收起左側

人際關係版活動[第二周問答問始][問題在P.2#14]請各位多多參與

如果我是b的朋友...
我首先會問問b的個人意向...
因為我冇權叫佢同人絕交...
這為這係a與b之間的友誼試驗
但我會說說對a的見解...(佢好與唔好都講)
其實一件事不可令一對相識5年既朋友絕交...
再加上佢地相識5年...如果真係絕交..我覺得b會好難過
我身為b的朋友緊係唔想佢唔開心啦..
但我都會向b的利益著想.....
我會權b和a傾傾...(最好係有我在埸)
有2個情況
第一..如果真係傾完都唔得..
我會權b放手..做唔到好朋友唔一定絕交..但唔好太過執著a
因為傾完都唔得...證明左咩...
就係證明左a與b的友誼經不起考驗..
因為冰封三尺非一日之寒...
如果真係唔得...太多數這件事只係引火線姐...
還定友誼建在不紮實的根基上...
楊修之死非雞肋一事啊....
長痛不如短痛...早d放手啦b

第二但如果a同b傾完冇事....都不可不了了之...
要講明一切...令對方以後唔會再因這種事發生問題

評分

參與人數 1樂點 +50 收起 理由
陰陽座粉絲◆嘉 + 50 最佳回答

查看全部評分

回復 支持 反對

咁究竟B想唔想呢?
如果B唔想,就只有同嚇呀A,等佢做野,同埋話佢知,呢份野會加分,咁佢就實會做,因為自大既人,要有點威脅,才會有所行動,然後B再幫A,在工作過程中增進友誼,進而成為好朋友。有些缺點,可以改的。

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
陰陽座粉絲◆嘉 + 5 假設性居多

查看全部評分

回復 支持 反對

如果我係佢朋友..
首先我想知道B仲想唔想同A做朋友
想人地當你係朋友,自己一定先要當佢係朋友
當然,A無理地話B無情無義,顯然佢想放棄這段關係
B真係當過佢係朋友,但A唔領情
所以我會勸B放棄呢份「友誼」

評分

參與人數 1樂點 +6 收起 理由
陰陽座粉絲◆嘉 + 6 分析不錯

查看全部評分

回復 支持 反對

第二週問題(4/5)

個人意見題:社會篇
隱閉青年(隱年)的成因
大家會聯想到什麼?
而隱青近年在香港的數目不斷增加
成因又是什麼?

大家試發表意見
隱青的成因及為什麼數目會增加
?
回復 支持 反對

原帖由 陰陽座粉絲◆嘉 於 2007-5-4 13:48 發表
第二週問題(4/5)

隱閉青年(隱年)的成因
大家會聯想到什麼?
成因又是什麼?

大家試發表意見
隱青的成因及為什麼數目會增加?

由於青年不懂得去交朋友,
只懂得去打機,睡覺
因為,青年找不到工作及不懂得去交朋友,
只懂得去打機,睡覺
令有隱閉青年

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
陰陽座粉絲◆嘉 + 3 只能分析表面問題

查看全部評分

回復 支持 反對

隱閉青年(隱年)的成因:
對社會有強裂既不滿
出面壞人多
天氣熱
出面冇野睇
冇錢買野,出去都冇用

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
陰陽座粉絲◆嘉 + 2 同上理由._.

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 陰陽座粉絲◆嘉 於 2007-5-4 00:48 發表
第二週問題(4/5)

隱閉青年(隱年)的成因
大家會聯想到什麼?
成因又是什麼?

大家試發表意見
隱青的成因及為什麼數目會增加?

個人認為隱青既成因係因為佢地少同外界接觸, 成日都係屋企, 少同人傾計
淨係係屋企打機/ 溫書. 少同人接觸或溝通, 咁咪會close自己
唔鐘意同人交住(除左虛擬世界) 個人變得好被動
我以前都係咁, 成日係屋企打機, 家人叫我出街死都唔濟
出到街又好怕望人, 成日覺得d人好似用d奇怪眼光望我
個人變得好被動, 好似參加d 小活動咁, 個個組員都係唔識既
咁緊係要介紹自己啦, 但係我果陣會心諗: 介紹?唔好預我, 要係咁多人面前介紹自己既野, 唔好喇掛?
就係咁樣

現時係屋企利用互聯網咁方便, 好多野唔駛出街都可以搵到
係網上識朋友又快, 做完野可以唔負責任, 係網上, 係人都可以係神
因為唔駛點付出, 又唔駛勞動, 淨係坐, 好過囉十幾個出黎讀書/ 工作
因為怕辛苦, 固此, 隱青不斷上升
就係咁..

評分

參與人數 1樂點 +9 收起 理由
陰陽座粉絲◆嘉 + 9 大多都能分析,就只是欠缺了香港教育的問題

查看全部評分

回復 支持 反對