查看: 62337|回復: 112
打印 上一主題 下一主題
收起左側

命運守護夜(Fate)討論心得吹水post

既然無人支持開板,就只好開post黎討論[[tk_31]]
我會加大量英既心得轉至kxy

saber:
技能介紹:
攻生技能:直感 (有20%機率躲避物理攻擊)
1.風王結界 (造成160/210/260/310/260的傷害)
2.石中劍 (造成300/380/460/540/620傷害,20%/30%/40%/50%60%濺射傷害)
3.誓約.勝利之劍[Excalibur] (造成600/800/1000/1200/1400傷害)
4.理想鄉[Avaron] (持續4/5/6/7/8秒,受到700/600/500/400/300傷害時啟動衝刺攻擊,造成700/950/1200/140/1700點衝擊傷害)
寶具介紹:
1.解放誓約.勝利之劍[Excalibur](升3技300傷害,而且簡化寶具啟動方法)
2.強化直感 (有30%機率避開攻擊,而且有15%的機率造成3倍的傷害)
3.風王黃金劍 (強化1技150傷害,強化2技200傷害,而且附加3秒50%減速效果)
4.魔力放出 (提高自己和友方20%普攻和10%攻,移速)

相信如果有睇過fate,又第1次玩的,多數都會差Saber的了(random的不計[[onion_36]])因為是主角嘛
大部分人玩Saber,多半都是用1,2,3技打的,搵個位,可以一開炮就殺到好多的位,開一炮,exp急速上升[[onion_52]]
之後冇炮,打1隻的,多數用1技吧,cd快嘛[[onion_55]]之後一堆既話就用2技,廣一廣散,痛得很[[onion_54]]升技是升爆2先再爆3(或者2,3,2,3咁升都得)之後爆大技,再之後就黃點的了
之後就係咁升到9,10 lv就可以出街殺人了(不喜的話1lv就可以出街殺了[[onion_48]])(寶具學1,3是最好用的,4+攻,攻速同移速,中意就學吧,寶2比較少人學因為冇乜用[對於技型Saber來說,對普攻型Saber就有用得很了[[onion_39]])

Saber基本上,一見人就1or2技,痛得很[[onion_56]],之後人地走的話,追[不過小心有心camp]1技一cd完再拉回來,就這樣s卷他,在這個lv多半死的了(B叔,黑S除外)[[onion_59]]

如果見到人開大(佐佐木除外)你可以睇定少少(因為佢可以s停技)佢一出左就開大吧(P.S. : 大技最高lv是當受300以下的傷害時,就會撞人地一野(扣1700的),每次撞擊須3秒[定3.5秒]cd的)
如果問點解佐佐木除外,因為佢大技係反唔到的,我覺得係因為燕返是物理性魔法傷害吧所以反不到吧[[onion_05]]不過佐佐的3技是會被反到的)
(P.S. : Saber的隱大是qwe,當你學了寶具1時,隱大就會改變成re的了)[[onion_16]]

(P.S. : Q=1技 W=2技 E=3技 R=大技)[[onion_14]]

Saber都算係一個好好用的人了[[onion_12]]各新手們如果想玩的話就先試試用Saber吧[[onion_23]]

↑轉至kxy既Kaikai_lam

評分

參與人數 1樂點 +15 +10 收起 理由
hkopenc045507 + 15 + 10 帶起討論 追加獎勵!

查看全部評分

回復

喔,看起來很懷念,
很久沒玩了,不知道大家現在什樣?
喔,
回復 支持 反對

回復 111# 的帖子

我有了2lvwww
可以玩fate吧![[tk_09]]
回復 支持 反對

回復 110# 的帖子

2lv咋wo 需求-.-
回復 支持 反對

回復 109# 的帖子

ok!.....最近我dl佐ggc
差2lv先玩到fate區[[tk_30]]
回復 支持 反對

請大家停止對mh的討論
否則將會考慮關貼/扣分
謝謝合作=]
回復 支持 反對

回復 107# 的帖子

你唔知果心同太原係mh英?
你幾時見過我係暗位秒殺你-0-?
回復 支持 反對

大家認住我係比賽人,佢玩魔獸都mh開..
唔怪得fate成日比你暗位秒殺...
回復 支持 反對

回復 105# 的帖子

我玩信長時常也有開mh
因為果心是mh英,太原也是^____^
回復 支持 反對

MH是沒有技術者才會用,有技術就別用mh來打真功夫...
只有廢物先用mh...
當MH是神物者多數是腦殘...大家別見怪..
回復 支持 反對