查看: 1929|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

兩條小問題...

第1題
LET A = -1^2+2^2-3^2+4^2-....-2003^2+2004^2
求A
我一開始轉成 (a+b)(a-b)
得出 (3)(1)+(7)(1)+...(4007)(1)
之後得出係4n-1
n由1加到1002
即係
     ∑ (4n-1)
   n=1
之後唔識做 orz...

第2題
                               M   A
              ----------------------
Y A R N  /  S   T   O   R   M
                R   Y   C   M
               ---------------------
                M  C   A   H   M
                M  M   O  M   A
                 ------------------
                     M   A   M   A

求MA
英文字母 對應 數字 0-9

我一開始搵到
A > M  
咁所以 M+10 - A = A
咁M 就等於 2 / 4 / 6 / 8
對應的A值  6 / 7 / 8 / 9
A > 5
10+A-O=A or A-O=A
O  = 10 (rejected)  or O = 0
所以 C 無借1 比 A 減 O 且 O = 0
因為 C- M = M
C是個位數字
所以 M<5
M=2,A=6 C=4 , H=5 or M=4 A=7 C=8 H=9`
咁但係之後我試下將呢兩個組合除返 MA
發覺除唔盡....
咁我到底做錯左邊度 同 睇漏左D咩??
回復

第1題
LET A = -1^2+2^2-3^2+4^2-....-2003^2+2004^2
求A
我一開始轉成 (a+b)(a-b)
得出 (3)(1)+(7)(1)+... ...
天才A 發表於 10-4-2011 11:02

第一題
你應該冇學過Sum of AP
use S=n[2a+(n-1)d]/2 , where n is count of term, a is the first term and d is the difference between two continue term and S is the sum which you need

第二題

你寫既野冇錯到呀-__-
應該係你後期代數做果陣唔知寫錯邊到
O=0  N=1  M=2  Y=3  C=4  H=5  A=6  R=7  T=8  S=9

2  6
              ----------------
3 6 7 1  /   9  8  0  7  2
                7  3  4  2
               ---------------
                2  4  6  5  2
                2  2  0  2  6
               ---------------
                    2  6  2  6
回復 支持 反對

第一題
你應該冇學過Sum of AP
use S=n[2a+(n-1)d]/2 , where n is count of term, a is the first term a ...
maxycy 發表於 10-4-2011 14:17

第1題
好似做m2果時 prove過類似既野..
不過冇記低...
做完就算 orz..

第2題果度明了 唔該
回復 支持 反對

第1題
好似做m2果時 prove過類似既野..
不過冇記低...
做完就算 orz..

第2題果度明了 唔該 ...
天才A 發表於 10-4-2011 17:04

AP應該唔係會M2野

舊學制入面
AP同GP都係MATH野
而且必考咁濟

但PROVE條式
就可能係M2都未定
回復 支持 反對

回復 支持 反對

-終場ソ使者- 發表於 10-4-2011 17:18

強大既洞察力 = =....
回復 支持 反對

第2條未得閒諗@@答左你第一題先@@
我最近先計完一次類次

(4007+3)x 2004/2
                                          --------------------

=2009010

做錯左請各大大話我知@@
回復 支持 反對

強大既洞察力 = =....
天才A 發表於 27-4-2011 23:15

e...咁係咪姐係我個個方法樓主你都識...而你要用版主個方法計??
回復 支持 反對

e...咁係咪姐係我個個方法樓主你都識...而你要用版主個方法計??
vin712 發表於 30-4-2011 00:30

唔識 = =...
你果個咩方法來架...

版主果個方法...
嗯..
第一行真係超直接= =
之後其實係用返d基本野..
不過我又唔記得左....
回復 支持 反對

唔識 = =...
你果個咩方法來架...

版主果個方法...
嗯..
第一行真係超直接= =
之後其實係用返d基本野.. ...
天才A 發表於 30-4-2011 07:49

um.....3係因為 -1^2+2^2 =3 之後每兩個加埋一齊,姐係3,7,11...... 4007(用[a+b][a-b]計)
係到你會發現佢每個數字相差4
因為係每兩個就計一個數~所以一共有2004/2 咁多個term
之後用番計連續數總和既式去計<呢個我比賽個陣人地教我的=]>
就會有以上既式出現
回復 支持 反對