收起左側

****人際關係版 - 人際關係問答比賽****(交表結束 計分即將進行!)

關閉 [複製鏈接]
本人比較注重5.好朋友之間應該存在一些秘密嗎!?為什麼!?

呢條好有討論性。

大家答呢條可以答長D"

本人暫時同意KIT 金仔的說法(第5條)。

雙方又說出了重點。

其實也是存在一些秘密的。
回復 支持 反對

請各會員注意.最終保留權以及判斷權由2位長老決定.不得意義.除非是大問題。

如有問題可PM給我以及to或ze仔

長老:to以及ze仔
回復 支持 反對

回答表格:
參賽者: denny20011325
ID: 350711
日期:2008年5月30日
題號  1:um  .. 講真  我自己中學時期都試過比人杯葛的 因為個陣心志未成熟  

做d野真係好黑人憎的  如果我比人排斥/杯葛的話  先想下自己平時 究竟有d咩做得唔好既

反思一下   因為人地杯葛得你  一定有某某原因的  

不會無lala杯葛你的  正所謂 「言者無心 聽者有意」

可能自己平時講野  / 做d野影響到人 但自己又唔知   時間可以沖淡一切

等時間久一點  再問番佢地  點解個陣會杯葛我既 咁la  ( 當然  要從版杯葛 變成得到別人的

認同  是一件很難的事呢  

2: 咁我自己就係雙座子既  我朋友緣都算幾好  我遇到唔識既人  ( 好似係網吧咁  

先睇下佢玩咩game  如果佢好似我咁  大家都打信長 / cod4 個d 同一種類既game

我會主動去同佢傾計   好似話 : 依伊 @o@ 呢隻game 我都有玩wow 我xx lv 嫁

你係邊度升la 嫁  不如 加我msn  下次一齊來玩喔  再係msn 同佢傾下計 比埋電話佢

因為大家志同道合  好快便可以成為好朋友 ( 好朋友定義未必到知心好友  但最起碼

大家岩咀型先   傾起計上來都多野傾d

3:受到朋友心靈上既創傷     如果唔係太大件事既話 我多數都係自己收收埋埋

可能天生有種「獨行俠」的心態  -,- 好多野都唔想同人講-口-   如果真係好大件事

例如話  有個fd 話同我絕交咁    更係打比d 朋友傾下計  訴下苦水la   比人hurt

up住up住始終唔係太好   個心會成日都唔舒服  好難受 ~ or 可以番學校搵d 老師傾下

我相信一定有老師會用心聽的

4:呢個問題  我自己都遇過好多次  我自己本身都好多野講  有時搞下笑  

以前番學個陣  因為有一次有個人抄我本中史功課  仲整爛左我本簿  又唔講對唔住

跟住我勁憎佢    冇同佢講野  ( 成個學期  到左下學期  個陣墨香岩岩出  好興的

佢又唔識玩  又知我玩得勁  佢就開始同我講番野  慢慢就成為好朋友了

其實呢種問題係平時生活上都成日會遇到  好多問題  都係出自「溝通不足」的喔

都係個句la  人地憎你唔會無lala 嫁麻   一定會有d原因嫁 !!   我自己會先做主動  睇下佢有

冇反應la  如果佢都係唔彩我既  等待時機  時間耐左  慢慢會認識到佢份人  睇下有咩投契既

傾下囉  如果大家有一齊打機既話 咪傾下囉  我相信 世上沒有記仇人的  唔通嬲佢一世咩-,-"

5:我選揀應該 ~ 人始終都係有d野唔係太想比人知 既  例如話有冇女朋友  有時係msn 打d 什麼

我愛你個d 我d 朋友都爭住問 你有冇女朋友  我次次都係個句 : 冇呀  我唔想比佢地知

係因為我覺得未係時候   等大家感情定下來才介紹比佢地識都未係遲..la   秘密係人都有嫁la

講真個句  係睇下  肯唔肯同朋友分享下嫁姐  我自己本身就冇咩秘密的  我好樂意同人分享好東

西嫁 ~  你見我搵左好多三國無雙歌 係音樂試聽區度  呢d歌係係日本訂隻原聲大碟來香港先有

我都肯分享比朋友  @@"

6 不可取的  ~ 講真個句  擦鞋係人都會嫁la  我番工個陣都成日擦d大佬鞋  

講下笑引佢地笑  大家番工都會悶 間唔中一兩次  開心下  我覺得無咩所謂la ~

但如果成日擦  會比人一種討厭既感覺囉  好似你番到公司咁la

日日都見到有個人擦阿頭鞋 正常人個心一定會諗 : 淨係識得靠把口 討人歡心

所以比人既印像會唔係太好囉  但如果你擦鞋個d野大家都受落又唔同講法 ~

總之  擦鞋唔緊要  唔好成日就可以了

7.  都係一句 : 靜觀其變 。  一開始先不要踢爆佢  好似有d人 成日都會問人借錢  拎煙呀咁樣

比著係我 頭幾次可能比佢既  但過多幾次之後   自然就會警覺了 ~  如果佢真係想搵著數既  咪

避之則吉囉     見到佢成日搵自己著數  見到佢當唔識佢la

中國人有句說話 : 有借有還  再借不難  好似以借錢為例  如果佢問我借100 蚊 我身上冇錢更係

唔借l a  如果有多既  咪借囉  佢還既  下次咪再借囉 知佢有信用  佢唔還既  咪佢用100蚊買起

佢個人格囉  下次一定唔會再借!   用100蚊買個人格番來  抵la ~

8 要找知心朋友  首先要投契  大家志同道合  例如大家打同一隻game  呀

大家都有打藍球  咁      當大家有同一個奮鬥目標既時候  大家既溝通 自然會多

接觸都會多左  時間耐左  大家都知道對方係咩人   自然會相信對方  大家都好快會成為

知心好友了 第2 一定要有共同興趣la   冇共同興趣

大家計都冇得傾  連這點都辦不到的話 第一點更加不需要談了 ~

諗唔到了  我答完了

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
無名方士 + 20 夠詳細.good

查看全部評分

回復 支持 反對

回答表格:
參賽者:]]yin~[賢

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
無名方士 + 15 感謝參與。

查看全部評分

回復 支持 反對

[quote]原帖由 ]]yin~[賢
回復 支持 反對

回復 35# 的帖子

thx哂[[onion_73]]
回復 支持 反對

效果幾好@@""""
回復 支持 反對

原帖由 denny20011325 於 30-5-2008 23:33 發表
回答表格:
參賽者: denny20011325
ID: 350711
日期:2008年5月30日
題號  1:um  .. 講真  我自己中學時期都試過比人杯葛的 因為個陣心志未成熟  

做d野真係好黑人憎的  如果我比人排斥/杯葛的話  先想下自己平 ...

點解第5條果到"好似離左題[[onion_25]]
回復 支持 反對

回復 38# 的帖子

無呀,,姐係話朋友之間可以有秘密囉-.-''
回復 支持 反對

[quote]原帖由 ]]yin~[賢
回復 支持 反對