查看: 43774|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

-==劍士攻略一一拆解!==-

目前是辛苦的1等升級旅程!?
為了當上劍士這一份職業!?一定要努力升級轉職啊!
-=================================================-
乎∼!好喇!成功轉了劍士
當然!要學一第個技能:爆怒的一擊!
這一招是劍士最重要的技能啊!強化後就是追加火屬性了!
18等我們跟著主線任務升等吧!
千!?插插!!!!!!千!!!
-=================================================-
好了(P.s升等流程以下有講解劍士配武器的心得=])
首先!劍士升等必要的技能是:
(追加火屬性的劍士)
-=爆怒的一擊 - 單一技能..攻擊力頗好 追加火屬性之力(必學)(火屬性)
-=弱點攻擊    - 單一技能..爆擊為主 提升後追加水屬性之力(必學)(無屬性)
-=地動波       - 範圍技能..劍士圍一範圍技 跟爆怒的一擊攻擊差不多 追加火屬性之力(必學)(火屬性)
-=強力集氣    - 輔助技能 留著下一次攻擊用 追加後利用會發揮出很強的攻擊力(必學)(無屬性)
-= 血界         - 輔助技能 加攻擊力及爆擊力(必學)(無屬性)
(18等 - 46等的升等流程)
18等開始!打出面的怪升到21等就拆21時空!
21 - 25拆21時空(有Npc頂怪)(1場 15 - 35% 不等)
25 - 29拆25時空(有Npc頂怪)(1場 15 - 35% 不等)
29 - 33拆29時空(怪頗多)(每次開集氣加地動波會秒怪的)(1場5% - 15%不等)
33 - 36拆33時空(有Npc頂怪)(每一格1 - 2%)
好了好了!升到36就要劍士最重要的時機拉!知無知是什麼?
對!就是2轉S卡:戰士!
(溫馨提示:買50多 大的全體回复劑 2Set多雞串就過到了)
戰士1 - 10Job打豆升
戰士10 - 18JOb打37或38時空升
戰士18 - 20 拆時空或者跟任務升
37 - 42拆37時空(類似42時空)(一場5 - 10%不等 戴6帽比較好)
38 - 42拆38時空(這時空要比較熟才好打)(一場1 - 15%不等 帶定水)
42 - 46拆42時空(類似37時空)(一場1% - 20%不等 帶定水)(有強武器就話自己拆比較好)
好了=]又到3轉的時候拉!(但是本人不太喜歡3轉S卡)
無論什麼職業都好都是解了好較好
這就是:劍刃
(溫馨提示:買50多 大的全體回复劑 2Set多雞串就過到了)
劍刃1 - 10JOb 打豆升
劍刃10 - 18job 可打神殿或灰狼
劍刃18 - 20JOb 可打P石 / 神殿 /左側 / 主任
當然會講解一下水屬性的劍士技能:
-=弱點攻擊    - 單一技能..爆擊為主 提升後追加水屬性之力(必學)(無屬性)
-=狂舞          - 幾格內的怪物..追加水屬性(必學)(水屬性)
-=強力集氣    - 輔助技能 留著下一次攻擊用 追加後利用會發揮出很強的攻擊力(必學)(無屬性)
-= 血界         - 輔助技能 加攻擊力及爆擊力(必學)(無屬性)
(46 - 55等的升等流程)
打45 - 55P石升
材料:3粒半月 1粒P石 24粒種子 每次入場要一粒種子
地點:神殿秘密地區5f
組合:2戰1咒 / 1戰1弓1咒 / 2咒1戰
(46 - 50等 通想比較難打但是一場有5% - 25%不等)
(50 - 53等 大約8 - 11%不等)
(53 - 55等 5 - 8%不等)
嘿嘿...4轉又來了...
準備接受殘酷的4轉任務吧 勇敢的劍士!
那就是4轉s卡:聖十字戰士
聖十字1 - 20Job 洞2 就行了
(18 - 20job 2雙雙經就行)
光屬性的劍士技能:
-=波動劍氣    - 幾格內的怪物 遠攻 追加光屬性之力(必學)(光屬性)
那那那那那55等開始就是辛苦的升等旅程啊!
這個升等旅程是我自己定的!
55 - 65 早上至晚上都要拖右側 / 光狼b(本人不太喜歡b石 太小經了)
(包你快快快快快快啊!?)
65 - 70 右側 / 暗黑b /   死亡之地
嘿^_^!雖然港版5轉沒有出但是暗屬性劍士的技能我想你們都知吧!
-=雙擊          - 單一技能 追加暗屬性之力後 有強大的攻擊(必學)(暗屬性)
-================武器攻略================-
嗯!?武器有好多種配合的!
我說我升等的那一種吧!
15劍 - 26劍 - 37劍 - 40劍 - 45劍 - 57劍 - 63劍 或者 65劍
******63和65劍有特別重點*******
兩者以傳說普攻的比較
殺手劍
效果:200%爆擊 暗屬性之力加47
攻擊力:3xx - 424
(殺手劍主要的是爆擊用的=])
光榮之劍
效果:所有屬性之力+35 所有屬性抵抗+10
攻擊力-384 - 434
(光劍主要升等用的 因為效果好)
-=============防具攻略============-
那又說我本人心得吧!
15甲 - 28甲 - 32甲 - 42甲 - 55甲 - 62甲 - 69甲
特別要說的是修甲及62甲
修甲主要是防爆擊的 但是論效果和防禦62甲比它好很多
62甲效果:所有攻擊力加23 所有屬性抵抗+ 4
本人覺得62甲是比較好的呢@_@

乎.....打完!
以上都是大惡魔寶貝b=)字
日後會不斷更新!
多謝!

評分

參與人數 2樂點 +10 Bravo! +1 收起 理由
q123p + 1 劍士心得..支持
~★~開不了口 + 10 內容精彩

查看全部評分

回復

你自己打?幾好= = 打左幾耐~~

好詳細咁分析劍士--
回復 支持 反對

嘩!_!
多謝樓主先!_!
太好了,有呢篇野,幫哂我呢d新手
我做緊火劍,隻火精20%,學左連擊,
唔夠點學集氣,咁我好唔好賣左招連擊好?
我又想要招暈,唔想賣暈
可唔可以幫下我?
ps.我而家28lv,job lv14
            學左:
爆怒的一擊-=弱點攻擊 -=地動波 -=連擊-=暈技
同埋普攻個招加強
回復 支持 反對

原帖由 sH毅 於 8-1-2008 18:47 發表
嘩!_!
多謝樓主先!_!
太好了,有呢篇野,幫哂我呢d新手
我做緊火劍,隻火精20%,學左連擊,
唔夠點學集氣,咁我好唔好賣左招連擊好?
我又想要招暈,唔想賣暈
可唔可以幫下我?
ps.我而家28lv,job lv14
            學 ...

其實暈擊係冇咩用架 你到後期都應該會用s卡升lv 就算你唔變黎升  咁你升lv都唔會一隻隻怪慢慢打黎升啊 前期就得姐 後期你一隻隻打咁黎升lv 你可能一個月都升唔到一個lv  主要因為暈擊係pk技 唔適合升lv用
回復 支持 反對

樓上的 咁我又想知你有咩招
回復 支持 反對

咁奇實普攻個招加強學唔學?
好似用技升又唔駛用普攻咁,
學左又好似哂左d cp
回復 支持 反對

原帖由 天賜使者 於 8-1-2008 22:30 發表
樓上的 咁我又想知你有咩招

強勢聚氣(追加力氣)  憤怒的一擊(強力的損害 憤怒的一擊二次強化 提升) 震動波(地x衝 熟練) 連擊(弱化對方攻擊等級 雙擊強化) 弱點打擊(致命點凝視)  因為我淨得38job所以得憤怒的一擊提升左 血界契約(血界契約強化)
回復 支持 反對

打豆唔好咩-_-?

姐係到55lv之後去打果d 唔知5x定6x既豆-_-!

我覺得都ok快...!

同埋,我想問埋既就係,拖光狼要變身,好晒sp...!有冇d唔晒sp又升得快既怪有得打?

(玩左劍士2星期,所以問一問)
回復 支持 反對

原帖由 sH毅 於 9-1-2008 19:35 發表
咁奇實普攻個招加強學唔學?
好似用技升又唔駛用普攻咁,
學左又好似哂左d cp

其實應該學既 到左5X LV你d joblv應該要有38~4x cp應該都有好多 所以最好+左佢 唔係你d cp擺係到冇用既
回復 支持 反對

我個劍士2轉  1job開始打水樣   升到20job   只係40lv@@
回復 支持 反對