查看: 24631|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

長篇職業分析/分享【戰士】

我估好多人都知FEZ主分有3種角色(戰士/遊俠/法師).

細分可分為雙手戰士,盾牌/單手戰士,雙刀遊俠,弓箭遊俠,火法師,冰法師,雷法師.
*角色克制 : [(單手/盾牌戰士)克(雙手戰士)](遊俠系)(法師係)
*法師系 克 戰士系

我會係e個分享講解下戰士既優點和缺點及小量加點方法.
*但唔會講解技能既詳細,而我既加點法也只是個人意見,任何人也可創造出特別既加點方法@@.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

E家我會分享一d戰士既心得@@

提示 :
a)每個角色max.只會有40點技能點,1~5lv=2,6~35lv=1,35lv = 0. 總計=10點+30點+0點 = 40點
b)角色克制係一個打國戰時好重要既因素.
   E.g.最明顯莫過於玩刀遊既玩家,因為戰士對於遊俠有較高既攻擊力和防禦力,so刀遊要暗殺戰士係較其他遊俠/法師更難.
c)40點技能點只能給大部分角色剛好配點在一種職業上.
   E.g.好似戰士咁,你配完<共通技能(音爆系)>+<單手技能(熾烈斬系)>就剛好用完40點技能點,

就不能再配<雙手技能(碎擊系)>.
所以配點既配合要好小心.
d)就係因為有角色克制,so唔會話某一隻角色係最強.打國戰最重要係配合,唔合作一定會輸,就算有外掛都係咁話.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1.雙手戰士

優點 :
本人認為初學者入門必玩之選,因為易用,易升,打怪高威力,而且因為一星怪物威力較小和破綻較大(易避),
solv超快(我一日升到15lv).而且打國戰時亂水/避敵人圍攻時用<巨龍傳承/巨獸傳承>都能有效擊退敵人.
而係1vs1近戰既時候因着有高攻擊力既優勢,配合比普攻更高攻擊力但耗法低既<碎擊>作連擊,能作出強大既傷害.
如果敵人要逃跑,也能運用音爆作追擊.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
下頁續...........

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
亂世之奸雄 + 8 定期更新+教學,鼓勵

查看全部評分

回復

希望版主唔好扣分T.T唔夠位
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2.雙手戰士

缺點 :
但當面對法師就要好小心,因為冰法+火法能快速秒去戰士既大量hp,唔信既話你可以試下,只要被冰法冰封左,再以猛火燒幾下,
hp真係好似倒水咁扣,而雙手戰士既防禦又低過單手戰士,所以面對法師都係搵同伴支援較有利.
加上雙手戰士技能破綻大(<巨龍傳承/巨獸傳承/力量衝擊>),只要敵人用<粉碎暴風>/法師小/大型技能都可以cut到.
因為<巨龍傳承/巨獸傳承>耗pw較大,只要被人cut技,到時敵人就能夠乘機反擊.
所以使用時要較為小心,要一擊即中,盡量在敵人背後使用,以減低被cut技既機會.

推薦技能 : <碎擊><巨獸傳承><巨龍傳承><音爆><粉碎暴風>

2.單手/盾牌戰士

優點 :
基本上大致和雙手戰士一樣,單手技能<熾烈斬系>攻防皆備.
可以話係一種平均型既職業(<猛擊系>單手技能=速度/減速性技能 and <加強保護系>盾技能=防禦性技能),
所以好考玩家既配點,配得好就有機會在戰場發揮最大既威力.
而且因為防禦力較雙手戰士高既關係,對於法師系/召喚獸有較高抵抗力,而且可以話超難遭刀遊暗殺*.*
就算和雙手戰士1vs1時,也可以運用輔助性技能(大地之梗/盾牌怒擊/加強保護)來抵抗高攻擊力但破綻大既雙手技能.
再配以不斷熾烈斬/普攻,有着絕對既優勢.而且想逃走時可配合<盾牌怒擊/猛擊/大地之梗>,以拋遠雙方既距離.
而<猛擊>*(1lv已經足夠,因為技能攻擊力不強,除非玩家想取得大地之梗)因帶有吹飛效果,而且出手快,
能夠快速cut技,方便逃走和擊飛召喚獸.<加強保護>配合<痛楚克星>能做成鐵壁般的效果.

缺點 :
因為平均(平均≠萬能),所以和各職業的特性比起就較為遜色.
(E.g.1遊俠既<蛛絲射擊>/<足部破壞>同<大地之梗>有相同效果,但威力/效果就比較強得多)
(E.g.2冰法師既凍結效果比<盾牌怒擊>的效果較長時間)
(E.g.3雙手戰士技能攻擊力比單手戰士高)

推薦技能 : <盾牌怒擊>(1lv足夠)<加強保護><音爆><粉碎暴風><猛擊>(1lv足夠)

戰士技能學習路線 :
1.雙手戰士型:
   雙手技能<碎擊系> 24點 → 共通技能<音爆系> 16點                                                               = 40點
2.單手戰士型:
   單手技能<熾烈斬系> 24點 →共通技能<音爆系> 16點                                                            = 40點
3.血盾型(不怕死,在戰場上橫掃千軍既加點法):
   碎擊系(3lv碎擊 4點 → 3lv巨獸傳承 4點→ 3lv巨龍傳承 6點 ) 14點 →
   音爆系(3lv音爆 4點 →3lv力量衝擊 5點 →3lv粉碎暴風 7點 )  16點
   a線(力量型)→碎擊系( 3lv沖擊斬 4點 → 3lv重壓斬 6點) 10點                                                  = 40 點
   b線(防禦型)→熾烈斬系(3lv熾烈斬 4點 → 3lv加強保護 4點 →1lv盾牌怒擊 2點) 10點       = 40點
   c線(速度型)→熾烈斬系(3lv熾烈斬 4點 → 3lv猛擊 4點 → 1lv大地之梗 2點) 10點               = 40點
4.單打型(和戰士/刀遊1p1時技能加點法):
   *若以<盾牌怒擊>40pw → <重壓斬>42pw →<碎擊>12pw → 普攻 連擊,能夠做成大約70↑%(700血↑)既傷害
   音爆系(3lv音爆 4點 →3lv力量衝擊 5點 →3lv粉碎暴風 7點 )  16點 →
   碎擊系(3lv碎擊 4點 → 3lv巨獸傳承 4點) 8點 →
   熾烈斬系(3lv熾烈斬 4點 → 3lv加強保護 4點 →1lv盾牌怒擊 2點) 10點 →
   碎擊系( 3lv沖擊斬 4點 → 1lv重壓斬 2點) 6點                                                                               = 40點
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
小小分享,希望唔會太簡略.如果做得好遲d出埋遊俠同法師.

回復 支持 反對

講真
盾擊1lv唔多夠,加爆左就合冇加同有加
盾戰殺人話易又得
難又得
因為盾戰其實食pw都好多下
盾擊40 +炎斬 12 + 大地 40 都92
加加埋埋都92
聽到呢到可能好多人會放棄....

但等等
盾戰對於小血既對手好有用,包括所有職
由於盾擊距離都好遠下(以e+個ser lag下 lag下要睇運)
加上對隱型既遊俠都非常有用(唔知點解對親d忍者都係傻).因為佢地行得比你慢
呢d就係單人戰既心得

盾戰既防足以打突擊戰
最好叫多幾個同胞幫幫你
建議雙手戰
你暈人加雙手戰既恐怖硬食輸出
但呢點好睇團體合作
因為盾戰既攻速配合定數既炎斬都好強
汁雞比雙手戰一流
但想全力殺人既
要多多練技術同埋換武器

再黎亂打
係咁用大地
一下100唔好話唔煩 汁雞機率都高
加上有慢人
雙手戰同刀遊會好多謝你

最後加番 對手得番50%血到,你可以單殺
建議 用哂d pw
盾擊40>炎斬12>大地40>普攻x n次  其後可不停音爆 或再盾擊
有人會問點解唔普攻左先大地
盾戰要求係暈既時間內進行最多既輸出
當你用左普攻,就會快樂不知時日過

但一定要記主痛楚克星同加防幾時冇
要不停去加

仲有
玩盾戰,要相信佢既神奇力量
真係好神奇
唔好話得番小小血就怒斬
怒斬對雙手戰就有用
對盾戰真係要相信佢....既奇蹟

評分

參與人數 1樂點 +1 收起 理由
吹簫王子 + 1

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 hkhk882004 於 14-7-2008 05:19 發表
講真
盾擊1lv唔多夠,加爆左就合冇加同有加
盾戰殺人話易又得
難又得
因為盾戰其實食pw都好多下
盾擊40 +炎斬 12 + 大地 40 都92
加加埋埋都92
聽到呢到可能好多人會放棄....

但等等
盾戰對於小血既對手好 ...

盾擊1lv同3lv差幾多時間?
因為唔知點解有d資料錯左既關系......整到我以為好似只係差左1秒.....

但大地之梗我唔係成日見人出,所以用盾戰唔之配唔配埋好.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
但遊俠果度就係,因為d隱左形既刀遊成日以戚你見佢唔到,之後就衝去你後面出廢手/懲介,但一招猛擊/盾擊都......-.-
回復 支持 反對

真實時間唔多知
但加滿真係差好多
大地輸出唔高
但可以令人好鬼死煩
實用高
範圍都幾大
回復 支持 反對

盾戰絕對不是1隻平均角色=|.

首先睇睇佢d防,全Game內最高(為何忽視了這點),打持久好勁.

再睇佢招盾擊,暈4秒,通常1打1,4秒單手戰可以扣到你300血以上,比起法師冰,實用性大好多(法師冰了還可以出技的).

至於大地之x,我就覺得實用性中等,但對戰線的推進,幫助很大.d人比人慢左,唔會貿然向前推進的,通常退後.

如果對付刀遊,通常刀遊也不是選擇盾戰黎殺,,畢竟盾戰高防,我雙修戰,食20lv以上遊俠的懲戒也最多300血左右.

但是,當我食完300血,通常遊俠都會走(因為盾戰通常在人們身邊,不可能在這一打一吧?,再加上佢都冇魔,打都打唔到)

轉過頭黎,捉緊遊俠懲戒落地果下,盾擊,最少也可以扣返佢半條血的.(盾擊唔中另計,技術上的問題)

總結,各職有各好,單手戰只不過係放棄攻擊力,換取防禦力和牽制技.絕對是1個痳煩的角色

回應返HKHK的貼子:
盾戰暈人4秒內,我通常會是這樣做.
盾擊+炎斬+普攻xN次.
當暈完之後,對手通常3個方向.
第1.小跳走人
第2.大跳走人
第3.直線走人

對付第1種走法,我會用大地之X,因為範圍夠大,足夠慢到佢,慢完再普攻XN次.
對付第2種走法,這種走法比較小見,因為落地破綻好大.因為大跳的關係,雙方距離拉大左,我會選擇用猛擊,拉近距離,有魔了再暈或大地.
對付第3種走法,我會用音爆或是猛擊,保持大家的距離,有機會時用大地或盾擊,再用普攻.

畢竟只講唔及實戰,但是這種玩法,通常可以令對方半死.大家參考參考

回復 支持 反對

回復 6# 的帖子

好值得參考!!我剛好就是這型!
回復 支持 反對

如果佢反擊呢,我反而想知,冇咩人 會咁做@@
回復 支持 反對

其實如果人地跳起你可以跟住佢個方向送野重壓斬俾佢
如果你幾個圍一個 你可以一直跟住佢 等到佢冇血跳再送尾刀俾佢

回復 支持 反對

多謝!樓主
呢d g料好好xd[[bao_36]]
回復 支持 反對