查看: 7123|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

英文一問

想請教一下
大家係點學英文?
有咩心得?或者講下過程遇到既困難都可以

我出年年頭考334
但英文科差到不予置評= =
次次都排全級尾10內
總成績成日徘徊係1-2等(1比較多 2好小)
聽說讀寫多數都係1-2等(有試過等外= =)
所以總分點拉最多都係得2等冇3等
但大學最低要求係英文要3等
我知道我距離呢個目標仲好遠
所以我一定要英文上到3等
但我真係好僧英文
我有問過英文好既同學點學英文
好似睇英文報紙 聽英文歌 睇英文台等等(真係有用? )
但我永遠都係3分鐘熱度
好快就放棄

我有補習既
但可能我本身個底好差
跟唔到佢進度
人地教果D技巧我好多都唔明
搞到冇心機再學新野....
番到屋企都冇用好多時間溫番佢每堂教D野

我HEA左咁多年(都有6年= =)
就僧足英文咁多年
不過我依家已經修心養性嫁啦= =
起碼冇再掛住打機
我以前成日都一起身就打到訓教
我依家將所有時間都用黎讀書(發覺1日得24小時好唔夠我用= =)
所以我真係好有恆心學好英文!
面對英文!
回復

時間不足可考慮repeat
回復 支持 反對

連你都認為我吾得?=,=
回復 支持 反對

我唔係話你唔得,不過就算repeat又點呢,好多大學生都係靠repeat先升到
甚至有1d因為讀唔到自己想讀既科而repeat,
repeat根本就唔係羞恥既事
如果唔成功,repeat當然唔係唯一再有機會讀大學既途徑,讀high dip都得架

至於點讀好英文,就要睇下你既決心有幾大,當下剩番半年多d既時間,又唔能夠將所有時間擺係英文到,
因為讀大學係睇d選修科(除非你讀中,英文系姐)
係呢個時勢你要暫時放棄所有其它興趣,溫書做pp好過啦
回復 支持 反對

我已經放棄左其他興趣

Repeat我中三都試過
但我地學校中六好似無得repeat

我見你平時解答會員問題時
d英文同數理都很好
你讀完大學?@@
回復 支持 反對

我唔係話你唔得,不過就算repeat又點呢,好多大學生都係靠repeat先升到
甚至有1d因為讀唔到自己想讀既科而rep ...
-終場ソ使者- 發表於 19-8-2011 12:44

錯了
334唔系舊制
只著重中英文而唔著重選修科
選修拎5星 中英求其一個拎2就88
回復 支持 反對

錯了
334唔系舊制
只著重中英文而唔著重選修科
選修拎5星 中英求其一個拎2就88 ...
intergration 發表於 25-8-2011 13:30

新學制的確係著重"左"語文科,
但係大學收生既人唔係教育局,而係大學既professor,
可能我讀理科就從理科既角度講,語文科唔係太重要(但係都要達到level 3),
大學文科收生著唔著重語文就唔清楚,
不過著重左語文科唔代表大學既教授睇重你語文既成績(尤其係BSc)
調番轉,如果你中英文拎level 5,而phy(舉個例子)拎level 2,而你想讀phy,你估個professor會唔會收你?佢會貪你中英文好?professor收一個考自己個科成績咁差既人有冇可能?
著重左語文只係一個騙局,只要你拎到level 3,而d選修科拎可能level 5,大學一定收你(除非你要讀1d極高要求/真係要睇語文科既系啦)
回復 支持 反對

新學制的確係著重"左"語文科,
但係大學收生既人唔係教育局,而係大學既professor,
可能我讀理科就從理科既 ...
-終場ソ使者- 發表於 25-8-2011 19:23

重點系學生要花更多時間系語文到
2同3所差既分數實在太大
回復 支持 反對

重點系學生要花更多時間系語文到
2同3所差既分數實在太大
intergration 發表於 25-8-2011 19:33

所以咪同你講大學既門檻唔係咁低囉,
語文科拎level 2入大學,真係會俾外國人笑
回復 支持 反對

所以咪同你講大學既門檻唔係咁低囉,
語文科拎level 2入大學,真係會俾外國人笑 ...
-終場ソ使者- 發表於 25-8-2011 19:42

聽你咁講差D唔記得左通識- -

回正題...有心唔怕遲...
回復 支持 反對