查看: 29359|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[under construction] 新手上路

關閉 [複製鏈接]

歡迎你黎到nakuz RS 板 你係唔係一開始就比Runescape 吸引 但係想申請一個戶口(account)又無從入手呢?

呢一個教學將會為你提拱

• 全面既申請步驟
  • 選擇world 和登入world
  • 各種技能既簡介
  • 新手賺錢
  • 其他相關教學

申請步驟
請去www.runescape.com 然後禁create a new user

然後你會去到呢一個網頁 輸入你既出生日期同年份 地區就係香港

係呢度打你想註冊既名

當系統發現左你呢個名同其他人重覆既話 佢會比5個連同隨機號碼既名提供比你 或者可以係下面打一個新既 再禁check availability

完成之後 你必須同意佢所定條款 經過一番閱讀之後 去到最底

呢一度設定你既密碼 5-20個字長 完成後 請tick 一tick i have read and agree privacy policy

完成! 你已經完左申請步驟 禁下面既click here Existing user 你就開始踏入runescape 既世界

選擇world 和登入world
當你係上面禁左click here Existing user 你會黎到呢一個page high detail 就畫圖令d low detail 就無咁易lag

當你選擇左high detail 或low detail 之後 呢度係比你去選擇world (server) 你既account 係全部world 都一樣 唔洗擔心要 重練 你如果唔知咩事 click choose the best world for me

呢一個係loading page 請等一等

loading 完成 當完成左之後 你會見到呢個page 請click 右手邊existing user

輸入你頭先申請左既account name 同password

當你完成左tutorial island 之後 你會係呢度出現

各種技能簡介
Attack
呢一個技能越高 近戰既準繩度就會越大 同時可以裝備更強既武器
Strength
呢一個技能越高 近戰所能夠做到既傷害越大
Defence
呢一個技能越高 對近戰既防禦越大  同時可以裝備更強既防具
ranged
呢一個技能越高 對射箭既準繩度同能夠做到既傷害越大 另一方面可以裝備更強既弓同埋dragon hide 裝甲
magic
呢一個技能越高 可以做到越多既咒語 spell 又可以有更多地方tele
prayer
呢一個技能越高 所用既prayer 招數越多 甚至可以短時間唔會比怪物打到
hitpoints
血數多少
runecrafting
呢一個技能越高 可以做既runes 可以越多
Crafting
呢一個技能越高 可以做到更多既珠寶 裝甲 等等
Mining
呢一個技能越高 可以掘到更高價值既礦
smithing
呢一個技能越高 可以冶煉既防具同武器越多
fishing
呢一個技能越高 可以釣到更多 更好既魚
cooking
呢一個技能越高 可煮到更好既食物
woodcutting
呢一個技能越高 可以砍到更高價值既樹木
firmaking
呢一個技能越高 可以燒到更多既木頭

新手賺錢
當你由tutorial island 出黎 一窮二白 點樣可以做一個百萬富翁呢?

係RS

評分

參與人數 1樂點 +11 收起 理由
*Ah_馳 + 11 精品文章

查看全部評分

回復

歡迎各位新手加入RUNESCAPE大家庭!
我之前係到POST過1個GUIDE, 在[精華]中即可看見.
希望你會從RUNESCAPE中得到樂趣![[bao_36]]
回復 支持 反對

樓主用firefox玩RS?

可唔可以講解下 裝過d咩 java?

我之前用ie 玩rs既 依家轉左firefox玩 之後每次load親都hand機了[[yoyo_119]]
回復 支持 反對

你最好教埋新手任(即係make左人,做完個d任,先可以出新手村),仲有你做咩唔add我.我要你個pure acc-3-
回復 支持 反對

ed好g系3years old都識玩
回復 支持 反對

teagod, world 教用 48 XD
回復 支持 反對

呢度有 F2P QUEST GUIDE (中文)
http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... light=quest%2Bguide
BY _Armadyl_
回復 支持 反對

原帖由 jcjefferson 於 10-6-2008 14:04 發表
teagod, world 教用 48 XD

如果係免費會員就無可能用48..

原帖由 star_ly 於 10-6-2008 14:17 發表
呢度有 F2P QUEST GUIDE (中文)
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3213943&highlight=quest%2Bguide
BY _Armadyl_

呢個加左啦 thx
回復 支持 反對

原帖由 teagod2004 於 10-6-2008 15:26 發表

如果係免費會員就無可能用48..

係咼=.=
我地有冇f2p home world架 @@
回復 支持 反對

原帖由 jcjefferson 於 10-6-2008 16:10 發表

係咼=.=
我地有冇f2p home world架 @@

印象中無 [[onion_44]]
回復 支持 反對