樂古Nakuz

標題: Dream car S15~ [打印本頁]

作者: 波子*    時間: 29-3-2009 03:06
標題: Dream car S15~

4/29

作者: 星使    時間: 29-3-2009 21:00
個車輪好好....有立體感...不過個尾燈差D...唔係好覺有層玻璃罩住....
作者: devildogs    時間: 1-4-2009 22:27
大大有照圖畫的嗎?,,,,不過也很強大....一定花了不小時間....
作者: 墨屎    時間: 6-4-2009 18:17
點解呢度個個人畫畫都咁神@@?
作者: 星使    時間: 7-4-2009 20:15
嘩....最後作品真係強....睇到架車立立令咁....
作者: 波子*    時間: 7-4-2009 22:42
3# devildogs
原圖係有尾翼..個轆, 尾燈, 陰影方向等等好多地方都比我改埋..-.-
除左架車影既角度, 其他地方都係要自己諗...

4# 墨屎
都唔算喇...仲有好多野要改-_-

5# 星使
多謝你既意見喇, 改左個燈應該有返個種效果..
背景同個陰影仲要畫埋佢..想死了..
作者: 日餅瞄王    時間: 8-4-2009 19:53
好野真係唔洗多講,大家有眼睇=]
咁大個仔都未試過認真畫車,總覺得不可高攀~
作者: 波子*    時間: 13-4-2009 00:20
7# 日餅瞄王
晒小小時間畫架囉=]
我都用左成個禮拜畫(唔計冇畫個陣)...

因為係自己諗d 陰影位..
醒目地加左個指示牌係個車身到..
搞到依家唔知點畫好..
作者: lklk9999    時間: 15-4-2009 22:57
呆晒...-口-
估唔到你都識畫畫...
最後個張勁正,好靚...
作者: 日餅瞄王    時間: 17-4-2009 06:16

少少意見,唔成敬意xd

我個人認為除非你早就諗住會畫埋背景啦,
否則就唔係好應該係架車上面咁仔細去表現佢反映出黎既景物,
原因係反映出黎既景物炫賓奪主,令主題突出唔到...

另外,問題都係出係倒映度,一般黎講每架車都有佢自己既顏色,
所以無論環境本身明暗有幾大差別都好,只要反射到車身上,
光暗幾乎都會變得唔多明顯/糢糊(對比比較顯的大概只有: 光/倒影 , 馬路灰色/馬路上白線 , 燈光 ...)
而針對返你副畫,實在連反映既境物的光暗都非常仔細咁做左出黎..."
例如地磚咁,應該冇地磚會反光反得咁勁吧"

以上係經過長期失眠後打出黎既少少感想,詞不達意請諒-__-"
最後分享幾張相俾你當係參考啦=]

作者: devildogs    時間: 17-4-2009 13:56
10# 日餅瞄王

會不會畫死樓主ar = = 反光多到.....

係呢....我想問樓主點解尾個2張反光個度唔同左ge.... 你點改的?(照計鉛筆畫到咁...擦左再改係難...會花的,,,)
作者: 日餅瞄王    時間: 17-4-2009 17:15
照我估計係素描泥膠吧@@
作者: 波子*    時間: 17-4-2009 21:16
10# 日餅瞄王

其實我諗住做到差唔咁既倒映
但諗諗下同比過同學睇, 我個個真係幾離譜下...
所以我再改, 印淺d 個倒映, 加深架車既暗影
我諗地磚可以改小小, 但離地都幾近, 所以會有小小都會見到幾清楚吧...
多謝你既意見喇@@ 一幅爛畫搞到你失眠就唔係幾好-.-

12# 日餅瞄王
其實我都只係用左擦膠好輕力咁擦....
都用左唔小時間-,-
作者: 日餅瞄王    時間: 18-4-2009 18:25
一幅畫冇咁易令我失眠既xd
過兩日就考第一科喇@@"
作者: devildogs    時間: 18-4-2009 18:34
14# 日餅瞄王

你們也是會考生嗎?
考試真令人麻煩...想畫野都唔得閒...
作者: 日餅瞄王    時間: 18-4-2009 19:07
原來麻煩係因為冇時間畫畫=P
遲D考完又要忙IVE個面試..(大前題係如果有機會面試")
作者: 波子*    時間: 19-4-2009 00:53

我讀中學的-_-
但依排N 多樣功課搞到冇時間畫畫...
作者: devildogs    時間: 19-4-2009 13:59
16# 日餅瞄王

大概有吧= =IVY 面試.....唉..我都唔知點算.....希望上到中6唔洗煩...又有我想讀的野.../ . \
作者: 日餅瞄王    時間: 19-4-2009 16:22
失眼係因為晚晚坐係本書前面@@"
作者: 波子*    時間: 20-4-2009 20:14
19# 日餅瞄王
咁你慢慢~
得閒先改幅畫...
作者: 日餅瞄王    時間: 21-4-2009 12:48
今日考完地理..辛苦死喇- -
作者: aidanyiu    時間: 21-4-2009 23:07
max....身為朋友...係應該支持~~!!!!
祝你做到第1啦.
作者: 波子*    時間: 29-4-2009 19:33
22# aidanyiu
哈,
又更新左-_-
作者: 日餅瞄王    時間: 30-4-2009 10:35
為會考生打氣-__-
作者: 波子*    時間: 9-5-2009 22:04
算喇..我諗我唔畫喇,
咁樣都差唔多喇, 係時候交畫
作者: Janelle`:3    時間: 20-6-2009 12:44
求先睇左你第2個po`
e+睇埋呢幅-_- 100% 你係讀hlc
-_-我係3A ge joey ah...hi...囧a

係va room見到你幅野個陣真係o晒
呆企左成5分鐘-_-..超勁的說
作者: 波子*    時間: 20-6-2009 16:20
被人識破了-_-
估唔到依到都見到熟人...
你都唔弱喇...art 堂要交個份功課
你用木顏色都上得幾強-.-
作者: Janelle`:3    時間: 20-6-2009 17:58
被人識破了-_-
估唔到依到都見到熟人...
你都唔弱喇...art 堂要交個份功課
你用木顏色都上得幾強-.-
波子* 發表於 20-6-2009 16:20

-_-v`呵..我幾勁囧..
今日無聊入黎睇po-  -`就見到你幅野!
唔弱都唔勁-_- 個幅野..我諗我上左20%色 ja xdd
畫完po上黎@_@v
除左木顏色`我冇咩叻囧!

hey-_-v 比你msn我丫!
還有-_- 我是nRadio的DJ. 記得支持我 (拖
作者: 波子*    時間: 20-6-2009 20:04
估唔到你會上game 壇... 仲做埋JD...- -+
我黎依個壇不過我唔去game 區的XD
等你post 上黎我就要學下野喇~
ef8192@hotmail.com

題外話) 其實壇既DJ 做乜的-_-?
作者: Janelle`:3    時間: 20-6-2009 20:26
-_-..我之前係因為隻online game先玩nk
e+都冇玩嚕`專心搞nRadio d 野-_-v
才不-_-`我d畫功邊及你囧!

nRadio ge DJ都做1個DJ姐囧`開台之類的東東吧
作者: 波子*    時間: 20-6-2009 22:06
係學校同依到你簡直兩個人黎-..-
畫完就post 上黎睇下喇...
幾時到你on air....:lol
作者: Janelle`:3    時間: 23-6-2009 06:31
係學校同依到你簡直兩個人黎-..-
畫完就post 上黎睇下喇...
幾時到你on air....:lol
波子* 發表於 20-6-2009 22:06

你係指咩先囧..
我多野講-_-? 我只係打字xddd
我都未有時間畫-  -`煩緊d節目
星期五晚 9-11點@___@a

話時話-_-add完你msn都唔on既
my msn: yeen@live.jp
作者: 波子*    時間: 23-6-2009 14:24
32# Janelle`:3

係學校見你都唔多講句野...
但得你D 回覆都唔似你打既XD
我真係未聽過nRabio @3@
星期五得閒聽下先XD

我msn 神神地...我加唔到人人地加我又見唔到...-.-
等我家姐返黎問佢借部腦就會加返你...-_-
作者: Janelle`:3    時間: 24-6-2009 06:26
ha-_-v
網絡上既我好傾得-...- 現實中就靜到xd
不過放心我開台-_-還可以的吧?
洗唔洗我提你啊0.0? 9-11點 - Trial

oic-_-見到你msn改左名嚕.起碼唔係email黎
作者: 波子*    時間: 24-6-2009 13:37
oh, 星期5 就提下我喇XD
有冇得點歌XD 我要點喇:lol
作者: Janelle`:3    時間: 25-6-2009 11:13
有啊-_-`但要勁舞團既歌`
不如msn傾啦`開始離題na=_=
作者: 波子*    時間: 25-6-2009 20:01
嘩, 勁舞團有乜歌都唔知-.-
但都唔會有我想點既歌喇-.-
唔係粗口歌黎既...日文歌黎姐...破例一次喇:lol

我msn 唔見你個名-__-
但你見唔見我on 左...?
作者: SOS仁    時間: 17-7-2009 17:31
看完幅畫  畫中的車 +上背景 相信用了不小時間去完成   
講到幅畫 車邊ge筆畫線條可以再強調小小  畫中我最欣賞是車ge光澤 能看到另一個境色

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontactqww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2