打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] 相信唔止我係咁

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

=.=你點睇得出
回復 支持 反對

講得幾好聽,意思係冇真正的興趣就冇真正的靈感啦?
GiantStep 發表於 9-3-2014 01:37

並不是好唔好聽的問題, 就算是抄襲都要當初有那份心

同樣二戰時美國佬都喺抄德國佬, 二戰後日本仔都喺抄美國佬, 國內都喺抄, 人人都抄, 只不過人抄你抄, 你做出來合唔合大眾的要求, 這不單只是抄或學識的問題, 天下文章一大抄, 有學問的人不只一兩位, 為何有李白、杜甫? 為何有蘇東坡、楊慎? 同一曲水調歌頭不知有多少詞人去寫, 為何這一首詞可以唱得名滿天下?

http://hk.news.yahoo.com/%E7%A5%9E%E9%AD%94%E4%B9%8B%E5%A1%94-%E6%B8%AF%E7%89%88whatsapp-210200952.html
回復 支持 反對

回復 51# SD打靶鬼

小心被扣分
回復 支持 反對

枉你頭像是貴虎兄...想不到你還不知道自己被遊戲操控住...(大誤(好似係
回復 支持 反對

一向以來機會同風險是相對的, 而更重要都不是這些, 有時看到了, 真想跟一些人說, 生意不是這樣做的, 就 ...
dragoonkwok 發表於 9-3-2014 01:00

我仲忙緊,,,邊做野邊打字,,,求其覆幾句啦唔好意思

近年好多上晒水發左達既香港富豪會發表相關言論, 如乜野80後太懶, 自己當年點樣點樣就發達之類

而香港已經發長成熟, 塊餅已經分得差不多, 到下一代要搵機會做生意真係好難....就算你眼光幾好, 冇資金都冇用

相對大陸,

本人認識某些香港專才, 上大陸搵食又好, 做顧問又好, 幫手做某D PROJECT又好, 佢地都非常專業而且相關技能非常熟悉

但呢D人係香港最多都係搵緊3,4萬一個月, 而大陸做緊同樣既職位既人, 相對比香港人才差些, 但人工可以比香港既高出一半以上
原因就是大陸機會多同時欠缺人才

係香港, 你有幾十萬都未免做到生意 , 而係大陸, 少少地10幾萬蚊都可以開到間店舖做起 (不過近3,4年就難左好多, 經濟問題及政府改革
都令到小生意更難有出路)

講完大陸好就講大陸壞啦..

學似你甘講, 因為大陸近年急速發展, 而當時(江系開始)政府官員好多都未出過國, 就唔理黑貓白貓, 做到成績就係好貓

你可能未見過大陸搞成點, 我見過...  周街都工廠, 周街都工人, 成條河係紅色既又有.. 周街都廢氣, 當時地方政府就不停制做GDP
其他野理得你死

早4,5年前同朋友上深圳玩, D大陸人(講普通話, 當地人叫做撈佬或飛仔)周街偷野搶野, 警察唔拉, 有D當街放, 有D捉反派出所登記完即放
而家好反D

到而家, 中國係全世界最多高速高路收費既地方, 中國網絡十分之慢但收費也幾乎是全球最高
環保差就日日新聞有講不多說
最多外流資金既國家又係中國

中國假食物黑心食物又多, 你講山寨LV, 係大陸都大把工廠做,有D仲係當地官員入股或者直接係老闆

中國人既公民意識太差, 就講出去食飯, 除左一些正規地方, 其他地方都唔開發票, 佢地又唔會記數, 即係擺到明走稅

就說公司有個女人, 過完年成半個月後先反來, 叫佢做野又唔肯做, 炒佢啦, 佢仲要我賠錢, 真係激死人
我罵佢 上年落錯單同埋成日唔記得落單搞到成批貨遲晒都係我幫佢清手尾將單野隱暪搞點, 損失幾多,  平時偷懶呢D唔講, 而家好意思做反?
佢話呢D唔係問題, 因為當時我冇罰佢...總之而家炒人就要賠錢, 最後公事公辦叫人事以不接受工作安排為由即炒唔賠錢

同人地做生意入貨, 個死人湖南佬見我個樣年輕, 敢渣住舊垃圾按市價報貴10倍俾我@@   

係一個唔講道理同法律既地方生存, 真係幾難....

想到什麼說什麼, D乜野有冇重點離唔離題的不管了...又唔係作論文
回復 支持 反對

以前做野勤力咪得囉,而加食腦時代la...
GiantStep 發表於 8-3-2014 22:04

以前既香港有如而家既大陸,  公司(工廠)多, 機會多, 人才少

以前香港工廠林立時, 工人D待遇好到鬼甘, 又大巴接送又星期日放假公司請去沙灘玩等等
所以真係勤力就搵到食, 加上香港當時乜都平.......

大陸而家都唔好搵啦, 好多而家既出名富豪或上市公司都係用房地產/ 大型工程去搵真金 而且背後全部有高官支持, 而家上晒位
中糧中移動中信中石油,太子黨等等霸住晒中國所有民生生計等等   到今時今日想發圍真係難
回復 支持 反對

有望今次更新3月個頻會順返落去啦.....
回復 支持 反對

已經好耐無玩,前幾日玩幾場DELAY到呢
回復 支持 反對

港服delay冇極限,唔通要個個用w8/8.1先會有順的一日?
回復 支持 反對