打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新版情報] 【糾結之心】第十五回:日男百武 - 攻擊與輔助

關閉 [複製鏈接]

歡迎各位參與本活動
現在為第三期活動,單次回覆上限200樂點

活動期限:直至28-02-2013 00:00

版主會定期出題目
會員請以日男百武 - 攻擊與輔助為題
討論空間為日男的天生技能及第三特性
本活動沒有標準答案 歡迎會員任意發揮

單次回覆可獲0樂點-200樂點 只要言之成理即可
反駁對方論點、補充己方論點亦可獲得評分
版主會抽取當中較為優良的回覆集結 供各會員詳細瀏覽

討論內容需有證據理由支持 欠者將扣10樂點
會員在此活動不能評加Bravo!
回復

日男,一個我玩左好耐既職業....

日男技發刀術有3個特性加:
1.加攻@10%/LV
2.加爆擊率@5%/LV
3.加眩暈機率@3%/LV(必須配合百武)

加點我建議識玩就上7下4,唔識就上3下8,可於中間再調整如上5下6,上6下5

點解要咁加點?相信識用日男技既玩家會知道於特定角度以發刀術擊中怪物秒位會造出同一刀3刀片全擊中的效果,而每刀片又有數HIT(簡單說就好似下上發神功氣砲有3HIT一樣),即是一下發刀可以打同一怪物近10HIT,加上每HIT的爆擊機率,所造成的傷害足以一下秒殺
而且玩日男一段時間,我發覺只要在這特定角度,可能是因HIT數提高的關係,連爆擊機會都提高很多
問題就在於新手日男不知何謂特定角度及秒位,所以要靠高爆擊率增加傷害;而老手日男可以靠技術不用高爆擊特性只用高HIT數就可造出高傷害

有見日男特性,可以得知日男必定為攻擊角色,亦可做主力,而要擔任輔助,卻可謂有心無力

技巧
至於什麼是特定角度?簡言之就係怪物秒位及主角秒位一行及兩行水平差距,要明白,請自行上網搜尋多D關於日男技既影片
此技術不適用於上下/下上發刀,但橫向及斜向(最難掌握既角度)都能做到多HIT效果

講完技巧講武器
日男紅利先加夠智力就可全力,所以基本上計力既武都適用,如赤槍冰劍,配上大力丸,當然清怪無難度,但不是重點,因為我想討論既,係日男技本身

要發揮日男技,百武可謂不可缺少,百武技:一心不亂,令發刀術威力再上升約50%
即使現在,冰劍既攻擊及能力加成都比百武高,但放左百武技後既發刀仍然比拎冰劍放既強
配合將來改版的新專武,秒殺能力將會更加強大

而要輔助日男,首位必然係燕1
如果你有如我上面提及,上網睇片,就會發覺日男之所以清怪快係因為當怪一直線走緊埋黎時已經不斷中刀被爆擊而死(情況如同王巨冰斧一樣),所以通常一隊小怪不用20秒或更短就可以完埸(我用日男最快13秒KO一隊食云,20秒兩隊,係可以全部清晒)

但重點係,怪物一定會一直線走埋黎?NO!要靠燕1封冰令怪物沿冰牆走並於牆盡頭轉角時用發刀猛車(當然你要係時間上配合得好好)

而當面對幾隊怪既時候,你可以用燕封一邊,然後日男打一邊,又可以中間放盾,冰封兩邊,先等齊怪一次車晒
以上講左好多技術,但最緊要都係自己多試多用,方可搵出最合自己既日男打法,希望幫得上忙

評分

參與人數 1樂點 +120 收起 理由
初出茅廬 + 120

查看全部評分

回復 支持 反對

日男第3技很可憐的
有暈,就沒爆擊
有爆擊就沒暈

這兩種能力不可同時出現

相信大家都會要爆擊多過要暈...

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
初出茅廬 + 20

查看全部評分

回復 支持 反對

日男第3技很可憐的
有暈,就沒爆擊
有爆擊就沒暈

這兩種能力不可同時出現

相信大家都會要爆擊多過要暈.. ...
kafu1234 發表於 16-2-2013 21:48

老實說如果要暈怪,傷害就會低好多(失去爆擊)對於升級要求快速清怪實在無乜幫助
如果要打強既怪,暈未必比你暈(明男都有暈,於台之後好多怪都暈唔到),等於廢

要暈不如就追求高傷快完埸增加效率,以上係玩日男咁耐既觀察,亦係我點解話日男係全攻型唔輔得

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
初出茅廬 + 30

查看全部評分

回復 支持 反對

老實說如果要暈怪,傷害就會低好多(失去爆擊)對於升級要求快速清怪實在無乜幫助
如果要打強既怪,暈未必比 ...
samuel19871 發表於 18-2-2013 02:19

日男暈到9級怪喎

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
初出茅廬 + 20

查看全部評分

回復 支持 反對

日男暈到9級怪喎
黑刃 發表於 23-2-2013 15:33

唔明你想表達D乜.....

暈到9級怪姐係你覺得升暈比升爆好?咁理據呢?

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
Hellkite + 30

查看全部評分

回復 支持 反對

唔明你想表達D乜.....

暈到9級怪姐係你覺得升暈比升爆好?咁理據呢?
samuel19871 發表於 24-2-2013 11:12

如果要打強既怪,暈未必比你暈(明男都有暈,於台之後好多怪都暈唔到),等於廢

冇啊你講明男於台後好多怪都暈唔到嘛 好似講到日男既暈同明男既暈價值一樣咁我係想講日男既暈比明男既暈有更大價值姐
咁唔代表我覺得各暈比升爆好

評分

參與人數 1樂點 +100 收起 理由
Hellkite + 100

查看全部評分

回復 支持 反對

其實正玩日男最好有德川..可加強攻擊-

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
初出茅廬 + 10

查看全部評分

回復 支持 反對