查看: 170075|回復: 484
打印 上一主題 下一主題
收起左側

*咒術師技能分析*11月19日更生[咒術技能屬性問題#321]一定幫到你

轉貼請回POST同在轉貼的地方前加上轉貼2字,另外加上BY樂吉:吉吉﹏*(因為最近我發現某人偷文去某論壇不寫轉貼板主加他的分
完全是過份的行為,我打這文都是希望解說一點咒術師的問題,這樣偷文對我的心靈做成創傷的=[)

正文:-----玩左咒術禁耐,,我同大家分析一下咒術既技能,等大家可以了咒術師同你想玩咩種類既咒術
水屬性技能:
冰球:追加冰凍後是一招PK技,水咒要學,其他可以選擇學唔學,水咒提升要學,發動快,先發制人,但冰凍只有40%.
水漩:水咒所有提升要學,範圍技,發動快和攻擊力好,個人有學.

火屬性技能:
火球:火咒要學的技能,爆發同提升都要學,用這招打怪怪都沒有9成的血OR秒發動時間快.
火柱:火咒要學的技能,提升要學,發動時間慢,距離太近,攻擊力很好,範圍技.
火槍:火咒學的加刀技能,火柱打不死的怪都可以用這個來加多幾刀殺怪,發動很快.

光屬性技能:
魔力飛彈:光咒一定要學,發動中等,清怪非常好,距離遠.
威力魔彈:秒暗怪很快,發動很快,攻擊力不錯.

無屬性技能:
石晶:可以學可以不學,PK技,打怪也很有用,有暈的較果,發動很快,範圍技.
mp:可學可不學,拿走對方的mp,發動中等,早期沒錢買mp水用這個不錯
信而:不錯的技能,PK技,逃亡時很有用,可愈過物件,可學可不學,但CP很有扣的說
睡眠:發動中等,令人訓覺,加冰球一起用有很不錯的較果
冰盾:對遠攻擊有很大的防衛力,早期不太有用.後期是極有用的技能
光盾:暗抗加10,防衛力增加,咒術一定要學的技能
氣流:咒術一定要學的技能,回血,提升後可點很多的血,沒這個沒人回跟你團升的
黑霧PK技,發動中等,完全令弓手無法害自己,有用的技能,早期不太有用.
蓄氣:喜歡學可以學,但沒很大的用,只是加400損害,不如加屬性之力更好.

技能組合:
火咒:火球,火柱,火槍,另外加一些其他技能,方便自己清怪
水咒:冰球.水漩,魔力飛彈(水技太小,要用多一點其他範圍技),加一些其他技能方便自己清怪
光咒:所有光技,加一點火技or水技,其他技能自己組合.
迷:相信沒有人玩暗咒吧=口=(逃)

提升技能方面,一些技能一定要學,一些是不要的就不要浪費CP
如果你是玩火or水咒你就要提升能量球,光槍咒要學組合槍提升(39JOB)

個人的技能是:冰球,水漩,威力魔彈,魔力飛彈,信而,睡眠,氣流,光盾,石晶.
你們大可以自己組合技能練一個特別的角色~~~(微笑)

--------
-(更生)技能組合:
之前我玩咒術既所有技能組合-__-給你們看(微笑)

一開始應該要玩火咒先  因為赤紅魔法師係火同埋第一隻令到既精係火精  方便你練等  技能唔岩心水第時先再洗技學過
火咒果陣我既技能係:
火球 火柱 火槍 石晶 水漩 光盾 氣流 魔力飛彈

水咒:
冰球 水漩 石晶 光盾 氣流 魔力飛彈 (點解技能會小左?因為d光怪只要你放一放冰球or加多一下能量球都死=])

光咒時:
光槍 魔力飛彈 (到你job43時魔力飛彈提升後會係光的) 石晶 水漩 冰球 氣流 冰盾 光盾

一d小技巧:
36lv前,你可以玩火咒,水咒升lv,因為赤紅魔法師係火,你解任刷時石都會用到佢架
        水咒要換水精,係煩左d,但係你玩落會發現升得快d,水打光好痛架,果陣你應該係打緊神殿入口d野升lv-3-玩水咒幾好架

job39可以張組合槍提升,提升之後係光架,加好既槍既打一下暗怪都可以扣千幾

技能提升後:
job41提升埋光槍,清暗怪好快,仲升lv好快tim
job43提升埋最後一招光技,魔力飛彈,提升之後會係光既-__果招清怪超快,如果你有45lv水樣杖既咁就正咧,出一次你山3可以令人地dMP
job45石晶提升,打既怪多左,招技仲令左-3-
job47提升水漩清怪很快,仲好令tim

PK技同其他技能,可以學可以唔學,玩PK果D一定要學哂你先會有機會嬴
有得PK都幾好玩架,不過低LV果陣一1D都唔好玩-.-因為你唔會夠cp去學pk技,你要用d cp黎學技升lv-.-""""

--------------------
9 月17日更生
相信你地一D玩家都轉左36s卡咧,咁你地一定問去邊升job最快,咁其實有幾個地方比你升
(我個post只會講咒術有炸-3-(奸- +)

赤紅魔法師:你轉左我諗第一時間你都係用下睇下好唔好用啦係咪先-.-但係我話你知,一D都唔好用-.-
                因為得一招-.-你打幾隻怪好快就JOB5架咧,JOB5既時候你可以去刷28,升JOB超快-______________-
                又可以去魔法師之塔1同2F打魔劍,果度係超超好升-.-又好快就有好多錢錢$_____$
                你都可以合暗坑裝之後去神殿拉怪升-.-不過小心Dbor=-=如果你暗坑夠既基本上D狗狗(很口愛XD)扣你好小血
                記住就係,33LV果陣你轉左水咒架,要練火精你可以裝住佢做一陣其他野-.-(我ON光之9/10既時間都唔係升LV-.-)
                咁就非常好用咧>___<
神聖魔法師:神聖我諗有人有咧掛,係超超超好用,JOB5之前,你可以係神殿入面打怪升,因為神聖本身都有N多暗坑所以係非常運吉(用錯的)
               但係神聖大多都係輔助同回血既技能,打怪既技能只有3招-.-好小=___=不過光柱同槌仔勁令令(LOVELOVE)
                你地可以一開始轉左就去刷46,有NPC做血盾(奸)D狗狗又扣你好小-.-,JOB升得好快架,升到JOB16去就克林山地D洞穴入面升
               JOB16係可以加光之力同暗坑50-.-(個洞D野都係暗架-.-明益你)係果度升到JOB20,就會有好多人同你一齊打修罹王.等等-V-

就出藍色魔法師@___@(微笑)好緊張牙xdd
睇完都唔回文,係唔係想我食左你\口/(嬲)
-----------------------------------------------------------------------------------------
10月7日更生
咒術一開始練法+後期技巧

20-25lv
冒險家轉左咒術之後
你大多數16-18lv果陣job20轉咒術
轉之之後,先要學技能
一開始一定要學火球 (一定要學 爆發
                     火柱 (清怪的 唔洗提升
                     冰球 (可學可唔學 學左既冰凍就一定要學
我諗冇哂cp架咧 之後解既任都好易
真係唔夠打可以搵人幫
20lv果陣可以入去洞穴入面升
不過小心d唔好比一堆哥布林一齊打你
早期乃低你未必夠打   打番黎既石唔好唔要
做任要的!!!!低lv所以血小 食雞串夠升lv架咧
冇mp食朱古力 !!20lv係洞入面升升到21
21lv果陣刷21時石 一開始唔識打唔好行係可布林中間
等你慢慢知道幾多幾多秒會出怪既時候就可以升得好快
刷21時石升到25lv  做埋d任之後 可以刷25時石
不過怪多 要清怪快d  但係有npc做血盾 所以唔洗咁驚打唔嬴
好易打架姐,   刷25可以升到28.

26-32
刷25升到28之後就梗係做埋d任佢啦
之後你要刷28 升到lee個 lv又要學技-__-氣流(提升未洗學住 一定要學
                                                     水漩(學左可以幫你清怪 可學可唔學
                                                     火槍(可學可唔學 清怪好幫手
如果28唔夠打就搵人幫手  d凱文 血都幾多下
不過可以刷到32lv 升得勁快 完全可以話係易

32-36
刷32時石升  用哂哥布林打番黎果d種子既話
可以轉一轉水咒 打果d狗狗(很口愛 姐係神殿入口果度果d
因為水打光係很痛的  水咒要學既技  冰球(水咒要學 學左要學埋冰凍
                                                 水漩(水咒要學 提升唔洗住
升到35會好卡等 但係都打神殿入口D野升
令多D種子 第時刷時石用  ~升到36快D去解赤紅\口/
個任好易解  解之前學多招----魔力飛彈(提升可以學埋
如果解唔到既  可以睇下攻略果D 大家都識既冰之NOSTALE
話說--果陣我解既時候冇睇都嬴-.-不過之前食左N次
所以大家都係睇左攻略先啦-3- 第一 同二都唔難
第三會難小小 記得令多D水 同埋雞串 仲有朱古力
唔洗理其他怪  最後間房打黑暗屎達林
嬴左之後你就有赤紅魔法師咧=口=(微笑
仲唔快D升JOB20??你地要快得快既
就裝番火清打 神殿入口果度D野
一開始會吃力D  升到JOB5會好好多
之後去魔法師之塔  果度既1同2F打魔劍
果度可以令你JOB升到20  仲有LV升到40
勁正-_-OR你可以刷37時石 一場打哂D怪有14000A__A
好正牙>__<(微笑)刷到42A___A

42-46
大家要刷42升到46T___
加油埋d任之後升到46lv 咁你就要令神聖魔法師s卡(好口愛>V<
個任用赤紅打跟本冇可能輸 除左.........(無言
唔識打都係果句 睇 攻 略 拉-v-
跟本易到死-__-令左之後仲唔拿拿林裝上去用?
一開始你裝佢刷46刷到job5啦 46時石有npc頂血
但係都要打得快!刷到48lv果陣 你神聖都有job19-20
47時石 48時石 49時石 基本上用神聖自己一個都打得嬴--
但系--(我自己打唔嬴-.-原來係唔記得食水-.-大家記得要食水牙--)
之後升50lv會卡等d lee個時候 去打茶茶啦-.-(好玩=口=
用赤紅有技巧咁打 d對話唔好禁住 等到d時間行果陣先禁
可以cd技能 好易打到張茶茶 之後就去隕石升
茶茶job20既時候都就升51 解任照解
升茶茶job除左打隕石都可以打豆豆 升得幾慢下都
一路升同人講下野就唔會悶!

51-56
除解任之外 其他時間都係刷51時石升
用神聖很過d暗之虫就得 佢虫扣你n小唔洗咁驚
打51升到56,如果覺得55升56卡等既
可以刷暗王章 4-5個字一場 名譽好多
exp都有好多 唔錯既升lv方法
解左55時石之後act完成了(太好了 個故仔好感人T___T
個po冇位-__-ps.自身48-50lv果陣job會有39 lee個時候去克林山地學組合槍提升招技會係光 轉光槍咒 其他野係上面有得睇=D
-------------------------------
更生在#321    技能屬性問題   個PO冇位- -||

汁汁的練法技巧在14頁的#135  #137  #148, #195可以解說到點解你地43LV咁卡等,很多人都有這個問題!
#298係46s卡汁汁既心得<----神聖魔法師

評分

參與人數 2樂點 +40 收起 理由
我的外傳 + 20 同下
kenken1212 + 20 精品文章

查看全部評分

回復

雖然我唔係玩咒~不過都支持一下
回復 支持 反對

臭吉逼人回文/3\
不過都寫我唔錯A_A
回復 支持 反對

嗯嗯 不錯不錯 幫到我這個新手很大的忙唷
回復 支持 反對

原帖由 。笨︴小風﹏ 於 11-8-2007 22:47 發表
嗯嗯 不錯不錯 幫到我這個新手很大的忙唷

你是新手嗎=口="?
你好像比我高等~~~(痛哭)
回復 支持 反對

是嗎=_=我剛剛才玩滴-
回復 支持 反對

原帖由 。笨︴小風﹏ 於 11-8-2007 22:52 發表
是嗎=_=我剛剛才玩滴-

呵呵,,風風真是kuso~~(微笑)
回復 支持 反對

嗯嗯,,那又如何\./?不爽嗎\口/!?
回復 支持 反對

嗯..我近來打算開個咒術玩 你這篇文章對我有莫大幫助~(笑)謝謝分享..:lol
回復 支持 反對

吉吉掂哂-_____-"
咁詳細---
我e個新手獲益良多!!
強.
回復 支持 反對