樂古Nakuz

標題: 時光隧道可望成真 [打印本頁]

作者: 守衛~朗    時間: 22-3-2008 17:40
標題: 時光隧道可望成真
俄 羅 斯 數 學 家 作 出 驚 人 預 測 : 「 時 光 旅 行 」 可 能 在 三 個 月 後 成 真 , 因 為 科 學 家 準 備 今 年 5 月 在 瑞 士 地 底 舉 行 一 次 模 擬 宇 宙 大 爆 炸 的 實 驗 , 會 釋 出 超 強 能 量 , 可 能 在 空 間 撕 開 一 個 裂 口 , 成 為 通 向 未 來 的 「 時 光 隧 道 」 。

歐 洲 核 子 研 究 中 心 ( CERN ) 在 瑞 士 日 內 瓦 , 建 造 的 世 界 最 大 、 最 強 粒 子 加 速 器 「 大 型 強 子 對 撞 器 」 ( Large Hadron Collider , LHC ) , 5 月 會 做 實 驗 , 讓 質 子 以 近 乎 光 速 互 撞 , 模 擬 「 大 爆 炸 」 後 一 瞬 間 的 情 況 , 希 望 一 窺 宇 宙 誕 生 之 謎 。

模 擬 大 爆 炸 打 開 「 隧 道 」 出 口俄 羅 斯 莫 斯 科 的 斯 捷 克 洛 夫 數 學 研 究 所 ( Steklov Mathematical Institute ) 的 阿 列 菲 娃 ( Irina Aref'eva ) 和 沃 洛 維 奇 ( Igor Volovich ) 指 出 , 實 驗 讓 質 子 高 速 互 撞 , 就 像 大 爆 炸 , 會 產 生 強 大 能 量 , 有 可 能 打 開 「 時 光 隧 道 」 出 口 , 讓 未 來 人 類 到 訪 。
根 據 物 理 學 家 愛 因 斯 坦 ( Albert Einstein ) 的 《 相 對 論 》 , 大 量 物 質 或 能 量 會 扭 曲 周 圍 的 時 間 和 空 間 , 甚 至 令 時 間 「 倒 折 」 , 形 成 「 蟲 洞 」 ( wormhole ) , 也 就 是 通 往 過 去 的 時 光 隧 道 。

早前我也聽閒過
不是虛構的
不過我認為成功率較微
作者: to123ko123    時間: 23-3-2008 00:06
地 底 舉 行 一 次 模 擬 宇 宙 大 爆 炸 的 實 驗 , 會 釋 出 超 強 能 量 <<<<<<<<<<
有咩差錯"就會俾人KO-.-"
作者: billytsang    時間: 23-3-2008 11:35
姐係今年5月會試?
作者: to123ko123    時間: 23-3-2008 14:13
原帖由 billytsang 於 23-3-2008 11:35 發表
姐係今年5月會試?

係"唔知電視會唔會直播@_@"
作者: 守衛~朗    時間: 24-3-2008 12:52
原帖由 to123ko123 於 23-3-2008 02:13 PM 發表

係"唔知電視會唔會直播@_@"

應該會
佢公佈左就唔會隱瞞
作者: oookkk    時間: 24-3-2008 14:44
我比較擔心會有咩危險=-=
作者: billytsang    時間: 25-3-2008 01:04
真係落確左我唸全球各地應該都有報導--...4月都黎緊依家
作者: 煙火卍有別    時間: 25-3-2008 02:39
咁大台機器/.\有d似粒子炮
失敗左就晒晒d錢@.@
作者: 守衛~朗    時間: 25-3-2008 11:25
原帖由 煙火卍有別 於 25-3-2008 02:39 AM 發表
咁大台機器/.\有d似粒子炮
失敗左就晒晒d錢@.@

失敗了會繼續研究的!
作者: lun199322    時間: 25-3-2008 16:43
會唔會有D危險
會唔會就咁傷亡到D人呢[[onion_67]]
作者: 守衛~朗    時間: 25-3-2008 22:32
原帖由 lun199322 於 25-3-2008 04:43 PM 發表
會唔會有D危險
會唔會就咁傷亡到D人呢[[onion_67]]

可能會
因為科學家不會知道實驗的效果詳情如何
作者: to123ko123    時間: 26-3-2008 18:41
原帖由 守衛~朗 於 24-3-2008 12:52 發表

應該會
佢公佈左就唔會隱瞞

@___@我覺得應該唔會"
作者: ζ﹏鬼鬼〞×ㄨ    時間: 26-3-2008 18:50
應該冇e d野架牙 -3-....
作者: 守衛~朗    時間: 26-3-2008 19:20
原帖由 to123ko123 於 26-3-2008 06:41 PM 發表

@___@我覺得應該唔會"

原因為何!?
科學家還是研究途中的呢!
作者: ♂水蜜桃♀    時間: 26-3-2008 23:15
原帖由 守衛~朗 於 22-3-2008 09:40 發表
俄 羅 斯 數 學 家 作 出 驚 人 預 測 : 「 時 光 旅 行 」 可 能 在 三 個 月 後 成 真 , 因 為 科 學 家 準 備 今 年 5 月 在 瑞 士 地 底 舉 行 一 次 模 擬 宇 宙 大 爆 炸 的 實 驗 , 會 釋 出 超 強 能 量  ...

我諗可信性唔高--"
錦既大project,
若非國家首級任務機密不成,
難道有人.....?
作者: anthonyfireboy    時間: 27-3-2008 00:49
如果失敗左爆炸會唔會影響地球?
愛因斯坦個段...我真係好怕會發生

作者: 守衛~朗    時間: 27-3-2008 19:46
原帖由 anthonyfireboy 於 27-3-2008 12:49 AM 發表
如果失敗左爆炸會唔會影響地球?
愛因斯坦個段...我真係好怕會發生

現在那機器會釋出什麼還是未知之數
若成功的話
這可是人類最偉大的發明!
作者: anthonyfireboy    時間: 28-3-2008 12:42
咁如果時光倒流,我地都會去返以前?定得佢地去返以前?
作者: 守衛~朗    時間: 28-3-2008 15:21
原帖由 anthonyfireboy 於 28-3-2008 12:42 PM 發表
咁如果時光倒流,我地都會去返以前?定得佢地去返以前?

我認為
若實驗成功
全人類會到過去的世界
而且不再破壞環境
令地球不會滅亡
作者: 儒村    時間: 28-3-2008 17:55
如果失敗
形成黑洞
地球咁就88
作者: eric900715    時間: 28-3-2008 19:39
如果有.....我認為不會成功.....
作者: 守衛~朗    時間: 28-3-2008 19:52
原帖由 儒村 於 28-3-2008 05:55 PM 發表
如果失敗
形成黑洞
地球咁就88

黑洞..
可能的
但黑洞內不知會否是令一個地方
作者: `S!uK=]]    時間: 28-3-2008 23:18
d科學家...係真先好講@@
作者: 問號?    時間: 29-3-2008 11:41
好似好危險咁bor..
如果成功就好啦..
作者: to123ko123    時間: 29-3-2008 12:57
原帖由 問號? 於 29-3-2008 11:41 發表
好似好危險咁bor..
如果成功就好啦..

成功左"全人入口最少無左1憶[[yoyo_111]]
作者: 傻健乂乂    時間: 29-3-2008 13:24
人類科技愈黎愈先進
作者: anthonyfireboy    時間: 30-3-2008 00:52
原帖由 守衛~朗 於 28-3-2008 15:21 發表

我認為
若實驗成功
全人類會到過去的世界
而且不再破壞環境
令地球不會滅亡

咁我地去左過去既world , 咁會去幾耐之前既world ? 如果返左去16世紀會唔會見到d出名既古人
作者: 守衛~朗    時間: 30-3-2008 01:13
原帖由 anthonyfireboy 於 30-3-2008 12:52 AM 發表

咁我地去左過去既world , 咁會去幾耐之前既world ? 如果返左去16世紀會唔會見到d出名既古人

這還是未知之數!
作者: anthonyfireboy    時間: 30-3-2008 22:39
原帖由 守衛~朗 於 30-3-2008 01:13 發表

這還是未知之數!

咁姐係返遠始時代都唔頂= =佢地可能會問咩係電腦= =
作者: 守衛~朗    時間: 30-3-2008 22:43
原帖由 anthonyfireboy 於 30-3-2008 10:39 PM 發表

咁姐係返遠始時代都唔頂= =佢地可能會問咩係電腦= =

如果成功回到原始時代
捉幾條恐龍少不了
作者: ansonlyk627    時間: 31-3-2008 09:20
我要返去三國時代,同劉關張見面-.-[[bao_34]]
作者: cheng786    時間: 31-3-2008 11:51
黑洞ge形成係星體先爆炸,之後先形成黑洞

佢地係大人物點會甘易俾你見到= =

甘大件事點解好似冇咩報導甘ge[[onion_50]]
作者: 守衛~朗    時間: 31-3-2008 16:42
原帖由 cheng786 於 31-3-2008 11:51 AM 發表
黑洞ge形成係星體先爆炸,之後先形成黑洞

佢地係大人物點會甘易俾你見到= =

甘大件事點解好似冇咩報導甘ge[[onion_50]]

因為這可說是機密
公佈了出來已經讓了一步!
作者: [S]獨行俠    時間: 31-3-2008 16:46
以咁高速咁粒子相撞,萬一控制唔到d能量,到時成個地球冇左點算-.-
作者: 我是外星人    時間: 1-4-2008 20:58
恐怕失敗所釋出的能量會對地面有影響[[m448]]
作者: 細城    時間: 1-4-2008 22:03
好可惜專家訴:大型強子對撞機會製造黑洞毀滅地球都唔知又要搞幾耐
作者: 搞搞野    時間: 5-4-2008 13:21
企係中間個條友好型-.-"部機超大!!
作者: 絕風仔    時間: 5-4-2008 16:29
後果可能是..
入得出不得
作者: cloudmancloud    時間: 5-4-2008 17:24
炸死人架播[[bao_37]] [[bao_37]]
作者: 663257988    時間: 5-4-2008 19:30
- -冇可能城功的

如果有,咁個條友冇可能可能控制去咩時代啦係味sin
作者: teambrothers    時間: 6-4-2008 15:29
有冇搞錯呀而家都4月幾啦= =唔知樓主d資料係邊到搵架呢
作者: 守衛~朗    時間: 6-4-2008 15:39
原帖由 teambrothers 於 6-4-2008 03:29 PM 發表
有冇搞錯呀而家都4月幾啦= =唔知樓主d資料係邊到搵架呢

5月才實驗
再者成功與否都不會那麼快地公佈
ps.YAHOO
作者: HoNG```    時間: 6-4-2008 16:42
好期待呢個實驗...
作者: 星野零    時間: 7-4-2008 12:12
我記得10大世界未日的原因中包括高能物理實驗....如果真係成功...可能人類還有一線希

望...但到底虫洞會去到哪裡...或小型黑洞去哪裡...都未必有人知....我仲記得第一頁有人話

整左個黑洞出尼會死得...但若以人類現金的科技...冇可能整一個大黑洞...只會整到小型黑

洞...科學家一直也有進行類似的實驗.只是今次比較大型!
作者: 月﹏〞    時間: 8-4-2008 18:50
其實...鑽個洞出黎都好煩...仲要塞咁大件野落去...
可能又要駁電線..實驗之類..
個人覺得A_A!
如果成功 ->去左好遠既時代
  又可能
作者: 逆攸〞】    時間: 8-4-2008 20:47
我覺得就算今次成功左...
起瑪都要過n年先有可能載人測試...
距離穿越時空仲好遙遠...
作者: 0o型o0    時間: 8-4-2008 21:15
你話如果同2012世界末日有關既話......
好有可能喔
作者: 星野零    時間: 23-4-2008 23:15
近來看了一本有關時光旅行的書本..當中用了愛因斯坦和霍金的理論...更有利用量子力學去說明...真是看到我一頭冒水...但經整理..總算明白利用虫洞作時空的理論..要到未來或過去...不但要製造...更要利用時差*時間在不同系統中的速度都不用*..利用這個時差來去到未來或過去(只是大約)..詳情請看 how to build a thime machine
作者: klovemandy    時間: 24-4-2008 20:26
既然產生強大能量就姐係溫度好高啦- -
咁d未來人又點到訪呢??
作者: 包包 klau1001    時間: 25-4-2008 15:30
"在空間產生裂口"點穿越時空...
最多咪異次元通道/隨意門...

所謂超強能量有幾強...?
如果能量強過太陽的能量,目前地球上就根本未有容器裝到(=impossible)
如果能量弱過太陽,太陽都未產生到裂口...幾時到佢地...= ="
作者: §膠浩§    時間: 25-4-2008 20:48
我諗如果真係願望成真既話,你估俄國係唔係真係會番番蘇聯時代,重整史太林時代
到時如果真係咁既話俄國人一定會濫用,到時真係唔知點算好囉

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontactqww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2