查看: 10957|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他情報] 戰鬥部件有bug

小弟之前既貼講到戰鬥部件國服翻譯同香港翻譯有出入原貼:
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4454378&extra=page%3D1

結果我同朋友既多番測試同埋分析,證實系港服翻譯有問題!

首先出錯既只有射擊類同埋重裝類既部件,部件既增加效果無錯,副作用錯到7彩!

紅框為出錯部件

射擊類:

lv11個個只系部件個logo同港服5同,效能一模一樣~~~

重裝類:

唔信有唔同既自己去同港服部件比較一下。

發現有唔同之後,我既刻同志同道合既朋友一起測試。

測試部件為以下3個

如果根據港服描述,呢3件部件只會降低近距離武器既功能,之後并無其他副作用。
但系如果根據國服漫貓既描述,呢3件部件會降低合共10%遠距離武器攻擊力,8%遠距離武器射程同埋8%機體整體攻擊力(合共18%攻擊力被減低!!!!)
差別極大!

測試機體:S wing (一部用以上3件問題部件,一部完全5用部件)
測試武器:R後2武 3發既超視炮。
測試內容:每人用R後2武射對方,睇下要幾多發彈藥先射得死(唔開技2)
測試結果:無用部件既8發R後2武足以殺死對方用左部件既要用9發R後2武先殺得死對方

圖片link:http://www.fotopu.com/fullsize/409632
(圖片表達既系無用部件既S wing 比有用問題部件S wing R後2武射左8發都5死。)
(電腦廢拍片lag死爆炸,有機會個位志同道合既朋友會同我再測試多次同佢會拍片)

最後結論,只有個名叫''自動補給裝置X型''同埋''生物電腦X型''呢2種港服部件副作用先有問題
而呢2種既部件特點都在於減低中、遠距離武器既冷卻時間/重新CD時間,副作用都會變成關於近距離武器既效能變低

我只系得閒無野做先做測試既姐,至於你地信5信我,i don't care.
補片,個位志同道合既朋友已經幫左我拍片~合共測試超過5次,每次結果都同一下影片結果相同~

評分

參與人數 3Bravo! +3 收起 理由
芝士蛋糕 + 1 正點
天才A + 1 正皮
arthur2012 + 1 精品文章

查看全部評分

回復

-.-
乜都錯到7彩-.-
回復 支持 反對

....原本仲諗住 近距離既野 都係祭左佢算..
點知係減攻

正皮

btw - -
段片睇唔到
搞搞佢
回復 支持 反對

中伏鳥

回復 支持 反對

貨不對辦,原來我點諗都係錯
回復 支持 反對

個測試有冇計埋重擊會扣多D?
有冇數幾多下係重擊?
回復 支持 反對

中唒伏...我有好多機都加咗呢隻部件,BTW,多謝樓主提醒,已正評
回復 支持 反對

死啦
回復 支持 反對

片已補,測試過N多次,之前一直測試R前一武攻擊速度,發覺根本無咩分別同埋無適合既測試方法。
所以去左測試R後2武,經過多次測試,而每次結果都系8槍同9槍既分別。至於你地信5信就隨便你地啦,我都懶得得理喇。
天外佳音:(我都用N多時間重新set過D有問題既射擊部件,仲邊有咁多時間so你地
回復 支持 反對

而家為有用D 冇副作用既配件先-.-...
回復 支持 反對