查看: 6045|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

番學好不開心

今年已經中5,同班上的同學關係極之淡薄,可以話有事搵你,無事就當你透明.(至少90%的人)
以前曾經有GE朋友也開始對你無視.尢其是當你拎高分,特別出眾的時候,連D比較熟的朋友都開始有D憎我(事關佢地個個保哂習)
自問自己唔串,唔會去認叻哂命,人地有事實幫,不過自己有事就無人幫.
而缺點就係唔會去做擦鞋仔,迎合佢地.
相反,有D極度虛偽的人就會去和應佢地同班老師,就得以生存.
有時候,最估唔到就係你一直當佢係朋友,而你突然知道佢只係當你係水泡,更什視你為敵人就真係好心痛.
見到佢地玩得開心,而自己就比人無視,老師個個都鐘意佢地,但就唔係太鐘意我,我又可以點做?
我嘗試過所有辦法,曾經試個好主動,但都無辦法.
同同學,朋友,老師說苦根本無用,好多我的朋友都同成日要害我的人係朋友,你同佢地講都係哂氣,因為佢地先係有真正的朋友關係,同我根本無.
有時食飯唔想自己一個,就逼住同我班"朋友"食,但自然遇到好多憎我的同學,還要一起食,個午膳時間真係好難過.個心好唔舒服.
,至於老師,我不相信他們會信一個佢地唔鐘意的人,而唔信自己心目中的"好同學".
可能你會叫我努力D讀書,但係出盡力,番到原校又會見番哂佢地,一諗起又對多2年,我真係諗唔到以後的日子會點..
而無論屋企人/同學都會認為我實番到原校,睇好我..但我真係好唔知點算.我真係無哂心機.
回復

咁都唔係你ge問題 係佢地姐 c下多d同佢地傾計 傾下大家鐘d ge野囉 同埋你唔洗做咩擦鞋仔
有時人地囉高分ge時候 就讚下人囉 冇咩野嫁 如果一直係咁 大家ge關係就會愈黎愈遠
回復 支持 反對

原帖由 ickt 於 3-1-2008 17:46 發表
今年已經中5,同班上的同學關係極之淡薄,可以話有事搵你,無事就當你透明.(至少90%的人)
以前曾經有GE朋友也開始對你無視.尢其是當你拎高分,特別出眾的時候,連D比較熟的朋友都開始有D憎我(事關佢地個個保哂習)
自問自 ...

唔好話同學係咁 現實中有d朋友都可以有事就揾你 無事就唔識你 見慣就好了 宜家樓主比d心機讀上中6 上到中6 d人大多成熟d 好少有d咁ga人
回復 支持 反對

中五可以話係樓主你同佢地最後讀同一班ga一年...不論升上中六會否同校...都會有些朋友離開現在的環境了...不妨試試開開心心咁過埋最後呢幾個月...盡量同熟悉的傾計...同班裡不太熟悉的也可以閒時傾下的...
回復 支持 反對

原帖由 憂愁 於 4-1-2008 07:27 發表
中五可以話係樓主你同佢地最後讀同一班ga一年...不論升上中六會否同校...都會有些朋友離開現在的環境了...不妨試試開開心心咁過埋最後呢幾個月...盡量同熟悉的傾計...同班裡不太熟悉的也可以閒時傾下的...

升上中6後,我實遇番排斥我果D..因為實會同一班(佢地為分數,樣樣鬥高分,佢地實考得幾好果隻).佢地又會用盡一切辦法令我無哂朋友(當初都係因為咁).我想像唔到我辛苦讀書後番原校的後果..
回復 支持 反對

轉校囉 樣樣鬥高分my同佢地過囉 聽你咁講你一定是band1個咋.....
回復 支持 反對

原帖由 靚仔豪~ 於 5-1-2008 21:01 發表
轉校囉 樣樣鬥高分my同佢地過囉 聽你咁講你一定是band1個咋.....

我唔想學校生活就係 埋堆/講人是非/害人/鬥高分/打好關係, 咁樣做好辛苦,好大壓力..
至於成績,我應該番到原校,而且屋企人對我好大期望..想我番到原校.
回復 支持 反對

我唔想學校生活就係 埋堆/講人是非/害人/鬥高分/打好關係, 咁樣做好辛苦,好大壓力..
至於成績,我應該番到原校,而且屋企人對我好大期望..想我番到原校.
回復 支持 反對

學校朋友,既然同佢地合不來又何必強求?

擦鞋又幾時變左優點呀@@?

唔識擦鞋唔係你既錯,唔識討人喜歡都唔係你既錯

朋友憎你高分出眾,係佢地唔成熟,睇唔開,唔識欣賞別人

被朋友出賣的確心痛,但想想,又邊有朋友對一世架?10年後,咪又係路人一個...
及早發現,先有得預防~:lol

既然學校無你想要既朋友,咁咪由得佢囉
何必焗住同佢地一齊食飯污染自己?

上堂讀書專心D,考好啲試佢入番原校,就算老師同學對你有偏見
仲有屋企人睇好你;P

做水泡當做慈善

睇開啲~無人幫咪靠自己囉
自己一個,可能更加輕鬆舒服

回復 支持 反對

返學唔係為左學野咩??
回復 支持 反對