查看: 66385|回復: 54
收起左側

弓手成長記錄+弓手討論區... (10月3日 06:04更新)

見到大家都有心得 ... 所以我都有樣學樣 ... (遭眾毆)
以下係我既簡單成長回憶 ...

剛剛轉完為弓手應該18LV左右 ...
LV方面 ...
18~25 西部礦山+礦洞
25~30 晨曦平原
30~35 北部礦洞
35~40 神殿前入口 / 35~45 黀礦
40~45 神殿一樓
45~50 神殿緊急通道
50~55 神殿B5
56~60 克林左側引狼
60~70 純粹打B (賺錢+LV)
70~85 第三章怪 / 73石 / 打B石

(40以上 解人參章)
(55以上 解暗章)
(65以上 解蜘蛛章)
(解完野獸卡可以主力打死地)

裝備方面 ...
武器:15 ~> 20 ~> 21 ~>26 ~> 29 ~> 30 ~> 34 ~> 37 ~> 45 (開始要稀等同+數) ~> 57/60 ~> 63 ~> 65 ~> 71 ~> 79 ~> 85
副武:15 ~> 33 ~> 44 (開始要稀等同+數) ~> 58 ~> 67 ~> 74 ~> 85
服裝:15 ~> 20 ~> 27 ~> 28 ~> 32 ~> 35 ~> 39 ~> 42 ~> 46 (開始要稀等同+數) ~> 51 ~> 55 ~> 62 ~> 69 ~> 78

技能方面 ...
技能方面 ... (已假設80JOB)
水技 ~>> 集射(先學)+(強化) ...
箭雨(必學)+(當先學技學完就學)+(當先學技都強化就強化)...
火技 ~>>
強射(集射學完再學)+(當集射強化完就跟住強化)
光技 ~>> 貫穿射擊(強射學完再學)+(當箭雨強化完就學)
暗技 ~>>
兩招刀技(隨意)
輔技 ~>> 鷹眼(當貫穿學完就)+(當強射強化完就強化) ...
塗毒(隨意) ... 加速術(隨意) ... 集氣(先學)+(當鷹眼強化完就跟住強化)...
強化技 ~>> 弓箭(先學)+(當夠LV學就強化) ... 短刀(隨意)...

評分

參與人數 2樂點 +20 Bravo! +1 收起 理由
q123p + 1 原創心得,支持
sai6606 + 20 個人心得

查看全部評分

回復

更新時間:10月3日 06:10AM

解卡方面...
36s卡巡守 ... 帶魚(牛肉) 1~2組 ... 少量紅水
注意方面 ... 請帶血高既寵擋怪 ...

46s卡刺客 ... 帶魚(牛肉) 1~2組 ... 少量紅水
注意方面 ... 請做火暗抗裝 ...

55s卡槍神 (本人用刺客解任) ... 帶魚(牛肉) 2~3組 ... 紅紫水5組
注意方面 ... 請做暗抗裝 ... 如果打完王立即隱身 … 請善用NPC擋怪 ...

65s卡野獸 (本人用刺客解任) ... 帶魚(牛肉) 2組 ... 紅紫水3組
注意方面 ... 請做全屬 (特別光抗) 抗裝 ... Q2~Q3請多隱身 ... 請善用NPC擋怪 ...

S卡配點...
巡守 ~>> 純對火型:屬比攻高10~20點 ...
              平常型:屬攻平均 ...
              暴擊型:全攻 (配閃光彈)

練功好去處 ~> 打黑森門口蜥蝪 / 泥巴咕崙 (72火屬怪)

特性 : 跑得快 CD低 90%命中 配閃彈可以10秒內無限暴擊
         加上冰凍 中箭效果可以令敵人停止或減速 ...
         配合自身+2速可以拉開敵人距離 確保安全 ...
         加上全部技能既攻距遠 射程距離都長 ... 令直線性攻擊效率上升 ...
         不過施展時間慢 ...
建議配裝 : 46弓 ~>70弓 / 71弓 ~> 85弓
               44刀 ~> 72刀
               55衣 ~> 62衣 ~> 69衣 ~> 74衣

刺客 ~>> 純對光型:屬比攻高10~20點 ...
              平常型:屬攻平均 ... (可以考慮點血少量)
              暴擊型
:全攻(配集思)
練功好去處 ~> 打任何近身怪 (自行配合彈跳)

特性 : 彈跳掌握得好 可以單P任何近戰怪
         加上50%暴擊效 配超高暴擊力 ...
         弓手卡裡攻擊力可以跟野獸比 ... 85刀更加可以令攻擊力神化 0.0"
         假設雙方破百抗 ... 可以比野獸高攻好多 ...
         不過弓手天生血少 ... 加上刀既命中比弓低 ...而且攻擊技少 ...
         盡量都係3招範技內殺怪 ...

建議配裝 : 46弓 ~> 71弓 ~> 85弓
               44刀 ~> 58刀 ~> 67刀 ~> 74刀 ~> 85刀
               55衣 ~> 62衣 ~> 69衣 ~> 74衣 / 85衣

槍神 ~>> 純對水型:屬比攻高10~20點 ...
              平常型:屬攻平均
              暴擊型:全攻(配幸運狙擊+瓦斯)
練功好去處 ~> 打腐木彊屍 (強烈不建議打水蛭)

特性 : 炸彈攻擊力平穩 ... 面對任何怪都可以有一定攻擊力
         加上瓦斯令對方防減2LV 令己方保持50%暴擊率 ...
         比較擅長暈人同出血 ... 加上幸運狙擊有100%暴擊率 ...
         算係會暴擊既卡 ... 不過施展時間比較長 ...
         加上攻距唔係太高 ... 迅發+3速並非長時間 ... 美中不足 ...

建議配裝 : 46弓 ~> 63弓 ~> 71弓 ~> 85弓
               44刀 ~> 72刀
               55衣 ~> 62衣 ~> 69衣 ~> 85衣

野獸 ~>> 純對暗型:屬比攻高10~20點 ...
              平常型:屬攻平均
              暴擊型:全攻(配老鷹+巨蟒)
練功好去處 ~> 打死地 (不太建議在其他地方再練...浪費時間)

特性 : 弓手中能夠係各項能力中有成長既卡 ...
         面對暗怪更加可以展示恐怖既一面 ...
         加上卡平均CD低 ... 加上持續性戰鬥 ...
         配加其他強化道具可以令自身有基本 25% 以上既暴擊率 ...
         加上輔技可以 -40%全抗 70%暴擊率 令物攻 屬攻 暴擊率 上升...
         令整體戰力大幅上升 ... 唯PK超弱 無咩技巧可言 ...

建議配裝 : 46弓 ~> 63弓 ~> 71弓 ~>85弓
               44刀 ~> 72刀
               55衣 ~> 62衣 ~> 69衣 ~> 74衣 / 85衣

回復 支持 反對

咁我想問修刀 係幾多lv架- -?"我都係玩弓手既 不過唔係幾知 a_a
回復 支持 反對

原帖由 三隻字… 於 7-5-2008 19:35 發表
咁我想問修刀 係幾多lv架- -?"我都係玩弓手既 不過唔係幾知 a_a

修刀係44lv
回復 支持 反對

咁強化邊招技好?
我學左集射,箭雨,貫X,同埋X眼
強化邊招好?我now 10job..怕唔夠點學其他野
回復 支持 反對

原帖由 LOKSER 於 8-5-2008 18:14 發表
咁強化邊招技好?
我學左集射,箭雨,貫X,同埋X眼
強化邊招好?我now 10job..怕唔夠點學其他野

我個人認為你而家強化集射比較好 0.0a
同埋唔洗太快學貫穿 同 箭雨 0.0a
回復 支持 反對

你唔打埋出黎= ="我學晒啦
咁有冇影響嫁><"now我26lv..
咁係咪強化你講果d招呀?
仲有加普通射箭攻果招洗唔洗強化?同埋強勢射擊又洗唔洗強化?
同埋就咁用錢學果d技學邊招好?

回復 支持 反對

原帖由 LOKSER 於 9-5-2008 07:17 發表
你唔打埋出黎= ="我學晒啦
咁有冇影響嫁>

影響就係你d技攻擊力唔會太強 ...
你先將集射同埋強勢強化 ... 咁樣攻比較高~
我岩岩更新左架啦 ~_~a 希望你會睇得明 ...
回復 支持 反對

吾明好多新手都用45弓-
46弓仲好用過45弓-
弓手最勁就係爆擊
46弓爆擊打怪勁爽~
仲有...
吾打時石真係好鬼難升....
回復 支持 反對

原帖由 keita3737 於 12-5-2008 19:09 發表
吾明好多新手都用45弓-
46弓仲好用過45弓-
弓手最勁就係爆擊
46弓爆擊打怪勁爽~
仲有...
吾打時石真係好鬼難升....

因為有吸血同埋加近身攻擊力~
回復 支持 反對