樂古Nakuz

標題: 點為之高手 !@@ 其實呢個標題已經過去佐 大家唔使回覆架喇 一陣有人又話我地炫耀 [打印本頁]

作者: 小tea    時間: 1-2-2008 04:36
標題: 點為之高手 !@@ 其實呢個標題已經過去佐 大家唔使回覆架喇 一陣有人又話我地炫耀
點解我成日玩兵堡  都被人話呢d叫高手?  凈係識玩合兵 快攻 封人?
你地覺得做呢d野   唔俾架咩? 有犯法or禁用?
我地又無拉兵 ~.~ 贏佐咪得咯
其實兵堡都係開黎玩 贏輸唔緊要 最緊要玩得開心 同埋盡佐力就得
咁梗係唔係叫新手入高手區  or高手入新手區個d人喇
呢d算唔算係無品呢~.~ 亂入區
如果真係唔係高手~ 都唔好亂咁黎
玩兵堡就係玩運氣抽文明
抽得屎既文明唔一定要棄架wor 你覺得輸 同盟唔覺得呢
係咯~.~ team1點打 又關team2事咯  team2叫team1點人做咩做咩最煩呢d
team1 同team2 係分開既
我覺得玩兵堡  team2唔好理team1點打  又話高手凈係識封人?合兵?@@呢d野

你地覺唔覺得呢  呢d人好無聊~ 我覺得贏到咪得咯~.~
除佐不嬲 禁拉兵 <<唔岩之外

你地認唔認同高手(唔係講緊我)
唔俾封人合兵 快攻人  <<呢d無理野阿?

───────────────────────────
上面個d舊野  大家可以唔使理架喇   大家睇下面!!!!
───────────────────────────

因為今日打佐一場兵堡時間係 5點鐘到  2008年3月9日更新

平時大家玩兵堡都知有d人係

╭★星小  字頭    ♂♀字尾既人

only係改名玩下唔係 團or隊黎的
我而家係度講出名單  無名既人
   唔係我地認可既朋友
☆茶優希姬真霓梨枝吉東樹 ☆
其他個d唔係或者 已經唔係

作者: 馭影靈風    時間: 1-2-2008 12:54
只要不至於不擇手段即可@.@
作者: 159753abcd    時間: 1-2-2008 13:11
玩兵堡最緊要其實都係有品就得啦
作者: [S]lamlamhaha    時間: 1-2-2008 14:55
好文明要贏得快 稍劣文明都贏到 惡劣文明攪到對贏得狼狽
作者: jonathanku    時間: 1-2-2008 15:24
高手,就是贏得漂亮,還會教你怎樣玩,就是會在必要時指揮你,而且無論任何時候都保持風度。
作者: 小tea    時間: 1-2-2008 16:04
標題: 有品對於無品既人係唔會明白既-.-成日都撞到
真係希望可以開開心心場玩兵堡~.~
無品既人唔好出現係我眼前-.- 就好喇
作者: 幻影/廢人    時間: 1-2-2008 16:28
標題: 回復 6# 的帖子
明言
有品對於無品既人係唔會明白既
呢個的確係
作者: HiM…謙    時間: 1-2-2008 17:22
樓主可教我兵堡點合兵???
作者: [S]【YU】    時間: 1-2-2008 17:24
咩叫合兵.....好似無得進化個喎.....
唔知你係咪講緊同盟之間合作,互相配合呢? 呢個無疑係打兵堡文明之外最重要既東西.

封人,的確唔應該係高手場成日出現,除非有非封不可既形勢.
同埋封人多數都係有文明差異先成事.
跟本係以兵換兵,如果自己兵唔係強對面成截的話,通常都很容易解封.
封完逐個拆...此無疑係屈文明既無聊遊戲. 攻既無聊,守既都無聊.

雖然無人話打兵堡(禁拉兵外)唔准乜唔准物,但係如果長期都只係屈文明,封人,打完一鋪都無思考點樣可以用其他方法去打既話,你係永遠唔會有進步,兼且一旦得到不能封人的文明組合時,完全無還擊之力,咁就跟本唔係高手.

暫時發表住咁多....出門口....
作者: K1NGg    時間: 1-2-2008 17:42
我個人覺得玩劇情好易變神手,識得啲原理玩法就好易變神手。
相反玩綠亞就分得明顯啲...................................................

緣俠江湖
98.to/hkbw  
估唔到江湖都可以咁好玩架
緣俠江湖~應有盡有~全年對你傾盡心~只有江湖最認真~請支持緣俠江湖~拉人有官府有會員送~日日20人到上線
介紹人:冬甩
作者: 小tea    時間: 1-2-2008 18:04
標題: #9
我明你既意思 不過無話屈唔屈文明
凈係話大家文明差唔多既時間~ 咁樣打就唔可以咩
封人唔識點封都得  要睇下點封人
同埋如果對方勁既話  一樣要拆到  所以睇下對方點拆
有d人被人封佐就係度等死  都唔諗下點解封
凈係講佐一句  呢d叫高手 凈係識封人
如果你聽到 心點諗呢?
作者: ○•神之箭●◎    時間: 1-2-2008 18:14
兵堡有得合兵...

高手應該係果d無論其他人有冇合作.
都可以用控兵嬴人既玩家掛
作者: 幻影/廢人    時間: 1-2-2008 18:32
標題: 回復 10# 的帖子
的確,劇情係比較易變高手
全要係因為劇情要理既野小好多
集中係某個位就夠
對玩開劇既人
好多玩綠亞都會集中係某個位
作者: 221788947    時間: 1-2-2008 20:11
最緊要有品  發揮個國家到最好就係高手
作者: HowDareYou    時間: 1-2-2008 23:08
兵堡依家玩得多都悶-,-
成日俾樓主話我龜兵, 城入面得1隊就話我龜- -
講真牙,,,雖然你話TEAM1同TEAM2分開
但係TEAM1入面既4個人都係分開玩架=____=
成日俾樓主咁寸..好無癮 29小茶=_=
作者: 小tea    時間: 2-2-2008 00:41
標題: #15
唔鐘意咪以後唔好同我一齊玩咯~.~
又無迫你  你唔鐘意我既玩法 你自己同人地打
龜兵我唔鐘意~.~
作者: HowDareYou    時間: 2-2-2008 00:46
-_________________-'
但係我想同你玩=v=
我唔係龜兵囉其實..
只不過我鍾意...應該話我習慣係2-3隊一齊出..
唔係話自私驚俾人攻,
只不過感覺上幾隊一齊出效果好似好d...
你用弓兵都無理由一隊一隊出啦_________
算我講得多你又話我29=-=
作者: 小tea    時間: 2-2-2008 02:17
標題: 回#17
使唔使解釋多一次俾你聽點解唔應該等2-3隊先出兵喇 你覺得唔係叫龜兵
同盟人地係出面圍緊戰  你又唔出  搞到同盟要3v4
我地又無用bug 出兵同對面差唔多
你出兵遲 同盟死哂你先出兵阿?
所以你想2,3隊先出  可以  搵你班fd玩咪得
如果你真係呢樣野都夾唔到既野 我真係唔應該同你一隊玩喇
又唔聽人意見玩 點贏人地

因為每個人都有每個人唔同既玩法  想合作當然要改下自己壞習慣 配合人地3個  
我唔係話你29~弓兵點解出得少唔勁
有同盟幫手做 盾咪勁咯~ 點解馬雅加盾贏土 因為土少血   你馬雅出得少兵加盾 一樣贏土火  如果你唔出  咁d盾白白送死  
死完你先到   你又唔夠土打  咁係咪29阿?  所以兵堡一定要合作  其次文明喇 文明唔係輸好多一樣可以贏
另一方面  如果你想叫盾等埋你先攻   咁佢一樣兵會多~ 你等得耐  敵對一樣會多兵~.~
時間問題            
同我打過兵堡既人都知我好煩  所以唔想同我一隊~.~  唔想同我一隊咪做team2 咯 我唔阻住佢地架  
我被人串得29多喇~   打過咪知咯~           成日開場呢排    已經同過好多人玩過兵堡-__-   

to 小樹  < 既然唔相信我 何必同我一齊玩呢 ?

作者: 幻影/廢人    時間: 2-2-2008 08:25
標題: 回復 18# 的帖子
無必要一路死沖
明知不夠打就存多幾隊
一路沖只有送分
1隊上只岩用於相方兵力都好小
通常如果你攻,人地個面都有幾隊兵
就算4個一齊攻都係得4隊兵
點解唔等多D先一次過爆人地城呢?
作者: 蕃•茄•仔    時間: 2-2-2008 14:07
唔知你想up咩
aoc是兵貴神速  判斷力是很重要  什麼時侯出兵  什麼時侯以守為攻
很多戲情也是很有戰略的
兵堡也是  只是運氣佔多數  所以很難就實力判斷
作者: 小tea    時間: 2-2-2008 14:21
標題: #19
所以咪講佐唔同人唔同玩法咯
你諗既野我都明
不過你話儲多d先爆人
你多兵人地自然多兵
總之應退就退  應出就出喇
頭幾句好似幾岩
不過唔認同運氣占多數
我就唔信用d屎文明都羸到新手-   -  唔係輸8-9成個d國家阿
就算你輸8-9成既國家都唔可以放棄   反正我覺得贏咪輸咪輸 盡佐力就得喇
玩返自己既玩法  同盟唔鐘意既話就做team2 就係咁簡單
雖然運氣有時真係差d 不過都可以用返你個世 以守為攻
反敗為勝
支持兵堡  靠合作 靠團結 !!!

作者: ~強~    時間: 2-2-2008 21:19
原帖由 幻影/廢人 於 2-2-2008 00:25 發表
無必要一路死沖
明知不夠打就存多幾隊
一路沖只有送分
1隊上只岩用於相方兵力都好小
通常如果你攻,人地個面都有幾隊兵
就算4個一齊攻都係得4隊兵
點解唔等多D先一次過爆人地城呢?

你唔識玩就咪係度亂UP
你d龜兵集兵打戰術同鬥文明勁冇分別
小茶贏過好多人
仲有佢d fd 小霓 小希 小東 小真 小姬 小梨都好勁
包你死梗
作者: 小tea    時間: 2-2-2008 21:44
標題: 回#22
你係邊個阿-.-
我唔識你架wor
同埋呢   我地唔勁阿~唔好亂講野喇
亂講野好易被人笑-.-大個口
由頭到尾我地都無講過我同埋d fd好勁
作者: HowDareYou    時間: 2-2-2008 22:01
真係衰無我名-_____________________-
我明啦唔洗再討論呢個我既衰野-,-
小茶唔好咁火@@
作者: 煩我者死    時間: 2-2-2008 22:12
作者: eyab34    時間: 2-2-2008 22:27
高手是極小封人的(光速逃
作者: loveforever2004    時間: 3-2-2008 11:41
疋中有人唔識玩叫你合兵唔該就要聽下人講

好似琴日條哥德係度save兵,成個隊俾佢累輸晒
作者: tony16    時間: 3-2-2008 13:34
不過而家都好小沒品人...多數都好有品的!
作者: 東    時間: 3-2-2008 15:43
原帖由 ~強~ 於 2-2-2008 21:19 發表

你唔識玩就咪係度亂UP
你d龜兵集兵打戰術同鬥文明勁冇分別
小茶贏過好多人
仲有佢d fd 小霓 小希 小東 小真 小姬 小梨都好勁
包你死梗

我玩得好屎咋wo
作者: 小tea    時間: 3-2-2008 18:13
標題: #28
好多無品人   係你打得少  少見  所以唔見姐
其實新手亂入區~  算係少少無品喇
有品既都有見~.~  不過係多數team2度
因為team1多數係識得既
做得team1 唔俾佢無品-.-
不過無品又好 拉兵又好
打過先知咯         有時真係好嬲~.~ 人地明拉  又踢唔落水  
被人串又係咁-___-   一陣踢佐又話要again喇
作者: ~強~    時間: 6-2-2008 21:51
原帖由 小tea 於 2-2-2008 13:44 發表
你係邊個阿-.-
我唔識你架wor
同埋呢   我地唔勁阿~唔好亂講野喇
亂講野好易被人笑-.-大個口
由頭到尾我地都無講過我同埋d fd好勁

你唔識我,我認得你咪得:lol
你同你d fd 小真 小姬 加埋好勁架wo
搞到我冇一場贏,做咩話自己廢:lol
作者: 天藍•鯤鵬    時間: 9-2-2008 13:16
呢d post 年中開唔小al...依家又開返?!
作者: §膠浩§    時間: 9-2-2008 14:06
下 - -
我覺得最緊要合作,咁先win,唔係高唔高手既問題 -.-
作者: chun789chun    時間: 9-2-2008 20:22
玩街場要求唔識既人合作有難度,
所以每每 要封人逐一擊破.
一個識玩既人, 需要有適當判斷, 明白兵種相剋, 懂得衡量價值
例如 自己死100, 人地死50, 你未必蝕抵.
       因為可能你呢個舉動救左你同盟一座就爆既堡
高唔高手, 就差在你既策略 既成功率

一個成功既團隊, 合作好重要,
一個成功既玩家, 判斷力同策略就最重要.
作者: hoi2007    時間: 11-2-2008 17:08
我自問以樂古既水平泥講我係強手(我不相信有神手的存在)
作者: chun789chun    時間: 11-2-2008 21:39
原帖由 hoi2007 於 11-2-2008 09:08 發表

連最基本既神手既定義都未有就話唔相信有呢樣野
既有神手呢個專稱, 就唔好將佢視為人所不能
神手唔係神, 唔係隨心所欲
有人玩兵堡玩到登峰造極,
就應予以最高殊榮,
至於硬是要將神手比作神 等無謂之說,
就不必在此爭論一番
作者: [S]lamlamhaha    時間: 12-2-2008 06:47
很佩服樓上大大的中肯及觀點

總有人輸多贏少 贏多輸少就係高手
高手專稱自然屬於佢 高手中亦會出現高低
咁神手就會出現
作者: [S]25仔    時間: 12-2-2008 10:00
神手?
創造奇蹟個d咪係神手
(整個戰局黎計

神手=/=無敵=/=實力超班..(or 個人意見.

作者: 馭影靈風    時間: 12-2-2008 20:18
[[tyjp-5-9]] 條打日本.....1隊對1隊
邊個死
作者: eyab34    時間: 13-2-2008 09:46
原帖由 馭影靈風 於 12-2-2008 20:18 發表
邊個死

你離題wo靚仔
作者: chun789chun    時間: 13-2-2008 12:36
原帖由 馭影靈風 於 12-2-2008 12:18 發表
邊個死

很差的諷刺
你既情況建基在1on1上
忽視左同盟既存在
呢個情況亦不是只有在兵堡出現,
係aoc所有map都可以出現, 並唔係兵堡的問題
更加無聊的一點是, 以為以絕境就可以衡量玩者既實力?
需要像耶穌被釘十字架死後復活 才稱得上兵堡神手嗎?
作者: ChaRmInG    時間: 16-2-2008 02:51
兵堡其實都有好多技術係度,基本上只講控兵同預計型勢都有排先勁,好似一個神手可用維封KOR咁,都唔係太多人識吧
作者: kogptn    時間: 16-2-2008 05:52
我和朋友連合的確可以有很神的表現.
維塞中土

蒙日不剎

同盟維塞中土下.唯一實力
土一開始3家聯防.
維按兵不動
土家混戰後,塞升左帝開間.

維足200兵
土解了維.
塞加中國攻第二小兵的對國.聯防出現....
對家混戰.,土封混戰出入口
之後最少兵的被維京200秒殺.

之後一直用土封一家.
3家聯攻破城.突破文明力量
戰略成功..

合作開的或是通電話才強,.........
因此只有神隊沒神人
no matter how the god give you.
you cant change the world alone.
我忘了有沒有打錯.......
作者: 感恩    時間: 20-2-2008 23:00
我從來不知道甚麼叫高手

只知道每一場我是甚麼國家
應該盡甚麼本份

只知道我甚麼時候要救駕  甚麼時候護衛  甚麼時候打突襲反攻

只知道甚麼時候定軍心  甚麼時候幫助指揮

這是兵堡玩家應有的本份吧?

有高下之分嗎?  現在不是軍功爵.
作者: chunhim_lai    時間: 21-2-2008 13:48
作者: chun789chun    時間: 21-2-2008 21:11
原帖由 感恩 於 20-2-2008 15:00 發表
我從來不知道甚麼叫高手

應該盡甚麼本份

只知道我甚麼時候要救駕  甚麼時候護衛  甚麼時候打突襲反攻

有高下之分嗎?  現在不是軍功爵.

本份存在, 高下之分同樣存在, 兩者無抵觸
決策既成效 顯示玩者用兵既高下.
閣下所言既'知道' 係需要玩者以主觀判斷,
如果連'甚麼時候要救駕  甚麼時候護衛  甚麼時候打突襲反攻'都不知道
在只有'本份'存在的國度下 應配以甚麼稱謂呢?
是否等於沒有兵堡玩家應有的本份?
相信只有在致勝因素極其單純的情況下,
才會有'本份'的單一出現.
否則, 我想會是閣下把兵堡看成鬥快扣血的戰士殺戮遊戲,
或是, 已經習慣勝利.

作者: 感恩    時間: 21-2-2008 21:39
原帖由 chun789chun 於 21-2-2008 21:11 發表

本份存在, 高下之分同樣存在, 兩者無抵觸
決策既成效 顯示玩者用兵既高下.
閣下所言既'知道' 係需要玩者以主觀判斷,
如果連'甚麼時候要救駕  甚麼時候護衛  甚麼時候打突襲反攻'都不知道
在只有'本份'存在的國度下 應配以甚麼稱謂呢?
是否等於沒有兵堡玩家應有的本份?
相信只有在致勝因素極其單純的情況下,
才會有'本份'的單一出現.
否則, 我想會是閣下把兵堡看成鬥快扣血的戰士殺戮遊戲,
或是, 已經習慣勝利.

感謝 閣下的留言(為求公整  用 閣下或 貴二字是要隔一格的.)

感謝 閣下為"本份"一詞作定義
我不知道高手是甚麼  只知道自己的本份是甚麼
其實本人欲指
不需要理解甚麼是高手  
你說得對  只需要用自己的主觀判斷
做自己每一場應該做的事
不論是國家內的角色  抑或是以玩家崗位的角色

另外
對不起請容我收下最後的一句"有高下之分嗎?"這一句
我應該想指"需要去理解高下嗎?"才對

我沒有習慣勝利
只是
我不需要看勝利
因為  我自己知道  而且不斷看兵堡記錄檔
去理解去判斷自己每一場的本份是甚麼
在每一場的戰役中  知道自己正在做甚麼就足夠.

強不強從來不需要自己定
因此我說  如果執著於高下
只需要盡好自己的責任  即本份
不論是玩家品德的本份  抑或是國家的本份
做好它  練精它  真誠的尋找它.

我從來不執著這些.
兵堡是我所寄情
然而  
高下在我眼中從來只是名利爭奪的東西
我比較像陶氏能歸隱田園 ( 本人在兵堡界也曾因品德  出名過一時  不過本人因高考沒有再玩  即使玩也再沒有用本名了. )
比較想欲中庸之道及儒家思想以安本命 ( 不求高  也不做下  只是做中間的份子.  盡量修身  成有道德的玩家. )
比較想以兵堡而結識戰友 ( 這個當然的吧. )

感恩啟.

作者: ~強~    時間: 21-2-2008 21:50
原帖由 感恩 於 20-2-2008 15:00 發表
我從來不知道甚麼叫高手

應該盡甚麼本份

...

agree......
作者: 小tea    時間: 22-2-2008 19:08
標題: 其實玩兵堡 玩得開心咪得咯~.~
只要玩得開心 盡佐力
贏輸都無所謂
係人都有輸既時候
我都試過輸得好開心-.-
因為d人真係好勁~.~
岩岩先返黎香港-_- 潛水佐半個幾月
得閒大家一齊玩兵堡
作者: 神山影月    時間: 22-2-2008 21:38
高手,都係又新手開始操起架啦
無謂著重係高同新呢2個字眼上
同意樓上所說
只要玩得開心 盡佐力
贏輸都無所謂
你不想輸
那是不可能的
作者: ~強~    時間: 23-2-2008 18:05
原帖由 小tea 於 22-2-2008 11:08 發表
只要玩得開心 盡佐力
贏輸都無所謂
係人都有輸既時候
我都試過輸得好開心-.-
因為d人真係好勁~.~
岩岩先返黎香港-_- 潛水佐半個幾月
得閒大家一齊玩兵堡

你同感恩都咁勁,不如你兩個打返一場:lol
save埋擺上樂古比我地睇:lol
作者: eyab34    時間: 23-2-2008 22:26
原帖由 ~強~ 於 23-2-2008 18:05 發表

你同感恩都咁勁,不如你兩個打返一場:lol
save埋擺上樂古比我地睇:lol

感恩按       

作者: 得la呀爸    時間: 23-2-2008 23:36
好文明的..就神手[[yoyo_045]]
一般文明..就中手[[yoyo_019]]
稍劣文明..就新手[[yoyo_013]]

樂古d兵堡神手很多已退出AoC界
作者: 小tea    時間: 24-2-2008 04:17
標題: #51 點解我唔知你係邊個- -
#51我唔識你即係代表你都唔會知我兵堡打成點  唔好係度吹水~.~諷刺我
感恩勁  個名 就聽過~.~ 呢句岩阿

#53 唔認同你講既野

因為咩手 都可以用咩文明

因為文明係電腦隨機抽既-   - 係兵堡

抽中好中劣文明  都唔一定係高中新手~.~
作者: 已經被他人使用    時間: 24-2-2008 08:41
標題: 回復 53# 的帖子
咁你即係一個睇運氣既玩家

高手果d咩都唔係

等運到,唔通你就唔可以改變劣勢?
作者: dusty_wan    時間: 24-2-2008 10:39
兵堡ma 高手未姐係個d識控兵 知道幾時要走佬 幾時幫人 仲兵種相克既人
               新手未姐係個d唔識上面既野 仲有賤嘴 輸唔起既人
作者: 別問.我是誰?    時間: 24-2-2008 20:48
咪用狗招就得la
11~
作者: 感恩    時間: 24-2-2008 21:47
我一點也不強.
================
然而.  本人還要考高考= ="  本人是中七生 = =+
作者: ╭★小東♂    時間: 1-3-2008 21:21
小tea
做咩近日消失左呀
作者: 小tea    時間: 3-3-2008 02:09
標題: 呢排玩魔獸多嘛/.\
不過得閒有心情咪玩下兵堡
好屎 成日被人sm-.-'

高手無心機都變新手-___- 哈  
講緊本人阿!
何況本人唔係高手 係中手-_- 變超新手
作者: 邪惡的小老鼠    時間: 3-3-2008 14:26
帶領到全隊由劣勢>優勢。
將不可能變為有可能。
懂得進攻和閃人的時機。

你話我成日抽中好文明,成日屈機,靠文明唔算勁人。
我話運氣都係實力既一種。

好似好多人話龜兵既問題。更有人話留1隊都唔得。
請問1隊唔留,人地有維京/阿G/哥德/HUNS,等等之類既打堡兵
係"有兵就出既情況底下",你認為單靠攝住兵邊同靠堡射,就可以守到??
單靠城堡射,都比人爆1-2個堡,更甚者3堡或以上

其實有時自己中廢文明,人地勁文明。
即使輸左唔代表你真係廢過人地,
TEAM1  韓波西拜
TEAM2  塞維 阿G 條
老實講,基本上TEAM 實輸。
如果你係TEAM2,爆死TEAM1 2個或以上
或者爆左佢地好多堡
我覺得已經係有交代,因為佢地咁既文明都落入比人爆得咁勁既情況低下
你已經係好勁。
作者: henry140140    時間: 3-3-2008 23:31
##61既朋友講得好岩
我眼中既高手好低要求je
1)唔好輸唔起咁(例如洗頻la,話個fd 29 la, 1p唔夠打就亂t人)
2)堅持到底,無急事唔好亂棄(有時有人亂棄係迫不得爾)
     (but有人扮cut= =)
3)好似##61朋友所講,運氣對兵保係好重要的
   so,對自己有交代就得
作者: 馭影靈風    時間: 4-3-2008 21:34
標題: 兵堡實力
大家知道神/高手會適時指揮
但係指揮得黎要有人配合
所謂「指揮者」與「被指揮者」
那配合是否算入戰力一橫?

eg.[1]player:指揮100....配合0
     [2]player:指揮0....配合100
作者: loveforever2004    時間: 5-3-2008 12:37
集兵。

如果對手廢根本唔使集兵住。
如果對方識玩就要集下兵,集兵自然係戰街一種。
作者: 小豪仔Jacky    時間: 5-3-2008 18:23
兵堡合作先係王道
我地劍族已經試過4步打win拜了 勁正-w-
如果一開始出兵快應該就配合自己友先攻
我看到d人成日都自己沖左上去 送哂兵俾人
作者: 馭影靈風    時間: 5-3-2008 21:37
標題: 回復 3# 的帖子
我覺得一隊1個神手指揮
3個聽話醒目既中手已經會好大威力
如果唔係4個神手指揮= =
嘈打邊個都嘈哂D時間= =
作者: 第八感    時間: 5-3-2008 21:43
原帖由 chun789chun 於 9-2-2008 12:22 發表
玩街場要求唔識既人合作有難度,
所以每每 要封人逐一擊破.
一個識玩既人, 需要有適當判斷, 明白兵種相剋, 懂得衡量價值
例如 自己死100, 人地死50, 你未必蝕抵.
       因為可能你呢個舉動救左你同盟一座就爆既堡 ...

呢d就系有水平的人說的話啦……,好心d 剩系識打兵堡的人自重,帝國呢個game,兵堡劇情系一個好少既元素
而玩兵堡最緊要就系識得衡量兵種相克,估計敵我殺敵數量,同埋合作分兵指揮攻守,完全明白即時戰略的意義,呢d先稱得上“高手”二字!
作者: 一條蔥    時間: 6-3-2008 02:03
標題: 回復 4# 的帖子
同意....
今日玩左場....
唔知佢地兩個係唔係所謂既神手...
但佢地係度嘈...
我同另一個隊友好無奈....
作者: 一條蔥    時間: 6-3-2008 02:05
兵堡靠彩數同合作...
作者: 山海春    時間: 7-3-2008 06:11
原帖由 第八感 於 5-3-2008 13:43 發表

呢d就系有水平的人說的話啦……,好心d 剩系識打兵堡的人自重,帝國呢個game,兵堡劇情系一個好少既元素
而玩兵堡最緊要就系識得衡量兵種相克,估計敵我殺敵數量,同埋合作分兵指揮攻守,完全明白即時戰略的意義 ...

如果兩TEAM人 level差不多就真系睇文明啦啦!
但如果差文明可以win強過自己的就系勁!

作者: 小tea    時間: 8-3-2008 12:05
標題: 自從過佐新年返黎香港之後 更上一層井口
無玩3個星期後返黎 比以前又弱了~.~
同佐某d人玩開始  真係知道自己係井底之蛙
不過我都係努力爬上個井度
再見識多d呢個世界  
好似就到頂之餘
見到好多人     有呢樣個樣
有d好似好勁  有d真係好勁-.-
有d好煩  有d好串  有d好扮野
咩人都有!  我有時雖然覺得自己都好煩架  同人玩個兵堡個陣
我應該知道之前有人同我玩過個d人  都知我個人好煩~.~
原來仲有人煩過你   同隊無咩所謂   點知唔係   人地點玩 佢又要 講3講4
每人都有每人唔同打法   <<  呢句有無人認同
點解係人批評人地點打  又係呢樣個樣喇  例如 輸佐就!叫你快d攻喇
如果兵堡人人打法都係咁打  就好難破解了
1.有d人鐘意 亂咁沖出去人地度  是但每個人點打都得  無人指揮 鐘意點打就點打
2.有d人鐘意 慢慢黎 儲兵 等人地攻  之後叫人幫
3.有d人鐘意 一開始集兵黎打  圍戰
4.有d人鐘意 一開始4圍1個攻
5.有d人鐘意 打自己 唔使人指揮 唔使合作都得 想攻就攻想守就守 <新手行為
6.有d人鐘意 自己既打法 有合作性既 <--最常見  上面無提既係哂呢度   我既都係呢度

你地覺得玩兵堡係咪一定要玩控兵好先會贏?
我個人覺得一半半
玩控兵雖然係好  另外覺得唔係一定
點解呢? 唔想講-.- 11
你地玩家諗下 點解玩兵堡唔係控兵玩哂  ?
當時唔係講緊 仲要合作文明個d
個d必須要有喇!!

補充:    <<<呢D補上去既    時間係9-3-08
唔明以上既人 可以唔使理 ~ 因為篇野凈係俾明既人睇
雖然睇完 我都唔係好明自己講緊咩@@ 11

作者: chun789chun    時間: 8-3-2008 12:24
樓上果位, 我幾乎唔知你想講乜.
作者: 邪惡的小老鼠    時間: 8-3-2008 16:14
5.有d人鐘意 打自己 唔使人指揮 唔使合作都得 想攻就攻想守就守 <新手行為

唔一定新手囉。有d時候你係要自己一個人做野嫁啦。

玩兵堡係要合作,係team work。
但係自己一個人行動唔代表冇teamwork。

玩兵堡需要互補不足,同埋識得去剋制敵人。
你識控兵可以令到優點更加突出,缺點可以稍稍變得冇咁明顯。

例如日本用巡邏打拜,可以一戰甚至羸。
但係冇巡就可能死唒/死多d。

我曾經用土火,1隊打1隊馬車。1隊分3team打好似玩火槍咁郁黎郁去咁射
結果都打羸馬車。但係如果沖過黎,咁我都會死。
呢d就係控兵同唔控兵既分別。
控兵可以令你既戰況更加順利
作者: 小tea    時間: 8-3-2008 19:53
標題: #73
講明唔合作=_=
自己去  唔一定係咁  有時亂咁攻人等於送兵 雖然係打到人地個城著火
個句 新手個句 可能唔係
其實每個人都有可能會咁做既~  隨機應變咯  不過都要睇大局為重
如果你真係亂去攻  而搞到人地帝王 就唔底喇
至於你講既  土火打馬車 一隊打一隊
一隊再分3隊  都要睇下當時咩情況
如果你同盟係被人打緊  你就因為咁麻煩 分咁多隊  又行黎行去 又打下 咪哂好多時間
玩兵堡有時 係兵貴神速 時間最緊要 有遲係遲少少 十幾秒 都會全局被人gg
如果你哂呢d時間  一隊分3隊打~.~  
不過總結 控兵好d 會對全局好d  同埋幾時要控幾時唔控  要視乎當時咩情況喇!
作者: HowDareYou    時間: 8-3-2008 20:21
標題: 回復 74# 的帖子
小茶我不嬲都話你好識用策略-V-
同你玩好似20場先輸一場,,哈哈
好多時d文明一開始睇就覺得輸,,但係點知俾你整嬴
識你既都知你玩既時候好煩好多野講,,,,哈哈,,,但係你可以話係我玩過既人係最識玩既xD"

總之呢,,,同左你玩之後,,,我先覺得兵堡唔係睇運氣睇文明-,-
合作真係好緊要-_____-
我好記得之前有場對面哥德攻我地4個弓國我地一開始封佢之後嬴左 lol-w-
作者: jacky仔仔仔    時間: 9-3-2008 00:31
岩呀...小茶好識用策略..樹樹講ge我好認同...同小荼玩aoc.係好開心的..lose都好開心~
作者: chun789chun    時間: 9-3-2008 09:14
原帖由 小tea 於 8-3-2008 04:05 發表

補充:
唔明以上既人 可以唔使理 ~ 因為篇野凈係俾明既人睇
雖然睇完 我都唔係好明自己講緊咩@@ 11

非常好, 但請註明原文再經修改.
免得俾人話以修改原文黎掩飾詞不達意呢個事實.
作者: 小tea    時間: 9-3-2008 16:13
標題: #77 sorry 已更正-.-

唔使係度吹水-  - 我同親你地玩 我都累死你地- -
吹得多水唔好架-.-
作者: 東    時間: 9-3-2008 19:06
原帖由 hoi2007 於 11-2-2008 17:08 發表

香港的確有神手存在
揚揚係其中一個
佢可以用維京打贏我日本 日本打波斯
仲係打贏一個唔會龜兵既人

如果你係真係覺得自己強過揚揚既
你用維京打贏我日本先講
作者: chunhim_lai    時間: 10-3-2008 13:43
作者: 第八感    時間: 10-3-2008 19:21
[quote]原帖由
作者: 小tea    時間: 10-3-2008 21:14
標題: 哈~哈~
其實咩兵對咩兵贏 唔緊要
全場贏咪得咯 @@
打贏一個~無用架wor
最緊要係全場勝利   合作第1  架喇
呵!!!
我死唔緊要-3-
同盟贏咪得
XDD

作者: 邪惡的小老鼠    時間: 10-3-2008 21:26
原帖由 小tea 於 8-3-2008 19:53 發表
講明唔合作=_=
自己去  唔一定係咁  有時亂咁攻人等於送兵 雖然係打到人地個城著火
個句 新手個句 可能唔係
其實每個人都有可能會咁做既~  隨機應變咯  不過都要睇大局為重
如果你真係亂去攻  而搞到人地帝王 就 ...

你講到明出兵打人只係為左打到人堡著火我冇野講
明知爆唔到就要死爆送人上帝既我冇野好講
呢d視為新手唔該

加上我話分team打,只係一開波,唔該唔好誤會。加上呢個只係例子
我諗係唔洗咁唒時間去探討成效。
作者: chun789chun    時間: 10-3-2008 21:46
標題: 無聊!!
純為圍內互相炫耀既post.
無聊!
王者之風唔係咁展示的.
要謙虛亦唔需要話謙虛.
要讓自己出名, 就真真正正靠實力打出名堂.

此話只說給看得明白既人看, 不明白的話可以不需理會.
作者: 小tea    時間: 10-3-2008 22:24
標題: 回#84 你咪仲無聊~.~
我地當吹水 唔得咩?

你覺得無聊  我叫板主del個post佢咯@@

出唔出名唔緊要  我自在打兵堡姐   做得有品d 人地自然會記得你  使咩炫耀

哈   你個人真係阿?
作者: chun789chun    時間: 11-3-2008 14:00
我就係覺得無聊

我咁樣講得出呢d說話, 自然就是不滿你地既言行.

ps.有心要del, 跟手就del, 唔駛再re我呢個留言
作者: Yin    時間: 11-3-2008 19:56
開個post黎做乜!!?
表示你好有品?
作者: eyab34    時間: 11-3-2008 20:59
原帖由 chun789chun 於 10-3-2008 21:46 發表
純為圍內互相炫耀既post.
無聊!
王者之風唔係咁展示的.
要謙虛亦唔需要話謙虛.
要讓自己出名, 就真真正正靠實力打出名堂.

此話只說給看得明白既人看, 不明白的話可以不需理會.

what is 王者之風[[tk_33]]

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontactqww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2