打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] ★小說 狂亂之虎令異變Season2☆(已更新第五十五話.#677)版主更新時間:21-1-2008

關閉 [複製鏈接]

小說 狂亂之虎令異變Season2☆(已更新第四十四話.#39)

天龍之復活篇

天龍的復活是聖財圑最新的研究技術的其中一個成功的實驗品, 技術名為魂體再生, 將一個死人的腦袋中擷取死者本身的基因之外, 還會將腦細胞所有的電子訊息用納米導管抽取, 貯存聖財圑的超級電腦中, 再利用數十個頂級科研人員, 世界最先進的器材, 用2星期的時間由一個基因加上電子訊息組成一個活生生的再生者, 不過復活天龍只有一個目的, 利用天龍的恨意保守聖財圑一直研製強化肌肉的藥劑所得到的龐大利潤.

在聖財圑派4人炸毀虎令學院之前, 聖財圑一直派人跟蹤希星等一行人, 不但要知道他們的一舉一動, 仲要有人死果時收集有用既死人基因, 監視希星的高手(號稱全中國第一天下劍)一直只是監視, 當有機會果時收集有用情報同死人基因, 而天龍既基因就係比虎令學院學生會會長殺死, 希星一行人流淚離開後而被收集.

天龍復活後一直跟隨聖財圑的高手學習最高級的武術同絕技, 所以與希星平分不下.

回復 支持 反對

哈哈哈...... 我只是同大家補充讀者既疑問......有咩唔滿意可以同作者講......而我係絕對唔會令角色的版本前言不對後語.....依d係邏輯既需要
回復 支持 反對

第四十五篇--------日本劍客之謎

星雲道:[咪住!景常, 我知你對眼係盲既, 我又無講錯?]景常收起把劍大笑:[從來無人知道我對眼有咩唔妥, 你係第一個!]景常說完之後瞬間消失, 星雲靈機一觸, 舉起大刀, 使出昇龍亂舞向六點方向揮動, 景常先知先覺, 心想:[你竟然咁快知道我既位置!]然後輕揮武士刀, 出劍環砲, 兩股力量相同的招式雙成大爆發, 令整個第一實驗窒搖搖欲墜, 煙霧迷漫, 兩人刀光劍影, 平分春色, 招招奪命, 防中險生.

景常心知不妙, 道:[我從未遇上條件反射咁快既對手, 以智取勝係你既強項, 我不願平手收場.] 未幾, 景常用上最快既步速, 沖去tom到, 星雲為救同伴, 身捱一劍, 景常劍下留人, 道:[我早就唔妥聖財團既手法, 何況我單獨一人幫聖財團順利搵錢, 自知無能為力去救一班人命, 豈能為外人所知? 如今有幸遇上比我強既人, 心願足矣.]星雲大叫:[tom比你所傷, 我又點可以信你呀?]

景常哈哈大笑:[你睇下tom既傷口.]tom傷口竟然自動合癒, 星雲唔敢相信眼前發生既事, 問:[你做過咩手腳係你把劍上呀?]景常仰天大笑:[我偷左聖財團既納米蛋白溶液.]星雲同菁菁恍然大悟, 原來景常係有心幫佢地.

景常繼續道:[我同毅月係好朋友, 聖財團一早就想將你地殺死, 於是派我留守第一實驗室, 等到你地黎果時就將你地殺死, 而毅月同我打算幫你地一把.] 星雲唔信:[咁你做咩要攻擊我地!]景常慨嘆:[聖財團一直派(虱)監視我, 所以做場戲比聖財團睇, 當我同你打果時就將我身上既監視器以高溫毀滅, 而毅月希望我可以幫你地. ] 星雲道:[歡你加入赤盜軍!]

回復 支持 反對

作者既文筆比我好.....點可以為左讓小弟而收山呢.....再者睇在四十幾集既讀者唔會習慣我既筆風....所以我希望作者可以考慮我既請求.
回復 支持 反對

樓主 同毅月打既都底係泣月定係閱心?
回復 支持 反對

第五十話: 毅月的師父--元素上帝

[一山還有一山高, 一海還有一海深, 萬物中自有強者, 元素中自有上帝] 你以為自己是最厲害, 豈料有人超越你, 你會選擇妒嫉還是生氣? 我只會選擇欣賞, 因為高人不易有, 肯教你是難得際遇, 學會後而使用, 是學習中的過癮之處.到底學習能操縱元素是一件高深莫測的技術定是三歲小孩都懂的把戲呢?

泣月回頭時, 看見毅月依然絲毫無損, 感到驚訝, 道:{我出盡全力使用神之墓碑, 中招既人應該粉身碎骨, 但係你用冰之輪舞擋住招式既威力, 睇黎我多年無對手既情況比你打破.] 毅月仰天大笑:[對手?你未免睇小我既實力, 我既功力按照對方既功力而衝量, 如果你功力好強, 我亦會好強.}
泣月:[咁就係你既功力所在?睇黎我太睇小你.]道完, 泣月消失得無影無風, 毅月閉上眼睛, 知道3點方向有一股劍氣震波衝向毅月, 毅月揮劍一上, 劍風衝破震波, 不但快速, 泣月知道無法化解, 在瞬間匯聚最後功力組成最強之盾, 轟隆隆一聲, 泣月含笑而終. 毅月立刻上前抱向無靈魂既驅體, 大怒叫道:[如果唔係聖財團, 我唔會無左我唯一既知己.] 聖財團老闆(聖老)大笑:[任何人不能夠完成佢既任務, 只會比淘汰, 泣月就係咁而需要上天堂. 毅月, 當初我見你係一表人材, 先打算比你係聖財團工作. 之前有人向我報告你心懷不軌, 我唔信, 不過你今日既表現令我知道你有一個更好既用途.] 毅月道:[你一直不派人黎暗殺我地組織既成員, 唔通係......] 聖老面露奸詐而不語, 毅月自知不妙, 立刻叫所有人撤退, 無雲同藍玲問:[到底發生咩事?] 毅月面露不安:[依個地下實驗室係一個危險既局, 目的係將我地所有人打敗, 之後將我地條屍黎做強身藥既白老鼠, 成功既話, 聖財團可以係軍事武器上搵番一筆.] 無雲道:[咁其他人咪有危險, 唔得, 我要通知星雲佢地撤退.] 藍玲:[我通知灰煙佢地.] 毅月道:[我去番入口睇下守住既人有無事.] 聖老板起面孔:[你地所有人唔可能咁易出得番去!]

聖老身邊既保鏢逐步逼向毅月一行人, 毅月道:[小心! 佢地係{死靈魔女}, {蒼刃劍客}同埋{無人不殺一刀魔}, 全部都係被稱為{聖財團三大魔人}既一等一高手, 連我亦無辨法打敗佢地.] 藍玲道:[我地班老鼠亦有咬死人既時侯.] 道完, 使出熔岩爆發, 但三大魔人無事, 無雲大叫看招,

回復 支持 反對

第五十話: 毅月的覺悟---死亡將至

[一山還有一山高, 一海還有一海深, 萬物中自有強者, 元素中自有上帝] 你以為自己是最厲害, 豈料有人超越你, 你會選擇妒嫉還是生氣? 我只會選擇欣賞, 因為高人不易有, 肯教你是難得際遇, 學會後而使用, 是學習中的過癮之處.到底學習能操縱元素是一件高深莫測的技術定是三歲小孩都懂的把戲呢?

泣月回頭時, 看見毅月依然絲毫無損, 感到驚訝, 道:{我出盡全力使用神之墓碑, 中招既人應該粉身碎骨, 但係你用冰之輪舞擋住招式既威力, 睇黎我多年無對手既情況比你打破.] 毅月仰天大笑:[對手?你未免睇小我既實力, 我既功力按照對方既功力而衝量, 如果你功力好強, 我亦會好強.}
泣月:[咁就係你既功力所在?睇黎我太睇小你.]道完, 泣月消失得無影無風, 毅月閉上眼睛, 知道3點方向有一股劍氣震波衝向毅月, 毅月揮劍一上, 劍風衝破震波, 不但快速, 泣月知道無法化解, 在瞬間匯聚最後功力組成最強之盾, 轟隆隆一聲, 泣月含笑而終. 毅月立刻上前抱向無靈魂既驅體, 大怒叫道:[如果唔係聖財團, 我唔會無左我唯一既知己.] 聖財團老闆(聖老)大笑:[任何人不能夠完成佢既任務, 只會比淘汰, 泣月就係咁而需要上天堂. 毅月, 當初我見你係一表人材, 先打算比你係聖財團工作. 之前有人向我報告你心懷不軌, 我唔信, 不過你今日既表現令我知道你有一個更好既用途.] 毅月道:[你一直不派人黎暗殺我地組織既成員, 唔通係......] 聖老面露奸詐而不語, 毅月自知不妙, 立刻叫所有人撤退, 無雲同藍玲問:[到底發生咩事?] 毅月面露不安:[依個地下實驗室係一個危險既局, 目的係將我地所有人打敗, 之後將我地條屍黎做強身藥既白老鼠, 成功既話, 聖財團可以係軍事武器上搵番一筆.] 無雲道:[咁其他人咪有危險, 唔得, 我要通知星雲佢地撤退.] 藍玲:[我通知灰煙佢地.] 毅月道:[我去番入口睇下守住既人有無事.] 聖老板起面孔:[你地所有人唔可能咁易出得番去!]

聖老身邊既保鏢逐步逼向毅月一行人, 毅月道:[小心! 佢地係{死靈魔女}, {蒼刃劍客}同埋{無人不殺一刀魔}, 全部都係被稱為{聖財團三大魔人}既一等一高手, 連我亦無辨法打敗佢地.] 藍玲道:[我地班老鼠亦有咬死人既時侯.] 道完, 使出熔岩爆發, 但三大魔人無事, 無雲大叫看招,
三大魔人地上有一個鮮紅色既漩渦, 蒼刃劍客道:[啊!原來係死亡漩渦, 小子識出衣招, 證明你實力唔弱, 可惜只係功力唔強.] 三大魔人瞬間消失, 各出一招, 分別係死靈魔女既{地獄暴風}, 蒼劍既{金帝斬精}同埋刀魔既{剎*目中無人}, 毅月係佢名下既建築物休息時, 早有不祥預感. 估唔到個三股力量就係衣三股力量. 毅月對天大笑:[估唔到真係發生左,  睇黎我只好保護我識左一個月既朋友!]  道完, 凝聚最後之功, 大喊{鋼體屏障的大爆發}.

氣功之層剛好抵銷三股力量既威力, 令無雲, 藍玲同戎切不置於死地, 毅月由於精力耗盡, 不支倒地, 三魔同時大笑:[睇黎老闆答應加我地保護費既諾言可以實現!] 無雲搖頭:[錢可以令人喪志, 亦可以殺人於無形, 好比史密斯所言既無形之手.] 死靈魔女道:[唔理你講埋都好, 有報酬我就會接受交易.] 魔女口中唸唸有詞, 戎切面露驚訝之意:[衣招係陰陽魔之手, 早招既人會痛哀, 直至死亡, 係一招禁術, 估唔到我人生有第二次機會見到....] 魔女微笑不語, 一股將人送去天堂既禁術避無可避, 三人只好祈求有奇蹟出現.

回復 支持 反對