第2期時銷量大跌,但是第3,4期確是公認的好看。僅僅兩期書就“真的定生死”了!言歸正傳,那麼請問你cut了《神兵》沒有?如果還沒有,那麼請問你打算幾時cut呢?是否有打算觀望多一兩期再作打算?如果是的話,那麼為甚麼要等多幾期呢?是否也像給多一點時間印證此書真的不值得?如果答案是“是”的話,那麼和我說的“只是出了區區8期就決定一本書好唔好睇”分別不大呢?

另外,算我“厚面皮”。自以為你是指責我的言詞恭維。在此相告,此番做法不為討好誰。只是希望繼續保持平和氣氛,一個“狂傲霸絕”已經夠了。不想有人步他後塵。
頁: [1] 2
查看完整版本: 有碗話碗,有碟話碟!!