查看: 220619|回復: 192
收起左側

[綜合討論] [原創]職業攻略

呢度係俾大家討論/講出大家既經驗
講得好會加分..可重覆

我講超魔先啦

超魔係一個屈機勁,魔攻,魔防都高既職..
好多招都好勁..好屈..
但係衰在唔多血同埋防唔高,但係pvp team打or打王 攻守城有超魔就好好多..
超魔既招評分
以下係我認為大家應該學既招

咖般塔音 必學 3x3既地領效果..最正係可以頂走個地領.. 俾8分
重力原野 睇下你喜歡..係5x5內既怪一秒扣千二 唔理人防 打王 攻守城有用 俾8分
吸魂術 唔建議學..學黎都係衝等用..多sp想俾智者玩死咩= =仲要禪心LV 5前置點 太哂點 俾4分
魔力增幅 必學 30秒內加魔攻50% 正爆..我俾10分
魔擊術 重力原野既前置點 如果係學重力就學..唔學重力唔建議學= =因為冇乜用 俾3分
念力連擊 建議學 25%令人咀咒..同埋唔太食點 俾7分
火柱攻擊 唔建議學..因為呢招唔可以起別人地下放== 俾3分
火之獵殺 冇用招 前置點招 俾1分
隕石術 唔建議學..攻係高..同埋有效果..不過呢..好大機會整唔中人- - 最多打王用 俾6分
雷鳴術 必學~130dex可以勁推人= =推到唔知去冰都得..同埋冰雷人都好勁~ 俾10分
怒雷強擊 睇你中唔中意..就算學我只會學lv 1..因為魔攻變化唔大..作用整到人地郁唔到 俾6分
水球術 必學..+智者用呢招=無限阿修,衰在多血既人加得切血 俾9分
冰刃之牆 咖般塔音前置點 不過本身都有用..可以攪到人地唔可以前行 俾6分
霜凍之術 冇用招..用暴風仲好 俾1分
暴風雪 必學..中3次即冰..馬克唔計~仲要500%魔攻..俾10分
地震術 唔洗學啦== 不過用其他法仲好  俾3分
崩裂術 你中意啦..不過我認為學呢招不如用重力.. 俾6分
泥沼地 必學..超魔互p靠呢招 俾10分
禪心 冇用..點sp你pvp都唔會唔爆水下話?!俾1分
心靈爆破 唔洗講..冇用 俾1分
聖靈召喚 魔師掛機招..轉生唔學..學念力
暗之障壁 必學..又其pvpv打武宗用呢招可以屈~平時打怪都有用.. 俾10分
石化術 建議學 石化火箭好勁嫁..俾10分
火狩 有用..學 俾8分
火箭術 學左石化就學10lv啦 俾7分
火球術 冇用..唔好學俾1分
火焰之壁 唔建議學pvp d人都唔會衝入去啦= = 俾3分
冰箭術 學黎做前置得 俾5分
冰凍術 學..因為pvp唔一定要用暴風..單p用呢招唔怕打到其他人..俾9分
雷擊術 一句講哂 有雷明要佢做咩 俾1分
雷爆術 一句講哂 有怒雷要佢做咩 俾1分

而我個超魔就學以下幾招學爆的
火箭 石化 暴風 魔增 雷明 水球 念連 泥沼 冰凍 暗壁 火守 咖般塔音  重力
其他學既都前置點..咁點就岩岩好夠點了~~
大法我只學了暴風 重力 因為認為有呢2招都夠..加上怒雷+隕石太食點..所以冇學
屈招有 石化+火箭 冰凍+雷明 泥浩
加點方法
DEX 99+34 連天賜 EQ 70JOB
VIT 48+7 70JOB
INT 88+27 連天賜 70JOB
血有7813 魔攻有639~1110
SP 2662
用以下EQ 平果 紅娃盾 火槍長靴 阿修絲衣 U劍披 雙傑

PVP技巧
打武宗 只要起自己格度放暗B就OK~有雷明推OR石化火箭 冰雷 你喜歡
打超魔 鬥快放泥沼 OR直接冰雷 都OK~
打智者 其實冇咩機會WIN~只係咁多個職最有機會WIN智者既 只希望對方冇穿不死衣OR馬克E再石化火箭
打聖殿 又係一定要起佢打你之前用暗B 再慢慢屈佢 不過一P一好難打死佢..因為血高魔防又高 水球有機會打死既 不過你只要控得好唔會死
打神射 用泥沼 神射即變左嫩B~同埋佢小血.冇人型盾..所以好易屈 只要有泥沼就OK
打騎領 建議唔好1P1= =因為又係打唔死佢既 水球有機會既
打詩人.舞者 冰雷 石化火箭 如果2樣都屈唔到就只推雷明吧 不過記住用左泥沼先 總之佢冇咩機會打死你
十字刺 呢個煩喇= =你放暗B可以擋爆刺 可以擋致命音投 不過佢用心靈你就冇咁一半血..AMM..都係泥沼吧= =
創造者 嘩= =火煙平你死更= =冇乜機會WIN呢個職..
神行太保 睇下佢抄咩招  同埋神行多數唔會1P1..所以放心
神 官 打不死,.不過你都有機會屈死佢囉//
神工匠 呢個呀..暗B囉..其實超魔可以WIN到神工匠..睇控制啦

[ Last edited by ~亞榮~ on 2006-6-21 at 03:39 AM ]
回復

呢個係我係自己公會網貼出黎  希望大家轉貼可以列名出處  http://220.132.248.84/dv71

審判十字軍-修訂版

先說,我的人物配點完全以攻城為主下去配的,這種類型你想手練,想外掛都很難,唯獨專練一隻給他吸%能練而已.

STR7+9
VIT90+10
INT93+7+5(這個5是為了達到INT105,但是衝城的時候不需要管INT多少,,,或者很好衝的城再來考慮讓INT有105..海東劍+3 加一個智耳2,或者頭上插長老樹精卡 )
DEX54+8+8(這個8是兩個傑諾米手套)

衝城裝備
大便帽
馬克衣土人衣,
幸運短劍最好----海東劍或狀態劍(放怒暴打暈周圍的人,或者用水母卡冰凍)..
抗魔斗篷 烏賊斗篷
玻璃鞋
兩個沒洞的幸運珠鍊,(若是搭配幸運短劍,就選擇有洞 幸運珠鍊插溜溜猴卡,若是別種武器,就選沒洞的珠鍊,或者有錢人可以用兩個防戒)
鏡盾

技能 一轉
單手劍10 狂擊10 挑釁5 霸體10 怒暴1 快速回覆10
(這樣JOB47就可以轉了,不用JOB50,, 另外快速回覆跟喝水的量有關,所以要加滿)

二轉
信任10 聖十字攻擊6 審判10 犧牲5 自動防禦10 盾擊4 迴旋盾3 光之盾5 反射盾10 神之威壓5 騎乘術1 (騎鳥比較快,且增加1000負重,還有他的技能都跟攻速無關)

加技能的順序 信任10->聖十字6->審判4->自動防禦5->盾擊3->迴旋盾3->反射盾6->犧牲3->光之盾5->騎乘術1 (這樣JOB46就可以上場了...接下來點滿審判,然後點滿捨命攻擊,最後把剩下的慢慢點滿就可以)

加人物素質的順序..先點出VIT70+10 接著點INT跟DEX,約LV85以後把VIT補到90+10...(總之把VIT先點滿比較好,這樣子不殺人也能衝城)

重點解說:
放棄捨命 學神之威壓是因為沒AGI,攻速過低..

迴旋盾,這是為了遠距離必須要有一招可以使用,但是因為STR過低,所以這招也是殺不了人,但卻因為DEX還算中上,所以搭配狀態卡下去冰凍,暈眩或詛咒,然後靠過去放審判..否則沒有遠距離技能很糟糕..

這種超難練到極點,沒STR,狂擊 聖十字攻擊都無法拿來練功,點了審判卻點不出補血,也是無法拿來練功,
天生吸%的命..(稍微可以拿火靈劍放火箭術練功,但INT要高,我就是這樣練啦)

還有STR過低,導致沒法喝白水攻城,完全只能靠纖細藥水或者瑪果..

一句話 不是普通人練的起來的.完全是金錢堆砌出來的肉盾.

這是我那隻目前的配點,但還是稍有不同 (我臨時轉型成為VIT99型),
實際應用的心得,只能說要當肉盾,體騎領遠遠不及這一類型.(看我寧願開8x的十字軍,而把發光的體騎領當倉庫,就可想而知了)

單獨一個人衝進去,要死掉只有以下幾種可能性.

1.lag喝水來不及
2.被解除盾技 (這個也還得對方人數超多才可能打的死我,否則還是比騎領還好撐)
3.盾牌被破壞或者脫下. (這個死亡率就很高了)
4.真正瞬間達到最大傷害,導致水喝不回來.(這個不常碰到,通常怎麼打我都能喝水活下來..)
5.破壞力高的阿修羅..

碰到阿修羅,結果有以下幾種.
1.對方攻擊力低,我見紅,他死出去.(這通常都是沒轉生的武僧,自己血少,被反射盾反彈,他先死)
2.被自動防禦閃掉..(有30%機率可以閃過阿修羅,即使你被冰凍,自動防禦效果一樣存在喔)
3.同歸於盡 (對方攻擊力高,一但被反射盾(反彈40%傷害)反彈,通常兩敗俱傷..
4.我死掉,武僧存活.(這隻武僧一定除了攻擊力高之外,HP也不低)

反射盾效果 只對近距離有效,所以獵人,魔法,螺旋都無法反彈.
假設 致命刺客打你一下 2500 就會反彈 1000的傷害回去..就算站著讓他打,先倒下去的還未必是十字軍喔.

光之盾效果對遠距離傷害減少80%,可想而知 神射手就跟小朋友一樣了,螺旋打你也不會痛..更重要的是你犧牲的對象一樣享有這個優待..

自動防禦效果 被石化 冰凍,仍然有效.這30%可以說是非常高..

以我來講除了這30%的完全迴避,我手上拿幸運短劍(20%完全迴避) 裝兩個溜溜猴幸運珠鏈(+8完全迴避)
所以我完全迴避有29% (會跳lucky的那種) 又有30%的自動防禦..

所有物理攻擊最多2下打中我一下
所有遠距離打我只剩下20%傷害
所有魔法打我只有約3成傷害,甚至更低,因為魔法攻城的時候傷害剩下一半 (大便帽10% 紅蛙盾30% 抗斗10% 玻璃鞋10% 絲質外袍5% 兩個洞珠鏈6%)

========================
好了,看我說的這麼神,你們一定奇怪,我為何還是死掉了..
先不說犧牲的情況..
一進去就lag的要命,常常水沒喝到就死了,這不是十字軍弱,非戰之罪.
再來我家網路真的很差..這也是常常不應該死,卻死掉的原因,水無法喝.
最後就是敵人真的很懂得克制十字軍,解除盾技,阿修羅,破壞裝備等等...

我的蚊子夫人就是這一種類型,不過配點有些許不同.

走這一型的話建議朝極速審判比較好,總感覺審判實在打不死人,尤其攻城威力又被削弱,所以用速度來彌補威力應該會好一點.

假使你真的想用審判殺人,那就降低VIT補到STR,要達到又快又痛的話VIT頂多只能60,這樣一來喝水大打折扣,只適合PVP,不適合城戰.

若是城戰需要,那VIT INT都不可少,因此只好靠速度彌補..可以嘗試把VIT設定在80,提高DEX.
回復 支持 反對

唔UP STR,十字also 可以UP得快,use 審判打深淵好快的
回復 支持 反對

Originally posted by AtMa at 2006-2-1 21:41:
唔UP STR,十字also 可以UP得快,use 審判打深淵好快的

Maybe你講得岩

但係我因為公會係以攻城為主
So無Str  水唔緊要,碼果就ok

第二升左Str

V無100  無完全抗狀態  放十字痛   十字傷害+敵人傷害=秒
Int105到達魔攻值跳表  
Dex 80倍速唱     
所以呢隻都係小強  攻城為主既
回復 支持 反對

請問服待點加技能點(想轉武僧)???
回復 支持 反對

咩叫放暗b??
回復 支持 反對

Originally posted by 吹水唔抹咀 at 2006-3-8 10:34:
咩叫放暗b??

暗壁呀~擋近攻果招野
回復 支持 反對

我又打1個先
玩左pvp 私服咁耐都有d pvp配點教學...廢唔好串

先來音投刺

我認為要同人打一地要秒殺

第1種係:

99s 99d 25v

呢種係一般既人岩用

頭用+s既裝
刺殺拳刃
石化衣 拎多件 防冰衣
螳螂力介x2
鞋可以用加血的 最好係+9武士火槍鞋
u劍披/巨u披

第2種
有錢用

1  s99 a70~75  剩點v
2   s99 v80 其他d (前個隻係pvp  後個隻係gvg)

頭用+s裝
拳刃用皮恩 + 海藻x2
卡倫衣+防冰衣
螳螂力介x2
+9武士火槍鞋
惡波披

因為刺客有偽裝
所以第1對1冇咩問題
加上有後退迴避
可以運用呢2樣殺人於無形

第2種係有錢d岩用
首先配點1係用於pvp

因為對住d秒殺唔到既人 佢唔會咁易打中你

第2種gvg較多人

入城個時無咁易死

打pvp都係得幾招

至毒 偽裝 音人地 即用後退迴避彈走再偽裝

打d少血既岩用 eg十字軍多血高防的唔岩用

最緊要都係秒殺人地
秒唔得就要彈走唔好再補音
因為音投要停一陣先可以再音

所以唔好補
補既話好容易人地會殺返你
殺唔殺到人都要彈走

我玩左1個月到
錯左勿凸

[ Last edited by 鋒仔仔 on 2006-4-16 at 07:31 PM ]
回復 支持 反對

打下武宗先

武宗pvp形:
70~80str
99dex
其他vit

裝:
平果頭
惡耳
3倍殘酷鏈鎚
變形凸蛙盾
+9武士火槍鞋
u劍披
傑洛米手套x2

pvp時最緊要係弓身彈影同阿修配合得好

配合得好咩職都夠打

打武宗方面要多用吸氣

最難打係刺同十字軍

因為十字軍會反射盾

刺客會偽裝

同十字軍打用浸透勁慢慢屈到佢冇水

而刺就要睇下邊個反應快

武宗冇咩攻略
因為武宗要熟練先會勁
回復 支持 反對

Originally posted by 鋒仔仔 at 2006-4-17 09:20:
打下武宗先

武宗pvp形:
70~80str
99dex
其他vit

裝:
平果頭
惡耳
3倍殘酷鏈鎚
變形凸蛙盾
+9武士火槍鞋
u劍披