打印 上一主題 下一主題
收起左側

邊個職業普攻最勁...

9# 無名yes  

因為組合槍變左光屬,,光精有得+%,,所會變左勁d
ronaldma 發表於 5-2-2009 18:55

都話左,提升果招,佢冇寫到話光屬性之力+xxx - -
唔係我都唔洗問啦
迷:當我新仔嗎?
回復 支持 反對

都話左,提升果招,佢冇寫到話光屬性之力+xxx - -
唔係我都唔洗問啦
迷:當我新仔嗎?
無名yes 發表於 5-2-2009 19:50

冇寫即係加零

不過屬性之力+0唔等於冇屬性

打落暗怪都會得到300%加乘....

所以會感覺到佢勁左

eg:你未提升前既無屬組合槍打林克蚊一下有500

你提升左,變左光屬就會有500*3(蚊係暗屬)=1500攻

反正夢之冇用錯屬性會減傷e回事.....有得加就梗加喇
回復 支持 反對

冇寫即係加零

不過屬性之力+0唔等於冇屬性

打落暗怪都會得到300%加乘....

所以會感覺到佢勁左

eg:你未提升前既無屬組合槍打林克蚊一下有500

你提升左,變左光屬就會有500*3(蚊係暗屬)=1500攻

反正夢之冇用 ...
風之古路羅亞 發表於 6-2-2009 17:51

其實唔係招技能無屬性,就會對應住用緊既精靈去加屬加咩?
招技能無屬性,係指佢裝任何精靈都冇額外去增加個屬性._.,
以你所講,
好似係話隱藏住招槍加屬力bo._.
其實如果你冇提升前裝光精用槍(普攻),
都係會有300%囉._.(無屬性都變有屬,只係冇額外加屬力)
提升後只係加左遠攻xxx,
當然係會較強._.
不過裝其他精唔得咩?
回復 支持 反對

普攻槍技提升左會變左光屬....

本身光屬+光精一定勁過光屬+其他精既....

好似pvp果陣1轉既人出技都會係出技前跟返自己果招既屬性泥轉左精先出la~
回復 支持 反對

普攻槍技提升左會變左光屬....

本身光屬+光精一定勁過光屬+其他精既....

好似pvp果陣1轉既人出技都會係出技前跟返自己果招既屬性泥轉左精先出la~
風之古路羅亞 發表於 7-2-2009 10:55

好了,不再多說了,再爭論不如去測試
岩岩我用49咒,槍技提升左,
裝備如下,關=關事,唔關=唔關事:
0%光&暗精(關)
神+5 44槍(關)
優+0 46袍(唔關,只加抗性)
古+5 45杖(唔關,加火屬&吸mp,e家係光暗屬)
修3寶(中間-3-,有個係加光屬的,唔用佢就得,以免影響數值)
鹿帽(唔關,加100hp&防食人花)
x口(關,全屬+15[?],因為係屬加既,唔洗換)
露出自己的醜態>"<
大概都係咁吧,

沒有任何既效果,(例如係神武果d野,冇既)

所以只有0%光精&暗精的存在,沒有加任何額外屬性增加,
e家係打1村果隻弱小黃色貝諾
0%光精(不計爆擊)
大概在71x~73x
0%暗精(當然也不計爆擊)
大概在71x~73x

知道差別嗎?
你唔好講話要我打埋個x係乜,
唔通只差果小小攻,你又要比較?

証明左槍提升後,沒有任何額外屬性增加._.
唔信既自己試下,當然d裝唔可以有單一你測試隻精靈既屬性(例如你用光精&暗精,有個裝係加光屬,唔可以咁哦) 又或者 係加全屬 ,又要精靈%一樣,先可以作出比較
否則都只係其中一隻精勁d
回復 支持 反對

0%即是沒有吧

沒有的話怎測也沒分別......

要測也請找高%數一點的精靈....

兩隻50%的光暗精吧?

實測部份你來吧 , 在下沒這閒功夫

仲有 , 要測的話「除哂」d裝,只裝上測驗用工具(槍一把,精一隻)

這樣才是最公平的測試

突然想到一個例子

以前我用63弓試攻時,記得普攻有800~900多(不含爆擊)(光精50%)

用5轉弓時,普攻「光屬」,裝備同一隻光精(還是50%)

記得普攻有2千起頭

普攻那雙位數的攻擊力追加和光屬力追加可別說會導致有兩~三倍的差別啊....

等一下補上現在的我,攻擊時的數據

---------------------------------------分隔線-----------------------------
武器資料恕不提供 (太弱)

以1轉弓手普攻作樣本,爆擊和增傷無視

以下數值為連續取10次樣本後的平均數值

「光精 59%」(1106.1)

「暗精42%」(1165.7)

多了65攻請當作武器的浮動值吧?也不是很多的樣子

共通點就是「1轉的普攻沒有附加任何屬性,屬力。」

以上可知,無屬性攻擊不會因為裝備精靈而有額外的屬性之力增加

--------------又一條分隔線----------------

再來,這我是法師朋友「閃光之擊」提供的實驗數據。
(名字已被允許公開)

實驗武器是「古代的雷登組合槍+5」

技能為「組合槍攻擊」,已學習提升等附加技能

「49%光精」1640   
「42%暗精」1029  

誤差部份請求補完(?)

但7%的精靈能力誤差,導致的不可只7%的數值誤差呢

實驗到此結束,有問題再問
回復 支持 反對

0%即是沒有吧

沒有的話怎測也沒分別......

要測也請找高%數一點的精靈....

兩隻50%的光暗精吧?

實測部份你來吧 , 在下沒這閒功夫

仲有 , 要測的話「除哂」d裝,只裝上測驗用工具(槍一把,精一隻)

這樣才是最 ...
風之古路羅亞 發表於 7-2-2009 22:10

咁唔通夢古夢古=無屬?
咁點解加招神武會勁d既._.?
(打暗怪吧)

而且我係冇光暗精50%的-o-"(唔得閒打豆練嘛@@")

如果真係除哂d裝,我諗個結果都係差唔多._.
火屬,唔關光暗精事
任何屬抵抗,唔關攻擊事
全屬,既然係全屬,咁就公平吧?!
hp&mp,唔關事吧?
修3寶,已除左加光屬果舊野,其他又冇加暗屬,唔關事吧?

其實我諗咁樣都唔會影響到攻擊力,
就算影響到,我一陣再補上哦@.@
回復 支持 反對

咁唔通夢古夢古=無屬?
咁點解加招神武會勁d既._.?

而且我係冇光暗精50%的-o-"(唔得閒打豆練嘛@@")

如果真係除哂d裝,我諗個結果都係差唔多._.
火屬,唔關光暗精事
任何屬抵抗,唔關攻擊事
全屬,既然係全屬,咁就公 ...
無名yes 發表於 8-2-2009 10:59

神武加的是屬性之力

「(攻擊時附加屬性之加+狀態技的屬性之力)*(1+精靈%)」/抗性%=屬性方面提供的攻擊力

if 一名法師為夢古提供了500的光屬性之力

「0(夢古普攻沒屬力加)+500(神武屬力)*(1+0%)」

最終會多了500的屬性之力,這就是多出來的攻擊力來源

你有空時可以去神殿找100%抗的偵察儀

以加了神武的夢古普攻,連續取樣本10次至無限次,再把所有樣本數值除以取樣次數

和沒加神武的夢古普攻,連續取樣本10次至無限次,再把所有樣本數值除以取樣次數

屬性之力因為被抗性吃光光,所以不會有數字上的攻擊力看出。

裝備的部份就算了吧XDD

反正實驗兩種情況時也不會有改變,視為公平狀態應該沒問題
回復 支持 反對

神武加的是屬性之力

「(攻擊時附加屬性之加+狀態技的屬性之力)*(1+精靈%)」/抗性%=屬性方面提供的攻擊力

if 一名法師為夢古提供了500的光屬性之力

「0(夢古普攻沒屬力加)+500(神武屬力 ...
風之古路羅亞 發表於 8-2-2009 11:13

咁下次加火神or水神or暗槍加暗屬果招 試試看@_@

可惜沒有同%光精&暗/水/火精 呀.....

如果有月光精就可以了我- -+,
我有左隻火月精(08中秋活動送的@_@),
可惜就係冇月光精,唔係同%可以測試 光&火睇下掂唔掂._.不過最好都係光暗吧._.
因為都係300%,不過打無屬唔係一樣架咩._.?有屬打無屬嘛._.

不能測試吧.0. !!
回復 支持 反對

你泥測/v\  見到數字開始反胃......

0%又試不出 (汗

海s掛賣300m一隻月光-v-!

無屬被人打加30%傷,打人又加30%傷

對.0.
回復 支持 反對