樓主: willis19931216
打印 上一主題 下一主題
收起左側

精銳拜占庭聖騎兵和游俠比你up你會邊種?比我up精銳拜占庭聖騎兵

但係拜升精+後勤貴過遊俠好多喎[[onion_56]]
回復 支持 反對

兩者各有各好, 看你主要用來對付什麼
回復 支持 反對

一隊打一隊密集起來後勤拜騎可以說是在做大規模的區域攻擊[[tyjp-5-2]]
回復 支持 反對

回復 頭位 的帖子

佢唔係問你遊俠同精拜打邊個會贏..
回復 支持 反對

城堡兵太貴啦,,
比我我會up遊俠
回復 支持 反對

回復 頭位 的帖子

拜聖肉多d= =
經濟上遊俠有着數
我試過爆建築遊俠快好多!!
回復 支持 反對

精銳拜占庭聖騎兵
要升左個隻^^勁好多
回復 支持 反對

當然係精銳拜聖勁D!有後勤!而且對步兵有加成!根本唔使怕戟兵 and 駱駝!如果畀佢接近到D弓箭手,還是死一團!加上拜占庭遊俠冇左血統!而且攻擊力又唔係差好多!
回復 支持 反對

你知唔知拜占d游俠冇血統冇鼓風
升左都冇用
緊係要聖騎啦
回復 支持 反對

比我會選擇升遊。

~~以下半數"拜騎"皆視之為精拜騎
~~聰明既讀者應該分別到我想講精左定未精
~~打錯字別話盡可能理解吧

1]冇錯,一群升唒科技既拜騎係可以同遊俠匹敵。
但係,唔好真係以為拜勤範圍真係好大。比d人講到好靚咁,打佢旁邊打到。
冇錯,,後勤係可以打埋旁邊,但係範圍絕對唔係真係好大。
後勤既個個效果必須係"貼"住比人打個隻,同埋你隻野都係貼住
想比後勤效果打中既兵。
所以,好多時兵堡教學都有教人,用1隊拜騎,卡係人地行軍一隊既兵度。
因為咁樣就可以確保,可以發揮到後勤最大效果。
遊俠打拜騎,比我控遊俠。我只要用分散的那個陣同你打。
絕對有優勢可以打唒d拜騎。拜騎1隊打1隊都好。
只要可以將後勤既效果減到最低,拜騎既大既武器基本上廢左。
再加上,玩綠亞基本上都好少話1隊1隊咁走仲要唔控兵,
即使1隊1隊咁走,玩綠亞都好少情況會比你發現,仲要比你卡入黎。
但係切忌縮埋一舊,甚至疊兵,對拜騎黎講,你疊兵佢仲開心。
2]遊俠打兵打建築物,都實用過拜騎。
拜騎要城堡出,出兵又肯定慢過遊俠,唔好同我講我3千幾石,起56個城堡特登出拜騎。
加上,拜騎弓甲唔夠遊俠高,耐戰又差d。

但係我覺得拜騎有2個優點比遊俠好。
1]外觀比較優美,還是特殊兵種。
2]拜騎對吉吉 駱駝既抵抗力比起遊俠高
駱駝冇記錯係對精拜冇加成,即使重裝了。
戟兵的加成也不過是+16,但只有60血的戟兵絕對抵擋不了32的攻擊力。
因為拜精生來就是步兵剋星丫。

"總恬"黎講,因為要考慮既層面比較廣。
遊俠不管在耐戰,對弓兵,拆野,生產速度,實用性。都比拜騎要好。
但始終綠亞要睇對手出兵,隨時都要轉兵種。
如果人地係比較多出步兵,你埋多出拜騎囉。
而且,好多玩拜占既玩家,都雙出拜騎+遊俠。

若單論要有效率,我認為升後勤就可以了。
之後同遊俠混埋一隊。打步兵打弓兵都有一定既優勢。
老實講,拜升精拜,我認為主要係加血。
加個3攻對打弓兵作用不大,打步兵多3攻不顯著。打建築物亦輪不到它。

回應番主題,我認為都係升遊俠係比較好。
但考慮戰局亦可升精。所以我建議只能特殊科技,雙配出遊俠同拜騎。
回復 支持 反對