查看: 19584|回復: 29
收起左側

[其他] maimai ORANGE已稼動位置一覽+情報交流

香港唔換地下張墊sad 不過有得玩總好過冇
都市傳說: 開Gori style玩到全曲全譜面AP 出水口就會狂噴橙汁

1樓稼動位置 2樓ORANGE相關資訊

格式有部分係學jubeat個po 希望唔會介意 w
第一次po文 請多多指教 QwQ

紅色問號「?」:未確定 希望有心人士驗證
店鋪名後面既[  ]:maimai net入面顯示既名
灰色刪除線字體:近期已結業

"原本曲數+BONUS TRACK"表示
兩個出水口為之1部

香港應該大部分係6蚊3+1首
聽聞有d係5蚊3+1首
呢d資料係係網上搵番黎既 完全唔update
希望好心人幫手更正

==========6蚊 3+1首==========
荃灣 金禾 [X-LAND(TSUEN WAN)] (2部)
沙田 沙龍 [SALEM GAME CENTRE] (1部)
元朗 千色Game Station (1部) (?)
天水圍 Power City (2部)

九龍灣 Virtual Zone [VIRTUAL ZONE] (2部)
鑽石山 Game Zone (1部) (?)
長沙灣 SmartGame (1部) (?)
旺角 新之城GAMEZONE (3部) (?)
旺角 MK88 (2部) (?)
旺角 Smart Game (2部) (?)
紅磡 Game Station [GAME STATION(WHAMPOA GARDEN)] (2部)
紅磡 美國寶 [AMERICAN POOL] (1部)

灣仔 天樂城 (1部) (?)
香港仔 珍寶 (1部) (?)
北角 GameWorld (1部) (已結業)

==========5蚊 3+1首==========
荃灣 天天 (1部) (?)

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 30 精品文章

查看全部評分

回復

GreeN PLUS既maimile係第一次玩ORANGE之後清空
而成績同所有買左既野(歌、name plate、profile frame等等)都可以繼承到ORANGE
所以GreeN PLUS果陣就用曬所有maimile黎買野
亂買總比清空好

ORANGE有等級變更 所以rating都有相應改變
不瞞你說其實我拍一下卡 rating就由9.37變左10.00 我即刻o左
有種勝之不武既fu 好似唔係靠自己實力上10.00... 嗯
但其實我係GreeN PLUS已經有幾首lv 11打到90%以上
好似9.37先係唔合理... 嗯
唔講咁多廢話啦

9月18日maimai ORANGE更新曲目:

[POPS]
・ファミリーパーティー / きゃりーぱみゅぱみゅ [PV]
・みかんのうた / SEX MACHINEGUNS [cover]

[ANIME]
・おいでよ! 妖精の森 / 「gdgd妖精s」
・Stand Up!!!! / 鈴木結愛(CV:西 明日香)/ 佐藤陽菜(CV:明坂聡美)/
   高橋 葵(CV:荻野可鈴)/田中心春(CV:大橋彩香) /
  「てさぐれ!部活もの」[アニメPV]

[niconico]
・おこちゃま戦争 / ギガ / れをる
・ダブルラリアット / アゴアニキ
・Link / Circle of friends
  (天月-あまつき-・un:c・伊東歌詞太郎・コニー・はしやん)
・One Step Ahead / 伊東歌詞太郎

[東方Project]
・明星ロケット / 岸田教団&THE明星ロケッツ
・緋色のDance / 岸田教団&THE明星ロケッツ

[VARIETY]
・B.B.K.K.B.K.K. / nora2r

[ORIGINAL]
・MIRROR of MAGIC / Shoichiro Hirata feat.SUIMI [售價100 music tickets]

10月9日追加曲目:

[GAME]
・The Great Journey / 光吉猛修「ホルカ・トルカ」

[ORIGINAL]
・Dreampainter / Sta feat.tigerlily and DOT96 [售價250 music tickets]

11月13日追加曲目:

[niconico]
・毒占欲 / DECO*27
・shake it! / emon

[ORIGINAL]
・BETTER CHOICE / Jimmy Weckl feat.高貴みな [售價200 music tickets]

maimai ORANGE新機能:

-左邊選曲方法

人気ランキング(HIT RANKING)、ジャンル(GENRE)、
あいうえお(ABC)、LEVEL、VERSION、maiリスト(mai LIST)
其中mai LIST既EDIT LIST就係以前既SORTING
(大家唔好好似我咁白痴
以為SORTING冇左 之後係到狂SLIDE SKIP
SKIP唔到之後又禁實下掣逐首跳...)

-GUIDE SPEED變更

GreeN PLUS既GUIDE SPEED係1至9
間隔係1 (e.g. 1, 2, 3, 4... etc.)

ORANGE既GUIDE SPEED係1.0至10.0同SONIC
間隔係0.5 (e.g. 1.0, 1.5, 2.0, 2.5... etc.)

注意 GreeN PLUS既9速=ORANGE既SONIC速 (超音速 ww)
即係以前用9速條件攞既TITLE同ICON等等 e家要用SONIC速先攞到

9速改做SONIC速既原因如下
GreeN PLUS既速度1至8都係慢慢變快
9速係快到人眼睇唔到
玩家最高都只可以set到8速
而更新後 GreeN PLUS既9速改左做ORANGE既SONIC速
ORANGE既9同10速就變番合理程度既快
所以用開8速而覺得可以再快d既人
不妨試下ORANGE既9同10速

-SLIDE SKIP(スライドスキップ)

如圖所見 係果個位向上/向下SLIDE就可以跳分類
(注意 係跳分類 唔係逐首揀)
預設為OFF 要係OPTION入面SET做ON先用得
(唔好好似我咁白痴
未SET ON就狂SLIDE
之後仲心諗"點解唔郁既..." orz)

-JUDGE STYLE(ジャッジスタイル)

就係所謂嚴判模式
預設為OFF
要開maimai net係設定入面set左ON
之後先會係部機OPTION到見到

(同上 唔好好似我咁白痴...
係OPTION到狂搵之後心諗"點解冇得set既..." orz)

其中ON有分「反映有」「反映無」
「反映有」會影響rating升降 玩完會save低紀錄
「反映無」唔會影響rating升降 玩完唔會save低紀錄

有四種難度揀 分別係Defaultマジ(Maji)ガチ(Gachi)ゴリ(Gori)
TAP、HOLD、SLIDE、BREAK全部都用BREAK準度判定
即係perfect都分做2600、2550、2500三種 最準既最高分
其中三個判定模式計分方法如下表

各位唔好貪玩走去玩Gori
已經有好多lv 12攞AP既高手
走去玩Gori之後中伏fail曬 ww
真係要試都係試gachi先啦
起碼perfect變曬great都仲保到合格

注意 如果set左「反映無」之後玩普通判定 成績照樣會影響rating
唔好以為set左「反映無」就玩咩判定都唔影響 w

聽聞2600、2550、2500每個都只係相差0.02~0.03秒
所以Gori真係勁嚴格 ww
差果0.0幾秒都當miss ww

話說我試玩左Gachi
advanced lv 6都得84% 冇眼睇 (倒

-music ticket
GreeN PLUS買歌用maimile
ORANGE買歌用music ticket

獲取方法:
第一次玩某譜面 - 2 tickets
第一次mutiplay某譜面 - 1 ticket (每局送一次)
遊玩結果 - 1 ticket (AP先送? 求補充)
拍卡玩 - 10 tickets (每局送一次)

(我前一代已經用曬所有maimile黎買歌
所以d music ticket越儲越多... :3)

-maiCHALLENGE
用maimile買 買左就可以挑戰
同時只可以有一個挑戰
買左第二個之後 第一個就會取消
(挑戰成功有野送? 求補充)

-LIVE Comment(ゆっくり実況)
一開始入去既畫面 recording果到
除左AGREE同DISAGREE之外 多左呢個選項
求高手話我知有咩作用
(有人係到旁述?)

-聲量設定
OPTION入面 BREAK同SLIDE有得set大細聲

-分數設定
OPTION入面 有得set上畫面唔顯示分數 預設為ON

-Rating設定
maimai net設定入面有得set唔顯示rating 預設為ON

ORANGE新collection:

-TITLE
「╲SONAR!╱」 - 玩The Great Journey
「GO TO NEXT STAGE!」 - The Great Journey EXPERT S
「╲BLAST-BALL!╱」 - The Great Journey MASTER S

Event:

-ICON

-SEGA Hard Girl Event (09-10-14~17-12-14)

「SHG Dreamcast」
拍卡玩就有

「SHGSG-1000」
Quartet Theme[Reborn]
EXPERT S

「SHG SEGASATURN」
SEGASATURN StartupSound
GEKI! TEIKOKU KAGEKIDAN(KAI)

一局內玩曬以上兩首歌

「SHG SG-1000 II」
Superlative
Power of order

一局內玩曬以上兩首歌

「SHG MEGA DRIVE」
Minna no maimaimaa
EXPERT Rank S

「SHG MEGA CD」
Live & Learn

「SHG SEGA Mark III」
YA・DA・YO[Reborn]
Space Harrier Main Theme[Reborn]

一局內玩曬以上兩首歌

「SHG MEGA DRIVE2」
Living Universe

「SHG Master System」
Save This World νMIX

「SHG MEGA CD2」
Ignite Infinity

「SHG GAME GEAR」
Jikuu Wo Koete Hisashiburi!
Her Dream Is To Be A Fantastic Sorceress

一局內玩曬以上兩首歌

「SHG SUPER 32X」
JACKY[Remix]
VS MODE
Rank S輸比對手

「SHG Robopitcher」
SYNC MODE
全員EXPERT Rank S

「SHG GENESIS」
City Escape:Act1
Rooftop Run:Act1

一局內玩曬以上兩首歌

「SHG VISUAL MEMORY」
Dreamcast Name plate
+ Dreamcast profile frame玩maimai

「SHG TERA DRIVE」
Like the Wind[Reborn]
Sky High[Reborn]

一局內玩曬以上兩首歌

「SHG SC-3000」
Feel the Magic -XY♡XX-
Orpheus in the Underworld

一局內玩曬以上兩首歌

-COJ Character Event (13-11-14~03-12-14)

-The World of Three Kingdom (20-11-14~17-12-14)

話說最近出左個maimai 豪華★什錦箱
我已經買左過黎

運費原本一件900 JPY
同朋友一齊買 每人平左300 JPY
4630yen+600yen=總共5230yen (約375 HKD)
(係日本買就係5000yen免運費 (約359 HKD))
所以係買就最好搵到個fd一齊
平300 JPY即係平左3分1運費 算唔錯
計過如果9個人一齊買就會平過係日本國內買
(因為國外免消費稅 平左370 JPY)
有興趣知內容物就睇睇我篇開箱文
呢到唔講太多 詳細再問我 :3
(話說對手套我本來諗住留念算
點知用下又幾好用 冇食感應 SLIDE又唔會啜住~)

本人專攻niconico 最近練緊lv 11 求同好 :3

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 30 精品文章

查看全部評分

回復 支持 反對

感謝大大

想問一下
美國佬宜家雙人仲係咪5蚊3+1首?
回復 支持 反對

終於有人回 (撒花 (別

想問一下
美國佬宜家雙人仲係咪5蚊3+1首?
Torchic╳小火雞 發表於 12-10-2014 18:17

美國佬 <<笑左 w
我最後一次去美國寶係今年7月6 只可以講當時既情況
係雙人5蚊 但我再講多樣野比你知
單人玩 多數情況之下入6蚊先玩到 但有時入5蚊已經得
試過單人玩入5蚊就彈左ENTRY隻字出黎 之類... 我都唔清楚
搵d最近去過既人話我知 w
回復 支持 反對

我琴日先去完美國佬
但係得我一個 所以冇試到
回復 支持 反對

我琴日先去完美國佬
但係得我一個 所以冇試到
Torchic╳小火雞 發表於 12-10-2014 22:46

哦... 有冇出現我講既情況? (有時單人入5蚊都玩到)
回復 支持 反對

其實都只係打左兩鋪
兩鋪都冇見到 都係要入6蚊先得
回復 支持 反對

其實都只係打左兩鋪
兩鋪都冇見到 都係要入6蚊先得
Torchic╳小火雞 發表於 12-10-2014 23:29

哦... 其實果次去發生既機率都好低 玩好多局先出現一次...
回復 支持 反對

講返原文

ORANGE有等級變更 所以rating都有相應改變
不瞞你說其實我拍一下卡 rating就由9.37變左10.00 我即刻o左
winnie97929 發表於 2014/10/11 17:30

我個情況同你唔同
我第一次玩ORANGE冇發現有rating既改變
同上代代尾一樣9.4x冇變到

不過唔知點解轉代之後 個rating易-升左
我琴晚都好順利升到上10.03 不過係逐鋪打逐鋪升
唔係好似你所講拍一下卡就升既果個情況

同埋我lv11都有9字頭既...不過得兩三首囉
所以你應該都唔值10.00咁少(更加唔好講9.37
回復 支持 反對

我第一次玩ORANGE冇發現有rating既改變
唔係好似你所講拍一下卡就升既果個情況
Torchic╳小火雞 發表於 13-10-2014 02:39

我講既拍一卡就升係指GreeN PLUS到ORANGE
因為ORANGE某d舊歌有等級調整 rating都有相應調整
係facebook果個maimai洗衣服交流區都見到
改版ORANGE後 有人升 有人跌 有人唔變
只係我算升得比較多 w

同埋我lv11都有9字頭既...不過得兩三首囉
所以你應該都唔值10.00咁少(更加唔好講9.37
Torchic╳小火雞 發表於 13-10-2014 02:39

mm... 我唔知玩幾lv既相應rating係幾多...
但可能因為我冇刻意去升rating
想玩咩歌就玩咩歌 明知玩衰會跌rating都玩
加埋以前玩衰左既歌都冇玩番好個成績
同埋我玩得太少種類既歌 基本上專攻niconico
可能因為咁 所以rating唔太高啦
9.37應該係因為果陣岩岩玩衰左幾首lv 7,8既 所以跌左d...
其實我都唔係玩到好多首lv 11 90%以上姐 w
回復 支持 反對