打印 上一主題 下一主題
收起左側

致各位334朋友 IES網上問卷系肥硬

頭像被屏蔽
回復

雖然我唔會選擇以網上既形式去做問卷,
但其實即使真係透過互聯網做,個問題都唔大.
唔好話中學生,甚至連1D大學生,都會用網上問卷(eg: my3q)既手法去完成佢地既問卷部分.
以我地中學既程度,即使部分人係亂填,又有咩問題?
通識既IES係問卷個部分唔係考你有冇正確選擇受訪者,而係考你數據既分析,
如果你下下都走出街逐個人問,要問到幾時?你又確保你既方法就一定冇人亂填?
通識IES話就話佔20%,但個問卷部分其實係佔好少,如果要為左有更高既"準成度"而浪費自己咁多時間,一定唔值得.
講真,d老師係咪真係會好認真咁斟酌你份問卷既"準成度",佢都幾得閒下喎.(你放個來源係到,佢就冇權話準成度低啦)
係你認為d問題係廢既呢方面,其實又唔廢得晒,可能人地既研究係想分別唔同年齡或者性別對個件事(你研究既題目)既睇法,好似未婚媽媽,緩交咁,就可以分別到唔同既性別對呢d事既睇法.
你俾個sample出黎,有冇問過人先,如果冇而又俾設計者睇到,可能引起好多麻煩.
回復 支持 反對

其實 IES
我阿SIR 講到好明
"我理你探究d咩 探到d咩出來,我地要既係你要係過程中,表現到你有冇能力(eg. 分析)"

所以其實問題set唔好 要扣分
但係 係網上派問卷
no problem~
頂多最尾 係最後寫返
基於網上資源的不確定性,可能令探究出現誤差.....
ko
就算收集返來既數據
真係唔準

冇所謂架
你可以分析到
原來你既認知 同事實有所出入 (<--佢唔會理你係咪真係有出入,總之你收集到既野顯示到呢樣野而又有價值 你就要寫出來)
回復 支持 反對

其實 IES
我阿SIR 講到好明
"我理你探究d咩 探到d咩出來,我地要既係你要係過程中,表現到你有冇能力(eg.  ...
天才A 發表於 30-4-2011 13:40

打多左個t 係no problem

正題: 仲有~第日如果要做一d統計上既野就好需要呢一方面既經驗ma~點樣set問題?問題適唔適合受訪者答? d問題會唔會影響到你做統計??
回復 支持 反對

打多左個t 係no problem

正題: 仲有~第日如果要做一d統計上既野就好需要呢一方面既經驗ma~點樣 ...
vin712 發表於 15-5-2011 02:11

你岩= =
我順手得濟..
改返
回復 支持 反對

你岩= =
我順手得濟..
改返
天才A 發表於 15-5-2011 10:00

ha@@聖人都會犯錯嗎xD~唔洗咁自責bo@@
回復 支持 反對