查看: 7454|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

現今香港歌手&歌曲欠缺de咩~?????

現今香港de歌手&歌曲點解唔可以重拾80s,90s ge 輝煌le~??
sin唔好講盜版問題,
好多人(1x-2x)都慢慢唔鐘意香港歌曲(我都係)
你地認為現今香港歌手&歌曲欠缺de咩~?????
我認為現今香港歌手無共嗚
好不容易令我們 support佢~
至於歌曲,都係嗰de,情情塔塔~
你唔悶我都悶la~
大家一齊討論下~
只討論,不罵戰~
thx~[[bao_36]]

[[bao_36]] [[bao_36]]
回復

原帖由 KWA~N 於 26-6-2008 22:59 發表
好多人都鐘意左台灣歌手, 相信係台灣歌手們開始要打入香港巿埸..
如. 棒棒堂, 飛輪海... 等等..
佢地都比香港青少年一個健康+開朗既形像..
{佢地會唔會比hk的歌手令仔, 就見仁見智啦`}

完全唔同意-.-
係台灣有實力紅得起既,洗咩打入香港市場
又唔見張惠妹,梁靜茹呢d成日黎
棒棒堂既功力,可以講連香港歌手都不如
最睇唔起佢地既就係演唱會都咪咀
根本唔配做歌手
佢地之所以會紅,完完全全靠v台力捧,同埋係個節目度夠晒"搞笑"
你可以做下調查,佢地d fans大部份都係16歲↓架-.-
佢地既形象健唔健康呢,就見仁見智啦

我只可以講,對音樂稍有要求既人,都唔會太鐘意係香港既電視成日出現既音樂(當然有d會例外啦)
回復 支持 反對

但係香港歌手走GE路線好似愈來愈"偶像"
好多大陸&台灣歌手都勁過香港歌手,(令又令仔過,歌喉又勁過)
of caurse,le de歌手都有健康+開朗既形像..
但係台灣&大陸歌手無負面消息ma???
回復 支持 反對

原帖由 stevenwong 於 27-6-2008 10:28 發表
但係香港歌手走GE路線好似愈來愈"偶像"
好多大陸&台灣歌手都勁過香港歌手,(令又令仔過,歌喉又勁過)
of caurse,le de歌手都有健康+開朗既形像..
但係台灣&大陸歌手無負面消息ma???

有,大陸就冇留意
台灣上年先爆左單藝人吸毒既醜聞
回復 支持 反對

我唔相信 我地香港人會淨係聽死一個歌手 / 一個組合..
所以 台灣同 香港市場 可以兼容。
回復 支持 反對

出歌出得太快.冇咩深刻印象-.-
回復 支持 反對

我都唔係幾鍾意香港的歌手
我鍾意台灣
回復 支持 反對

歌手欠實力,歌詞欠感動,歌曲欠靈魂。

唱片巿道差,歌手唔好以淨係靠實力,要靠樣,但樣子好又未必唱歌好。作詞既黎黎去去都係果幾個,佳作當然有,但乏味既更唔少。加埋唱片公司寧願要歌手做代言、開演唱會,都好過出碟,做碟無誠意。根本就係惡性循環。
回復 支持 反對

香港大部份d歌手都唔識樂器
音樂才華方面既上限 只限於唱歌
回復 支持 反對

我極度同意#9 ge 意見~
80s同90s ge歌手唔係話好好~
但係le de歌手有實力,有感染力~(你c下 kelly,)
佢de歌都好正下~
佢出左都有10 years~但係都好多人like 佢~
但係now de歌手~???
要令無令,要實力無實力~
你話會popular 咩~?
回復 支持 反對