查看: 38619|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 有幾多人係無修al chem??

想問下無修chem果d人
你地會點呢   自問自己對chem真係讀唔掂= ="
但係chem又好重要

咁無修既同學唸住入u時選咩系讀呢?
engine? pure phy or bio? 定去商?

仲有想問一問讀pure phy or chem出路

回復

我讀phy 同 pure math嫁~!!
我又唔覺得 chem有幾重要wo~!!
大學jupas個d course大部分都無要求一定要chem既subject...
我諗唔take chem都可以...不過phy 就真係好重要~!!
回復 支持 反對

唔TAKE CHEM有咩問題?
除非你想讀MEDI/PHARM果D
回復 支持 反對

phy+chem+pure 我暫時所知無邊科係入唔到 (if CE 有take BIO)
但phy+chem+bio 少好多科無得入 (eg, IFAA/QFin/某d Eng)
phy+pure+applied 則少數科入唔到 (MBBS/phar)
回復 支持 反對

原帖由 rayli 於 9-9-2008 15:46 發表
我讀phy 同 pure math嫁~!!
我又唔覺得 chem有幾重要wo~!!
大學jupas個d course大部分都無要求一定要chem既subject...
我諗唔take chem都可以...不過phy 就真係好重要~!!

我老師說上大學冇讀chem 大學選科會好少 要睇chem
回復 支持 反對

?一下

????精神,??主一下。
www.gold4rs.com           www.jay-z.cn       www.163xinwen.cn    www.southrap.cn
回復 支持 反對

chem ----> chem / biochem / medic
phy ----> phy / engineering
pmaths ----> maths
回復 支持 反對

回復 8# 的帖子

CE來的...?

我有揀,PHY CHEM我必揀既
回復 支持 反對

原帖由 jackiema 於 13-10-2008 00:38 發表
chem ----> chem / biochem / medic
phy ----> phy / engineering
pmaths ----> maths

engineering唔洗pmaths既咩???
回復 支持 反對

無修chem人士一個

當年成個jupas list都係social science,bba,language個d科
不過最後個a1(即係e+讀緊呢科)
係law

(我唔係HKU/CU LLB= =....絕對唔係咩勁人......)
回復 支持 反對