打印 上一主題 下一主題
收起左側

番學好不開心

唉 我同樓主你都係一樣  我今年轉左另一間學校讀心諗好d
點知我成績科科都好好 正係英文食蛋
問題就黎啦
先有1個人無啦啦串我 話我英文廢 垃圾仔等等難聽野
之後又無啦啦串我 我當時乜都無做就串
都唔知咩事 呢個世界真係好殘酷下
同一間學校就串死人= =如果你見到有個人係街上你睇唔順眼你會唔會咁隨便就串人
實在令人煩悶 無神神俾人串 唉 世界就係咁
好彩我呢間學校下年就汁粒= =之後我又轉校  我e+中3  一共轉左2間中學 呢間第3 以我經驗黎睇 間間都有呢d人 就算你唔出聲都有d屎忽痕ge人想了你
辛苦*.*
回復 支持 反對

同我之前差唔多..你都中5啦就會考
到時唔一定要升原校..所以可能唔洗對多2年呢
回復 支持 反對

你既情況唔會係我學校出現ar- -
我地d人成績好~都冇野既~只要佢肯同人玩~人地就同你玩~
你可能太認真la~有時候~人地擦鞋係玩架渣~
試下開心d~對你鐘意既同學去玩~

如果唔得既~你下轉校la~
其實你真係好辛苦架咁
不過你點都會有幾個好朋友掛?
回復 支持 反對

講真,,你真係需要人地點睇你?做好本份己經夠,,
你無謂為左咁既同學朋友而煩惱,,憎你的,,當你唔存在的,,就好明顯同佢地唔合,,唔同channel,,唔同世界既人,,就無需強求,,愈想迎合佢地只會愈覺得你更煩更低囧,,鬼唔望佢地個個升唔倒原校<<你的想法嗎;P
又唔洗講到害害聲既- -‘’你試下以愛去感化人<<唔係叫你做耶誕;P,,呢方面唔洗我多講,,
maybe你好想要fd,,不妨上上樂古,,雖然我勁少朋友,,but上樂古好有fd,,親切果種溫暖,,又學倒野,,真係一舉兩得~~’’
其實你成績咁好,,不妨做個令人敬 而 遠 之的人,,,,睇黎你是合適的人選++’’
冇fd咪冇fd囉,,都係暫時性姐,,我敢相信升到中六一定唔會有咁既事發生,,
起碼個個都大過,,成熟的,,明白人生險惡深知有d野係唔可強求,,就放棄佢,,追尋另一個目標,,,斷估升到中六d人都唔會仲係咁低低囧囧牙;P
maybe你再意老師唔理你,,but你有冇諗過,,成績咁好的人,,何需叫人擔心呢
又或者你是沉默果類型,,就算平時同佢冇野講,,but只要見到佢時俾d禮貌,,起碼係佢心中你是個知書識禮的人,,
maybe你而家好灰,,but你不妨學習下做個好人,,好人呢方面唔洗我多講~~
起碼覺得人生都有d意義
你要明白,,大把人仲慘過你,,包括我在內,,又冇fd成績又不理想,,

困難係上天賜俾我地既禮物,,
只要勇於面對困難先會成功<<做人

相信我,,你只要捱果呢關,,大把開心事,,幸福既事遲早一定發生係你身上,,

希望我可能幫倒你啦,,打左咁多無聊野,,可能對你冇用既野,,可能你覺得白囧既野,,但係我都係想幫你冇咁hurt,,冇計啦因為我想做個好人麻;P

回復 支持 反對

咁其實問題唔係你度
係佢地本身問題
佢地成績唔好
都唔關你事  呢d係佢地既妒忌心
同你一d關係都冇
你又冇故意去照耀自己
所以根本冇理由去憎你
憎你都係佢地既妒忌心重

而缺點就係唔會去做擦鞋仔,迎合佢地.
你咁做係岩 冇問題
過份擦鞋  相處耐左對所謂擦鞋既人自然會失去信心
就算佢有次真心讚人  因為之前佢成日擦鞋  所以都覺得佢唔係真心咁讚

其實你又唔洗真係故意去迎合佢地既
做朋友都係講 真心  尊重  關心  信任姐
坦白講
我覺得你都冇做錯   係佢地有問題姐
你都中5啦   假設你讀到中6都會有好多新同學去識
讀唔到  出面都有新同學去識
使乜咁注重而家
回復 支持 反對

學校小圈子一定有[[bao_50]]
你咪自己讀好書佢囉,,,,升左上中6就有新同學嫁啦,,,,到時就有新朋友唔洗驚嫁
回復 支持 反對

通常老師都鍾意一d 高分既同學仔架wo~
仲有~朋友之間係唔需要刷鞋 可能你攪錯左~
順便同你講多一句~想埋堆就一定要投其所好~但投其所好 唔等於刷鞋
當然~個樣野自己鍾意就更好~麻麻地鍾意咪和應下囉~

講多一句~番學都已經唔開心~出到社會你唔駛止意會開心
回復 支持 反對

樓主先做好自己本份.熬埋呢一年.上到中六可能會好d.畢竟到時大家都成熟左
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

畢竟都要靠樓主你自己面對.
回復 支持 反對