查看: 16911|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 數學溫書方法+補習問題

是咁的 小弟今年中5,一直以黎d數真係唔係幾掂,可以天生冇呢個天份搞到冇乜心機去讀,

搞到由初中到而家每次數學考試都係岩岩好合格

但今年學期初突然諗通左,想谷一谷d數學,

開頭我真係日日做數學書d數,溫書明明真係做到好熟,仲覺得自己係數學呢科仲有希望

但係一到小測個陣佢出深過數學書d數個陣我就完全唔識做,條數變化同文字題問既野多左,我就淆晒

最後小測都係僅僅合格,我想知各位既溫數學既方法係點,勞煩透露少少出黎比細佬我參考下

另外我仲想1月開始就去補數學,我本身既領悟力係極低,數學頭腦極差

而且我仲上網seach過一d數學既補習名師

發覺有d口碑都唔錯,本人有以下心水:

遵理 Koopa Koo(聽人講佢自己本身好勁,但教人個方面就唔係幾掂,少d領悟力都唔使旨意明)
遵理Herman Yeung(呢個我睇過佢youtube d片,佢講野係幾好笑,所以教書個陣應該幾幽默,但佢教成點就冇乜人講)
現代Dick Hui(好多人都話呢個堅料,但應該都只係能力好既先聽得明,我呢d補可能冇乜用)

我開post之前係有做足功課,但係有d人又話koopa koo教得好,有d又話佢教得唔好,搞到我而家半信半疑

尤其是我呢d數學傻仔去補又驚聽唔明,怕晒錢,希望報之前了解清楚補邊個先適合我呢d數學白痴

我知道呢道數學5星星人材雲集,希望你地可以比小小意見小弟
回復

I am a math fresh graduate. IN order to be good at math, you need to practice a lot(even tho talent does play a big role in math). So... just practice practice and practice, and know HOW to do math.
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

數學呢家野上到某個層次,就真係天才的比拼
好睇自己思考習慣,對學野自覺高的人有利
回復 支持 反對

數學操多D就得架啦...
回復 支持 反對

數學沒溫過書最後13 DSE CORE M2 5**
數學呢一科,其實唔洗放太多時間,讀熟番d定理就可以.
回復 支持 反對

core無可能係天份科
回復 支持 反對

我自己DSE數學就得Level 2
我都係一個完全無數學天份既人
我既心得係你要不停做Past paper
回復 支持 反對

.....我呢d淨係操左3個月pp卷 仲要飛埋probit ge人點教人溫 (facepalm)
回復 支持 反對

做PAST PAPER
數學係靠咁做
5**係真係對數學有天份既人拎
普通人最盡係拎5
iversonman 發表於 25-12-2013 22:34

core無可能係天份科
回復 支持 反對