查看: 5521|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

火咒,水咒,光咒,暗咒(比較)

法c
2轉,3轉,4轉,5轉
邊個勁d
講埋pvp.打怪邊個勁
回復

各有各好 冇話邊隻係邊樣特別勁
回復 支持 反對

其實咩卡都有佢既用處(同意樓上)
以下係打怪方面
用處,其實都係打對立屬性果d怪(火打水/水打火 2倍,,,光打暗/暗打光 3倍)
當然,打對立屬性既怪受到既傷害都係多2or3倍

又或者剋屬d怪(火剋暗,暗剋水,水剋光,光剋火)
剋屬怪係有50%既加成
so剋屬唔係火打水/水打火/光打暗/暗打光
請搞清楚!

而火光水暗 打無屬怪 多50%傷害(...唔知有冇記錯)
2轉赤紅:
因為d範圍技有幾招都係自身範圍,所以都幾危險下- -''
3轉神聖:
打死地既好幫手,,,
大概50lv-70lv都唔錯用(唔計死地)
因為當時通常都係打洞/密普 (此終都係打對立屬性有用d....)
4轉水法:
同赤紅都咁多範圍(印象中的說0.0)
不過係多選擇果種既範圍(簡單d黎講,,係非自身範圍技)
所以3章怪都唔錯~(你唔好話打火怪-_-唔好忘記d光怪)
5轉暗槍:
因為暗槍d範圍技唔多 所以通常都係1隻1隻打
通常用黎3章怪(是指1隻1隻打)

以下為pvp
而你話邊張卡pvp勁......
我認為係水法勁d
因為此終效果都幾屈機

不過,如果計埋冇變身隻咒
肯定佢贏(當然要有技巧)
因為冇變身隻咒可以任轉精靈
加上都係有冰技,仲有黑霧/煙幕(對遠攻有效)/瞬移   (我記得好似仲有招,唔記得左-3-)
都係唔錯用
如冰技換水精,,xx魔彈/xx導彈(兩招光槍技)  用光精...

不過呢招石晶我唔講 ,係因為暈技黎,
因為河馬帽(好普通)同吱猴帽(商城野 窮既未必買得起)?!百幾萬姐 睇你點洗d$$$
所以我諗呢招唔洗點提
當然,同d新仔打,d新仔唔識用果兩頂帽姐~(假新例外-_-)
加上河馬帽又唔係好難整
好多人都有架啦~

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
sai6606 + 15 熱心協助

查看全部評分

回復 支持 反對

[[onion_39]]有好有壞,
以下係個人意見:
火咒:
好:攻高..
壞:出大技超慢,未出技就比d怪or人秒左
光咒:
好:打暗屬人or怪扣多d ANG 加左d技扣得仲多>v<
壞:普遍人都有光抗,用光咒d技無用..
水咒(火咒+強版):
同火咒一様)
同火咒一様)
暗咒:
好:多-血效果
壞:普遍人都有暗抗(唉..)
一轉IS THE BEST
回復 支持 反對

其實我認為4轉p是最好的說,
可以冰,暈人,
不過20job太大範圍,打到其他人好容易比人圍- -你諗你喇...
打怪一定系睇你拖咩怪,無話咩最勁
其實p一定咒1轉最屈
轉精狂打
冰...暈...煙...入睡
人地未打到你1下就已經死左=]
回復 支持 反對

3轉可以用呢打死地(唔打死地/唔同人組,3轉=冇用)
4轉可以用呢打人- -
回復 支持 反對

3轉可以用呢打死地(唔打死地/唔同人組,3轉=冇用)
4轉可以用呢打人- -
billy19958241 發表於 24-1-2009 19:14

你傻既?
3轉一定要打死地?
唔可以打洞/密普?
唔同人組咪唔同人組,
咒1人死地都得(有寵),
咁叫冇用?
回復 支持 反對

3轉咒你點任攻都應該幾好玩下...a_a+
又回血又高攻...
重有神武防...
咁多張卡...
3轉係最大機會有得升到...
3轉睇下你點左d咩姐...
半攻屬打死地是ok的...
單人打都得...
只係要同人係死地搶經就難左d...
咒用得最多多數係3轉卡...
(而家練緊張3轉攻卡中...)

回應番個主題先...

2轉...即係火咒...
技多...
不過出技有點慢...
而我覺得400hp轉mp個個就最冇用...

3轉...即係光咒...
打死地最多...
技少...
不過好在有得回血同埋有神武防...
打暗怪死地首選...
特別係佢個mp盾...
如果你運用得好...
69lv轉左袍就可以好輕易咁拖死地1區全場怪...

4轉...即係水咒...
Pk方面不錯...
勝在多技同效果...
不過出技慢...
好易會比3轉弓吸到攻...
有d似2轉ge水屬版...
不過400hp變mp個個就改左做冰盾...
善用冰盾可以反敗為勝...

5轉...即係暗咒...
Pk都有不錯ge表現...
不過好講技術...
單P為多...
打料不錯的選擇...
效果同4轉不分上下...
只係範圍技遜色了一點...

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
sai6606 + 10 熱心協助

查看全部評分

回復 支持 反對

3轉咒你點任攻都應該幾好玩下...a_a+
又回血又高攻...
重有神武防...
咁多張卡...
3轉係最大機會有得升到...
3轉睇下你點左d咩姐...
半攻屬打死地是ok的...
單人打都得...
只係要同人係死地搶經就難左d...
咒用得最 ...
*迪” 發表於 25-1-2009 21:35

其實神聖&冰咒係比較多用途的-3-,
神聖打死地&暗怪&回血(遠征必備吧?!)
冰咒拖3章怪

我個人認為69lv拖死地全場(係指單打定3人 or 其他?)
單打我認為真係冇咩可能,得咒一個單打仲要先差唔多70lv,好似難左d=.=
3人其實都ok,睇你點配搭,可以神聖-野獸(5轉弓)-光戰,又可以將光戰轉成火戰,
如果係咁既話,我諗配火戰既效用會大d,因為番到黎,唔通企定定比怪打咩=.=
n人死地睇你真係幾多人-.-,
不過缺神聖都係唔好拖吧?!

2)神聖做主力,其實都係ok的,不過如果少神聖回血,我諗好難做主力吧~
so主要野獸係做主力吧~
n咁多個效果,加光戰招神聖力量3級,無敵了也-3-

註:死地已沖燻眾人頭腦也~
回復 支持 反對

其實神聖&冰咒係比較多用途的-3-,
神聖打死地&暗怪&回血(遠征必備吧?!)
冰咒拖3章怪

我個人認為69lv拖死地全場(係指單打定3人 or 其他?)
單打我認為真係冇咩可能,得咒一個單打仲要先差唔多70lv,好似難左d=.=
3 ...
無名yes 發表於 26-1-2009 13:16

所以...3轉咒係死地的基本工作...
神武防,拖怪,回血,解盲...
不過解盲好講同個打手ge合拍性- -+
多數都係3轉咒/2轉劍拉怪...
5轉弓打...(夠力一隻就可以了)
所以2人死地都是可行的...
咒要單打的方法就是...
一隻隻咁打...a_a(別插)
回復 支持 反對