查看: 24852|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

長篇職業分析/分享【戰士】

我估好多人都知FEZ主分有3種角色(戰士/遊俠/法師).

細分可分為雙手戰士,盾牌/單手戰士,雙刀遊俠,弓箭遊俠,火法師,冰法師,雷法師.
*角色克制 : [(單手/盾牌戰士)克(雙手戰士)](遊俠系)(法師係)
*法師系 克 戰士系

我會係e個分享講解下戰士既優點和缺點及小量加點方法.
*但唔會講解技能既詳細,而我既加點法也只是個人意見,任何人也可創造出特別既加點方法@@.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

E家我會分享一d戰士既心得@@

提示 :
a)每個角色max.只會有40點技能點,1~5lv=2,6~35lv=1,35lv = 0. 總計=10點+30點+0點 = 40點
b)角色克制係一個打國戰時好重要既因素.
   E.g.最明顯莫過於玩刀遊既玩家,因為戰士對於遊俠有較高既攻擊力和防禦力,so刀遊要暗殺戰士係較其他遊俠/法師更難.
c)40點技能點只能給大部分角色剛好配點在一種職業上.
   E.g.好似戰士咁,你配完<共通技能(音爆系)>+<單手技能(熾烈斬系)>就剛好用完40點技能點,

就不能再配<雙手技能(碎擊系)>.
所以配點既配合要好小心.
d)就係因為有角色克制,so唔會話某一隻角色係最強.打國戰最重要係配合,唔合作一定會輸,就算有外掛都係咁話.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1.雙手戰士

優點 :
本人認為初學者入門必玩之選,因為易用,易升,打怪高威力,而且因為一星怪物威力較小和破綻較大(易避),
solv超快(我一日升到15lv).而且打國戰時亂水/避敵人圍攻時用<巨龍傳承/巨獸傳承>都能有效擊退敵人.
而係1vs1近戰既時候因着有高攻擊力既優勢,配合比普攻更高攻擊力但耗法低既<碎擊>作連擊,能作出強大既傷害.
如果敵人要逃跑,也能運用音爆作追擊.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
下頁續...........

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
亂世之奸雄 + 8 定期更新+教學,鼓勵

查看全部評分

回復

我唔知玩盾戰好 or  雙修好???
回復 支持 反對

原帖由 13313313333 於 10-8-2008 00:10 發表
係-.-
我開個盾戰玩
D雙手戰見到我就走
明明追殺緊我隊友都走佬

有D雙手戰埋黎用重壓
我就暈佢 之後佢就俾人圍死左
用少少血換一條命 點都抵丫![[tk_22]]
盾戰好過引-.-唔好睇少盾戰

我都新練咗隻盾戰=0="
盾暈真係好爽-v-"
回復 支持 反對

多謝多謝呀~!!!!!
回復 支持 反對

係-.-
我開個盾戰玩
D雙手戰見到我就走
明明追殺緊我隊友都走佬

有D雙手戰埋黎用重壓
我就暈佢 之後佢就俾人圍死左
用少少血換一條命 點都抵丫![[tk_22]]
盾戰好過引-.-唔好睇少盾戰
回復 支持 反對

盾戰淨係玩猛擊都free過倫敦@o@"
你比個淫賤盾佬用猛擊打飛左3,4次,就算佢中你殘招又好,冰火雷又好,重壓又好...你都蝕左個勢,有所避忌
同埋你會有XZ XO個盾戰o既衝動.........好煩啊你!!!打把賤格咸濕仔!!!!

仲有一樣野好好玩..
d隊友有時比人追1,2個追殺(多就一齊走佬啦-o-")
渣隻盾戰玩猛擊/吹飛斬 打down條友然後企係道硬掘條友,會粒水走左去/拉打...
萬試萬靈a_a"

另外盾戰is a good cover for your team!!
盾戰唔好心急,最緊要咸濕!

回復 支持 反對

嗯 .. . . .謝謝"你3
回復 支持 反對

囧 樓主改下la
雙手戰最有用既衝擊 你唔加上去= =?
回復 支持 反對

我覺得盾戰玩雙修唔太好
即係盾擊--->重壓----->碎擊----->普攻
重壓打人300幾到,碎擊200到,100到
600血到
但換武器時的delay容易比人吹飛
而且換武器要1.5秒,重壓1秒到,碎擊1秒到,最後補普攻易被攻擊
冇盾的情況易被扣返100-200
而且換返盾+單手武時,大約要2秒時間
delay的時候又可能會被偷襲

但單修的話
即係盾擊---->火斬----->普攻------>普攻------>大地
120幾+36x3的燃燒傷害,再加80,再加80再加170
都有500幾再+移動減慢
移動減慢就可以屈音爆
而且連技的時候有盾減低比秒殺的機會

回復 支持 反對

盾戰有幾悶= =?

我就係玩盾戰囧

原因係唔係香港太多自私人呢 = = ?
鐘意個人主義
回復 支持 反對