收起左側

[綜合討論] [DSE]You are not alone - BAFS篇 (10/2更新#31+32 Business environment)

待用
回復 支持 反對

待用
回復 支持 反對

待用
回復 支持 反對

待用
回復 支持 反對

待用
回復 支持 反對

讀ba account的路過
回復 支持 反對

好多字= = 好勁
回復 支持 反對

CE & AL & 坊間練習迷思
最後更新:
13/2/2013 加入第3個迷思

有2個迷思想同大家分享既:
1. 做past paper既程序
2. CE係要做 但使唔使做AL卷呢?
3. 坊間練習迷思
[頭盔]以下內容純屬個人愚見 只供參考之用 未必100%切合每個人既需要/諗法[/頭盔]

~做past paper既程序~
F5開始其實已經可以做past paper
不過past paper有分by topic同by year既
由於未教哂書 所以做都係做by topic先
做by topic可以幫你鞏固番果個topic既根基先
又可以比你習慣下試題常見既問法
即使係CE都好 其實DSE都會跟番CE咁出法既
如果係要加深難度 就會加1d難既items / 轉一轉平時既問法
但係始終都係有CE既影子係度
唔會有太大分別既
又唔使太擔心話因為冇做開難既題目而會唔識做好多題目

至於by year既past paper
最好就等F6教哂書既時候先開始做啦
因為by year既past paper個範圍係包哂成個課程既topics
而且做by year既past paper係大包圍溫書既方法黎
其實其他科都係咁
不過都要留意番CE同AL會唔會out of syallabus (outsy)既topic
以BA a/c elective為例既話
CE既bills exchange & joint-venture & consignment & hire purchase就係outsy既
2001年或之前既CE past paper就會有呢d topics出現
AL有太多野都係outsy 所以就唔係度詳講了

~AL卷迷思~
唔知大家做past paper既時候有冇「使唔使做埋AL」既問題呢?
事關DSE係介乎CE同AL之間既公開試
有好似CE比較簡單既問題 又會有偏向AL難度既問題
所以淨做CE都唔知夠唔夠應付DSE
但係AL又好難wor
我自己就試過唔知頭唔知路咁自己走去搵AL黎做
結果錯左好多 又唔知錯係邊度
CE就一定要做架啦
之但係做唔做AL好呢?

岩岩都講過 DSE有易又有難既題目
所以係做CE既同時 最好係應該做埋AL既
不過都要睇番自己能力 + AL題目既難易度而定要做邊d AL試題
如果好似我之前咁就咁自己搵黎做
分分鐘會唔小心揀左太難既題目 做完都係盞哂時間
我遲d整理好之後會放個AL題目表係度
方便大家搵AL題目做既

係做AL之前
最好係做岩果個topic大多數CE題目(難同易既出法都包埋)之後先再考慮
AL既題目比起CE題目真係會煩+難好多既
一條題目都可能有2頁幾3頁咁長
d items係分分鐘多過CE成倍 而且又會考多左刁鑽既做法
初見既時候會覺得好恐怖的
所以如果CE都未掌握得好 (起碼有中上水平先)
就真係唔好咁快向高難度挑戰住先啦
即使掌握得好 都要做好心理準備先
唔係一開始做既時候可能會覺得條題目面目可憎咁
會冇心機做落去

整體而言
做CE既時間多數係多過AL既
如果冇信心 / 驚哂時間既
其實我覺得淨做CE都係冇問題既
做AL都係想增加奪(雙?)星機會架姐
(除左cost a/c一定得AL先有 果d唔計啦下)
等CE做左n次之後先再挑戰亦都可以
都要睇番你自己情況同埋時間既許可啦

~坊間練習迷思~
坊間練習指既係書局買到既額外參考書 / 練習
係由唔同既出版社出版既
有時做得多past paper 又唔想將同一條題目/topic做完又做
因為都(可能)記得d答案啦
咁呢個時候你可能會諗:「不如做下其他練習啦」
其實都係一個溫書既方法黎既
之不過呢 事關坊間練習唔係由考評局出既
所以d題目多多少少都同past paper個模式有出入
而且唔排除會有瑕疵既出現
令你做既時候會有不必要既疑惑
考評局出既就一定係出得最準同埋最好架啦
咁當然佢都會有少少出錯既時候 但係點都唔會夠坊間練習既多

如果真係要揀呢
我自己經驗就覺得turbo既練習都可以做既
F5既時候我都做過唔少
例如Incomplete record + corr of errors + limited company a/c
d題目都冇乜大問題既
F6 cost a/c我就覺得冇F5果d咁好 有時出得唔係好似past paper

聽完我踩完一大輪坊間練習之後
可能大家就唔係好想做坊間練習
但係其實只要識得揀 做個精明做ex者既
坊間練習都係past paper以外既選擇黎既
尤其係未夠班做past paper既同學仔
我覺得F5都仲可以揀黎做 鞏固番每個topic既知識先
F6就最好唔好啦 除非真係做無可做
不過如果係咁不如考慮下做AL啦
當然都要視乎番個人需要而定啦
太死版又唔係好得 要比d彈性先可以可持續發展落去
回復 支持 反對

做past paper需知
無論係做CE定AL都好
一樣都係會有同DSE唔同既地方
就咁講呢句係廢話黎既
不過唔知大家又知唔知舊制同新制既範圍又有乜野分別呢?
雖然呢度未必囊括哂咁多個不同之處
但係做CE / AL既時候稍為留意一下既以下呢d地方
基本上黎講都已經足夠:
1. CE outsy 疑雲
2. A/C名稱疑雲
3. Suggested ans (by Joint-us) 與 官方marking scheme

~CE outsy 疑雲~
假如大家有睇過CE既distribution table
就應該知道有d乜野topic由邊一年開始已經係outsy (out of syllabus)左既部份黎
根據joint-us既表格
由2002年開始就唔會再有bills of exchange、consignment、joint venture、hire purchase出現架啦
如果係同bills of exchange有關既題目
大家可能會見到”bills receivables” / “bills payables”之類既字眼既
其餘都好顯眼架啦
題目多數會直接出現番gds consigned / joint venture / hire purchase既字眼
見到就可以飛左佢唔做
AL outsy既部份太多
所以就唔係度詳細講

~A/C名稱疑雲~
因為舊制同宜家用既a/c名稱唔同左 (基於採用美式定英式英文既分別)
而且a/c名稱的確係可以每間公司都唔同既 (當然又唔可以完全表達唔到個意思啦)
所以大家做卷既時候不時都會見到同一個a/c用左唔同字眼黎表示
最常見既係:(左面 = 舊制名 右面 = 宜家名)
Stock = Inventory
(Trade)debtors = Accounts receivables / Trade receivables
(Trade)creditors = Accounts payables / Trade payables
Provision for doubtful debts = Allowance for doubtful debts
Provision for depreciation = Accumulated depreciation
Sales / Purchases returns = Returns inwards / outwards
Trade and profit and loss account = Income statement
但係雖然我地宜家用既a/c名稱未必係同題目既一樣
做既時候都係要用番佢比既字眼
除非題目完全冇提過啦
如果唔係千祈唔好手多改左佢
照抄就包保冇事

3. Suggested ans (by Joint-us) 與 官方marking scheme
相信大家都知咩係joint-us
呢個出版社其中一種最常見既產品就係CE / AL既suggested ans
據我BA老師所講 (佢有fd係做呢行既 可信性都唔會低掛)
呢d ans係取自當年考得好既考生既答案
所以相比起官方既marking scheme多多少少都會有瑕疵既
例如correction of errors既journal entries呢
唔知點解有d答案亂咁加profit and loss係個a/c名前面
不過我再一次重申 唔好係咪都加落去
真係要睇情況加既
詳情請見#4 correction of errors注意事項第一點
簡單黎講 唔好盡信suggested ans
尤其是係a/c名同埋headings
有關每個topic既特別需要注意地方
我會係做呢d topic既時候再加埋落去既
回復 支持 反對

本notes簡寫對照表

溫馨提示:
1. 請善用ctrl+f之搜尋功能
2. 本notes之簡寫純為方便之用
惟作答題目時請務必使用全寫
以免被扣分
3. 每個課題開頭亦會有該課簡寫表
惟如有使用未於該表列出之簡寫
請於此表搜尋對應全寫

最後更新:
30/6/2013 新增第44-46個簡寫

簡寫名稱全寫名稱 (新制)
1. CBcash book
2. BSbank statement
3. BRSbank reconciliation statement
4. bal b/d or c/dbalance c/d or b/d
5. ACRaccounts receivables
6. ACPaccounts payables
7. bal.fig.balancing figure (一個砌出黎既金額 正常黎講例如a/c入面既bal c/d就係計番Dr同Cr side兩面既差額而得出既金額)
8. a/caccount
9. depredepreciation
10. acc depreaccumulated depreciation
11. red bal(depreciation) reducing balance method
12. st.line(depreciation) straight line method
13. Aassets
14. Lliabilities
15. C / capcapital
16. FSfinancial statements
17. IS / Iincome statement
18. BS / Bbalance sheet
19. expexpenses / expenditures
20. revreveunes
21. purpurchases
22. bdbad debts
23. RIreturns inwards
24. ROreturns outwards
25. COGScost of goods sold
26. GPgross profit
27. secsection
28. OHoverheads
29. deptdepartment(s)
30. AOHR / POHRpredetermined / actual overhead absorption rate
31. Mmanufacturing
32. Ffixed
33. Vvariable
34. ACabsorption costing method
35. MCmarginal costing method
36. proproduction
37. CVPcost-volume profit analysis
38. BEPbreak-even point
39. MOSmargin of safety
40. d-mdecision-making
41. Ccost
42. CMcontribution margin
43. Rrelevant
44. appappropriation
45. resreserves
46. debendebentures

[/table]
回復 支持 反對