查看: 9125|回復: 51
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 燕子塢攻略(本人心得)

燕子塢攻略              **更新中**
宜家大家為了刷神兵符 個個都刷燕子塢禁夠竟要點先可以成功呢!?

就等我講講la

跟據我既本人既經驗刷燕子塢有幾個要注意地方

第1關

嶽老三:

打既時後要注意唔好打其它既小兵主力打BOSS

EC記住睇實NPC(呼延豹)既血

EC當發覺比BOSS打緊  可以月落跟住

群技注意:

通常半血都會有一次既群技所以各位可以係半血果時出控制技能

群魔亂舞

呢個技能打人比較疼,就是身上開始冒紅氣的時候,可以用控制技能打斷,有武當的話,最好封下,尤其是嶽老三強化之後,一個群魔亂舞可能會秒死D少血既人。

嶽老三死左之後,會出來雲中鶴葉二娘。(記住記住全隊人集中打一個好la)我就通常會打雲中鶴* (技能--毒靈爪)

兩個人只要死了一個段延慶就會出現

***大家記住睇實NPC既血
-------------------------------------------------------------------------------------
段延慶:

唔好睇少段延慶,呢個瘸子真係唔簡單,攻擊比慕容複,群的威力比鳩摩智既勁.

群技注意:

武當的話,半血的時候開始封他,武當一定掌握好,唔係遲左就死得,寧願提早一D都唔可以犀出,最後是留滿怒,封兩次。如果冇武當,都可能

控制住等佢唔放群。就係隊伍輪流控制他,少林散功,接著峨嵋失明,反正半血的時候控制技能輪流上,不間斷,他也就群不出來了。有個逍遙也輕

鬆一D。睇好段延慶掉血的速度,估計好時間,估計還有30秒血就能到一半的時候,出個八陣圖。到半血的時候引爆,如果提前自動引爆了,禁繼

續放多個八陣圖,半血引爆,八陣散功狀態就過,即刻驚濤駭浪。繼續散功。一般兩個散功都可以係他半血的時候控制住他,他群技就出唔倒。

當然萬一大家都沒有封住,也不是沒有辦法。因為段延慶群之前是有徵兆的。就是身上冒白光,並且出發像漏電的響聲,那麼應該馬上

打斷。明教既點穴,天山同生共死,峨嵋如果近可以失明,丐幫和少林散功,丐幫還可以失明。最後打死老段,悲酥清風解藥一定要記

得汁,唔係你會好大機會唔成功既

第二關

大家如果覺得唔夠攻/唔想打住 可以退後到阻擊點.大家可以靠怪物刷出維修木材來維修果D塔
**只要殺左Boss 怪就會冇曬。

建議維修次序:1治療塔 2防禦塔 3 前攻擊塔

我建議大家打個木頭人果時搵一個人打好了,其它人唔好禁近,因為打到尾會爆炸倒其它人

BOSS方面, 打鳩摩智果時 少過4m血既人 打到半血好走開少少 因為群技都好厲害下,如果夠火抗既當然唔洗擔心, 而鳩既大技徵兆是他腳在地上踢,

並且地上冒出白霧.迴圈三次之後就會放大技.如果封倒,都只係暫時打斷,但是始終都會放出來.

第三關

呢關大家都話係最難打既,通常都會死好多次,不過只要細心觀察,大家就會避免了死既情況出現

慕容複第一個絕招就係鬥轉星移,鬥轉星移的時候,會發會一聲“噌”的響聲,慕容複全身被黃色的光籠罩,通常一開始大家就會爆打,但係大家果時應

該要少心,因為第一下鬥轉既時間係預計唔倒,所以你要提高警覺, 跟住就會出

鬥轉星移:

這個時候千萬別打他。如果你打他一萬的血,那麼他會反彈二萬的傷害給你,也就是200%的反彈

鬥轉結束後,慕容複大約10秒之後,就會來過一次鬥轉,如此迴圈,所以鬥轉結束後,如果有技能,在8秒之內全部砸出去,提前收手。逍遙可出封閉

技能,避免其它隊友收唔切(本人建議出3-5個技好收手)如果全人有共識就會係其中一次控住慕容 逍遙先散攻, 明教點乙等等…不過最後一定會出鬥轉

記住,慕容複到半血的時候,王語嫣會指點慕容複,聽講傷害會擴大五倍,所以半血的時候必須殺死王語嫣,否則必定滅隊。建議一個高攻打手和ec去

打女

王語嫣一講野既時候,即刻爆大技,殺王語嫣的時候段譽會打殺王語嫣既人,段譽的攻擊好高的,所以要控制好段譽,可以用附身寵,武當的昏睡加遊

刃有餘可以再昏睡一次,武當的如封對段譽無效,逍遙的畫地都可以.

記住千其唔好打段譽,唔係d手下就會捨命救主,因此殺王的時候唔好用群技,否則傷倒段譽好可能就會成隊死曬。有一點要注意,殺王既時候帶的寵

技能入面唔好帶有反震,和反擊之類既技能,因為如果段譽打你只寵,你只寵反擊或者反震阻,段譽一旦受到傷害,他既手下必然動手。殺王語嫣的時

候,都帶高攻既寵,或者帶附身寵,輪流控制段譽,集中打死王語嫣。殺死王語嫣之後,收寵,隱身番去繼續殺慕容複。(千奇唔好行番去段譽果邊)

(仲有如果比慕容打記住企定,唔好落樓梯)

殺死王語嫣之後,慕容複快到一條血的時候,慕容復會開始放冰天雪地。慕容的冰爆冇冰抗100既都會扣好多血。所以半血之後,遠攻儘量和慕容複保

持距離,我估計慕容複冰爆的範圍有10米左右。慕容的冰群徵兆是:他停止攻擊,左手成掌狀,平揮手三次(最明顯係有藍光)之後就會開始冰爆。

記住近攻係他手揮動第一次時候走仲來得及,到第二次手揮完了,恐怕就來不及了。就算逍遙在第三次揮手的時候凌波都犀了。被冰爆打死了,自身會

受到三次傷害,如果有第一次傷害,那麼你跑的再遠,第二,第三次傷害照樣都避唔倒。如果峨嵋被爆倒,反應快,在第一次或者第二次傷害之後,開

個呆雞,禁之後就唔會會受到傷害了。這裡面注意,冰群之後,兩次鬥轉就會有冰爆,所以唔夠冰攻既可以係兩次鬥轉的之後提前走,並不一定等到揮

手再走,而且這種揮動並唔太明顯,不是觀察多次,並唔容易睇得出。冰爆之後,峨嵋即刻幫頂冰爆既人加血,如果下次冰爆來了,血都味加滿,禁就

死得。

如果有唔明既可以繼續問,你地覺得有唔岩既希望大家補充 thX ^^

希望可以幫倒d第一次刷燕既人LA

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
恆- + 20 熱心分享

查看全部評分

回復

不錯不錯....多謝分享...以後更方便了打燕
回復 支持 反對

幾有心, 不過反對講到個痞子咁勁=.=,第一關通常都5min內ko~我形影都未回就ko~
大群真係出左都冇火/冰群勁=.=仲要發曬藍驚死你睇唔到...好易破(p.s明教地獄火/附身都破到)..
回復 支持 反對

多謝分享...之前唔係好識點打燕
回復 支持 反對

多謝分享........

評分

參與人數 1樂點 -5 收起 理由
恆- -5 無意義內容

查看全部評分

回復 支持 反對

燕子「鳩」?
回復 支持 反對

=.=

你係專登打粗口定唔識

塢 wo

幫你改返..
回復 支持 反對

多謝分享........

評分

參與人數 1樂點 -15 收起 理由
恆- -15 抄襲別人內容、無意義

查看全部評分

回復 支持 反對

我想加精外加20分,55.
回復 支持 反對

多字而詳盡到好長氣...

可唔可以再精簡小小...

起碼會再多人睇d...

( 而且冇隔行睇得有d辛苦... )
回復 支持 反對