查看: 25643|回復: 232
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 由聖門學院門口走到第七實驗室前[已完]

序章:
亂online呀..........
算係一個創新的電腦遊戲.......
好多人話果d怪的名好低能....
但我就唔覺........
凡事無需樣樣野都咁死板.......
規定係死的,人是活的~
有一些事是不應該跟蹤規定去做的。
以下係抄kir的post.....kir,有咩事請唔好罵我=口=

校史

18年前的亞洲大陸的天空,突然出現前所未有的日蝕現象,黑暗中,數以萬
計的流星劃過天際。之後,過了16年的時間,出現了擁有足以與國家匹敵的影
響力的聖財團,旗下亦建立了四個特殊的教育機構。這些教育機構就是:「聖
門學院」、「玄巖學院」、「鳳凰學院」、「虎令學院」。
   各學院的學生,全是透過嚴格的審核,而自全國各地選拔的體育資優生。
雖然各學院本身擁有濃厚的體育學校的色彩,但又提出與一般體育學校不同的
科育過程,而且,四大學院全以看以符咒的建築所構成,因此有部分學生感到
異樣並表示疑惑,而不願進入這四大學院就讀,但四大學院的學生皆歷經某些
奇特的經驗,導致無法單純只以學校為中心過著校園生活,因此,曾經揮之不
去的疑問,也漸漸消失在日常生活之中。甚至有留言指出,當學生達到高學年
之後,就可以學習連特種戰鬥部隊也鮮少涉及的戰鬥技術
   到目前為止,雖未經歷什麼特殊的事件,但此時此刻,卻明確又深刻地感受
到那種......快則在瞬間即可席捲學院,甚至籠罩全世界的...難以以言語形容的
龐大的氣息...。
    不安,恐懼,緊張充塞在整個心肺...,但另一方面,又為破壞而興奮,極度
渴望破壞的......那個潛藏多時的自我本性......

第一集:開始!

主角 M )Firzen   mondy ( F )

叮噹!
一開始的重生點係某一個學院的門前....新進學生介紹任務正式開始.....
同時亂online的冒險正式開始~~~~~~~~

Firzen同Mondy從細個到依家都係一對關係極好的朋友。一到達學院門前.......
Firzen就話:你想入邊個部?我就想入劍道
Mondy就話:我都想入劍道部呀bao_05
Firzen講:你想入劍道部?你真係唔好彩啦.....女生只可以入氣功部同弓箭部架渣.........
Mondy就講:喔bao_35原來有定架bao_17
兩人都急急亡亡地交入學申請表比學生主任睇~
學生主任[聖門]嗯.......你地的資質極之好....不過在入學前呢.....有個考驗~
Mondy:咩考驗?
學生主任:你係出面入黎果陣係咪見到有好多身穿牛仔褲,手囉住鎖鏈的人?你只要打死佢地再將佢地口中的煙蒂囉比我就得架啦~~~
一聽到,Firzen同mondy連忙跑出去面合力打死果d叫小俗辣的人。
最後佢地成功入學啦~~~
------------------------Firzen果邊------------------------
Firzen果邊的老師問佢:你想選擇刀,劍定係輕身型的劍~
Firzen:我想選輕身型的劍bao_38,可唔可以?
劍道部老師:當然可以,只要你給700元就可以買到~~~
Firzen心想:700元?我原路都係用左200元黎........
Firzen:老師,我e+想出去練習搵多d錢番黎先......
----------------------mondy果邊-----------------------------
Mondy:老師..........請問有咩武器選擇......?
弓箭部老師:有重身的弓[力],輕身的弓[精]和射程遠的弓[敏]
Mondy:我想選射程遠的弓,可以嗎?
弓箭部老師:可以,只需700元就可以買到~~~
Mondy:拿.......700元~
弓箭部老師:多謝哂~

第二集:突擊!

兩個人係本館門口見番~
Firzen:嘩!你點解會咁有米買左把弓番黎架?
mondy:喔~我地番果陣我個媽比左5000蚊我呀嗎~
Firzen心想:我呀媽有咁好就正啦...
佢地一齊組隊去左打小俗辣~
行行下見到有一隻好似大佬的人~
Firzen:果個咩人黎架~同其他人唔同?
mondy:我地不如試下打佢?
Firzen:好話,我想打佢好耐架啦..
行左個去...........
果個人一踢....鎖鏈揮舞......
mondy應聲倒下.......
Firzen無奈左5秒....
之後佢抱左mondy:  mondy,mody........
果個人行緊個黎......
之後Firzen輕輕地放低mondy.......
佢係旁邊見到一把刀,就汁起佢~~~
佢好似痴左線咁講左三個字:[旋.風.斬]
果個人死左..........
Firzen就馬上將mondy送去本館的醫療室.......
護士話:佢只係暈左姐,唔洗驚~~~
Firzen見到暈暈地就跑左去劍道部到買劍~~~
Firzen:老師!我想買輕新手木劍~
劍道部老師:多謝你700蚊~
買左之後Firzen立即跑番去醫療室,發覺mondy唔見左.............

第三集:初吻!

Firzen係到周圍搵~~~
搵左去右龍公園終於搵到啦!
見到有成5隻七仔係到圍佢mondy~
於是佢走左個去幫手~
ko左班七仔之後.......
mondy:你睇我幾冇用......一隻小俗辣都打唔死....
Firzen:你更係打唔死啦~果隻係佢的大佬黎架嗎~!
mondy:真係架!!!
Firzen:成幾十年朋友點會昆你呀!
mondy:都係你最好人...
Firzen:今日好鬼夜啦~~~番宿舍訓啦~
mondy:等等!
~啜~
mondy:byebye!
Firzen:................

人際關係好感到增加1000000000000.........

第四集:敵襲!
第二日~
Firzen:Mondy!我想問下你幾多Lv呀?
Mondy:我12lv囉~
Firzen:咁我地一齊去打七仔好唔好bao_48?
mondy:好呀!
-------------------------------[一粒鍾之後]--------------------------
mondy:我唔得啦..........
Firzen:飲支水先啦~
mondy:我地打左咁耐,你e+幾lv呀?我就27啦~
Firzen:我33囉波bao_17
突然衝左條友出黎~~~
條友:Firzen,mondy,主任有事搵你地~即黑番本館~
Firzen,mondyk~~~
----------------------番到本館的學校主任室到-------------------------
學生主任[聖門]:嗯.........你地的實力咁快到左e個程度啦.....你地可以出學校見下世面架啦~
Firzen:好野~~~
學主主任[聖門]:不過...你地要做左通過正門任務先得~
Firzen,mondy:下..........?通過正門任務?要做d咩架?
學生主任[聖門]:每人打十隻係正門的跪花田就得架啦~
-----------------------兩人同時去左自己個部到---------------------------
Firzen:老師,請比把輕武士長劍我唔該~~~
劍道部老師k~多謝你69,000蚊~
Firzen:好~~~69,000~~~
mondy:老師,唔該比把十字弓我~
弓箭部老師:收你24,000~~~
mondy:囉去~
-----------------------兩人一前跑到去正門到-------------------------------
點知見到一隻名叫暗黑刀神_jr的不明人物~
Firzen想衝去打果陣有個人去打左佢一下.........
就比佢斬死左.........
當暗黑刀神_jr步步逼近Firzen和mondy時~
Firzen以為佢自己死硬架啦~
突然飛左個人出黎~
佢用左一招[旋風斬]同[致命斬]打走左佢~~~
Firzen:呢位先生,你叫咩名?
jedi:我叫jedi~
mondy:多謝你9左我地~
jedi:唔洗客氣~
Firzen:係波~我地重要解正門任務,係咁先~byebye~
jedi:我幫你地呀~
Firzen:咁唔係咁好呀。
jedi:唔洗唔好意思波~~~
Firzen:咁好啦~唔該哂你呀~
mondy:唔該你呀~~~
jedi:唔洗~

最後佢地終於解左個正門任務~
佢地一出到學校..............見到.....................

第五集:支援!

佢地一出黎..........
見到頭先比jedi打走左的暗黑刀神_jr同一隻手囉住大劍的人!~!~!~
jr:頭先你地打得我開心啦bao_01,e+還番哂比你~
jedi:你又想點呀?人地遲住出學校架?
jr:我想點?我想你地同我講聲對唔住~
Firzen:我地又冇用錯~係你自己想行過黎斬我地渣嗎~
mondy:Firzen講得岩~我地真係冇做錯任何打波~做咩要講sorry?
jr:唔洗講廢話啦~快d做好心理準備等死啦~大佬~你可以上架啦~
忍影巨刀: ok~
jedi:咩話係你~忍影巨刀?你重記唔記得我呀?jedi呀?記唔記得呀?
忍易巨刀:..............
jedi講都未講?*埮v巨刀就出左一招劍氣震波~好彩jedi身上有好多水可以頂到十分鍾左右~
Firzen同Mondy想幫jedi果時比jr頂住左~
jr:死啦~
jr出左一招旋風斬~好彩Firzen同mondy迴開左~~~
之後jr好快咁出左一招橫踢斬同拔刀斬~
雖然Firzen中左一招橫踢斬,但係monsy就冇中過任何一招,重用閃電之擊射jr~
jr即黑跑過去mondy,當mondy自己就死果陣jr把機械大刀比Firzen的武士長劍擋住左........
jr又出招旋風斬~Firzen迴過左之後唔夠一秒佢就出左招劍風同劍氣縱橫二式~
令jr暈左~
Firzen:我用的係刀背,唔會死人的~
-------------------------jedi果邊-------------------------
jedi:你幾時變到咁勁架................
忍影巨刀:..........................
jedi想用暴風劍法果陣唔夠忍影巨刀出得快被忍影巨刀cut左佢招~
忍影巨刀囉起把刀想都斬落去jedi果陣就比Firzen擋住左~
之後jr起番身就講左一句....................

第六集:赦免!

當jr一起身佢講左句...........
jr:巨刀~走啦~
忍影巨刀:.................
------------------兩人走左之後-----------------
Firzen:咩事咩事?
jedi:我岩岩想問比你問左=-=
Firzen:點解佢要走佬?
jedi:驚左我地掛.........
mondy:重唔快d升lv~~~冇時間啦~~~
Firzen,jedi: ok~~~
-----------------佢地係出面打左5個鍾-------------
Firzen:你地幾多lv啦~我就57啦~~~
jedi:我71~
mondy:我56~
jedi:再係到升唔店架~~~你地最好去玄巖大瀑布到升最好~不過你要小心d~~果到有隻野叫異界鐵拳見到佢一定要盡快走~唔講啦~我有事要走啦~~byebye~
Firzen,mondy:byebye~
------------到左之後---------------
落跑雞:你地黎做咩?
Firzen:升lv!~!~
落跑雞:升lv?哈哈哈哈哈哈哈~你黎呢到升lv?唔死都唔得架~~~
Firzen:係咩?試過咪知囉~~~
mondy:上~~~
佢地引左10幾隻落跑雞同落水狗~mondy用左招流星守護Firzen再做左招劍風~
十幾隻雞同狗死哂
當佢地升得開開心心果陣..............真係出現左一隻叫[異界鐵拳]的人~~~
Firzen:真係有架..........
mondy:jedi講過見到佢要快d走~~~
Firzen:好~快d走~~~
但係異界鐵拳已經見到佢地個樣~~~即黑衝左過去~~~用萬月踢打到mondy重傷~~~
當mondy暈左果陣,Firzen即黑抱左mondy走~~~好彩佢地答左岩岩開出天的公車,前往聖門圓環.................

第七集:虎令!

到左聖門圓環啦~~~
Firzen見到圓環果到有個護士~~~
即黑走上前面同佢講:護士~有人比異界鐵拳打傷呀~~~快d 9下佢啦~
護士檢查左一陣之後~~~~~~~~~~~~~~~
護士:佢係比萬月踢打傷的~~~你要去虎令學院到將天女散花的葉子囉番黎,我先9到~~~
Firzen:冇問題~~~
----------------到左之後----------------
Firzen:呢到就係傳說陰森恐怖好多人死係入面的[虎.令.學.院]........
當Firzen想入去果陣,有條友左住左佢話~
特遣人員:你唔可以入去~
Firzen:點解呀?
特遣人員:你重未夠資格入去..........
Firzen:我未夠資格??未夠我都要入去架啦,我趕住9命~~~
特遣人員:除非你可以打敗20隻係虎令學院出面的[聖門保全]先啦~~~咁你就有得入去~
Firzen:冇問題bao_01
-----------------打聖門保全中------------------
Firzen打左十隻佢都冇咩力再打落去~~~因為果d聖門保全識電人......電到Firzen冇哂力......
聖門保全:你重未死呀?等我解決左你啦!又係係就黎死的時即~jedi突然衝左出黎~~~
Firzen心想:點解我次次都咁好彩有人9~
jedi:入虎令學院咁大件事都唔叫我?
Firzen:廢事左住你升lv..........
jedi:更係唔會啦~係波~你入虎令學院做咩?
Firzen:入去打天女散花~
jedi:天女散花?好勁架波~~~我都可能唔夠打~~~
Firzen:天女散花識打人架?唔係掛~~~咁我咪死?
jedi:又唔會~~
Firzen:快d解埋個任佢入學院啦~~~
jedi:我同你一齊解啦~
Firzen:多謝呀>_______<
------------------入左虎令學院-------------------
Firzen:d東星烏鴉好煩呀~~~
jedi:係咁架啦~~~
------------------到左本館門前-------------------
jedi:呢種就係叫天女散花啦......
Firzen:好樣衰呀~~~
jedi:重唔快d打佢~~~
Firzen:係的!

第八集:聖東!

佢地係打完天女散花之後~即囉番去比mondy~~~
Firzen:我地囉左番黎啦bao_16
護士:速速囉比我唔該~
-----------------過左一陣-------------------
護士:好啦~但係重有少少傷~要小心d呀~
mondy:唔該哂呀護士bao_31
Firzen:冇事就好啦bao_41
jedi:咁我都要番聖東隧道啦~
Firzen:係邊架?
jedi:係聖門公園上去少少就見到架啦~
Firzen:mondy~我地一齊去囉~
mondy:好呀bao_43
----------------到左之後--------------------
警察:jedi~~~又係你呀~又黎幫我地消滅瘋狗呀?
jedi:係呀係呀~我重想帶兩個人入呀~得唔得?
警察:冇問題~~~
Firzen,mondy:good~~~bao_18
----------------入左去之後-------------------
Firzen:嘩~好多狗呀~~~
mondy:好多人驚bao_29
jedi:好啦好啦~大家一衝去到最盡升lv啦!
Firzen,mondy:好呀~~~

第九集:再襲!

佢地跑左成十分鍾.........
終於到左最盡頭啦=_____________=
Firzen:到啦?[無氣地說]
jedi:係呀[好精神地說]
mondy:我地重唔快d升lv???
----------------時間真係過得快-------------------
Firzen:打左成晚,你地幾lv啦?
mondy:我87囉~
jedi:我90啦~
Firzen:我就88啦!咁夜啦,我地一齊番宿舍囉?好唔好?
mondy,jedi:好~~~~~~~
----------------第二日--------------------
jedi:起身啦!!!去商洞啦~~~~~~
Firzen:起左~mondy呢?
mondy:係到咩事?
Firzen:jedi話去商洞~
mondy:好波!
佢地又番左去自己的社團到~
Firzen:老師請比把輕玄鐵闊劍(冰)比我~~~
jedi:同埋比把九魂刀(電)我~~~
mondy:老師唔該比把鐵短弓(冰)我呀唔該~~~
--------------佢地行左去學院廣場到搭公車-----------------
mondy:Firzen,點解你把劍有少少橙色的?
Firzen:喔,冇事的~~~
jedi:[細聲說]你點解有把+7劍架??????
Firzen:我自己磨架!
jedi:[細細聲]你幾時變到咁有錢架?
Firzen:打聖東隧道果時.........
jedi:.......
-----------------到左商洞的入口------------------
佢地見到暗黑刀神_jr.............
jr:又見面啦~~~
Firzen:你煩唔煩架?日日見到你塊面都食唔落飯啦...
jr:收聲~今次我做好準備功夫~你地唔死都唔得~
Firzen:[細細聲]你上次又咪係咁講...
jr:死啦你地~迴刀斬~
jedi:檔,嗜血術.......致命斬,旋風斬,橫踢斬......
Firzen:致命暴擊,合氣道,極光護體,極光防護~
mondy:迴避驟升.........冤靈之怒,流星守護~
jr:真雁亂武.........
一下斬傷左jedi..........
當mondy[網]住jedi果陣,jr用左一招迴刀斬又將mondy斬傷左..........
Firzen:大家!!!!!!!!
jedi:Firzen,sorry....我咁無用~
Firzen:你係到休息下先啦~
致命暴擊!!!!!!
jr:真.雁.亂.武
好彩Firzen迴開左~佢見到mondy同jedi頭先咁努力...於是~~~
鋼體屏障........
Firzen:jr,你死硬啦~劍風,合氣道,致命暴擊~~~
jr對佢的攻擊可以話係冇用~~~
最後Firzen打敗左jr~
都親眼見到佢死左~
但係......佢又要同jedi同mondy番醫院囉..............

第十集:學院!

番左醫院之後~
Firzen係到等左好多粒鍾~
最後護士終於出左黎
Firzen:護士!!!佢地點呀???
護士:冇咩事~只係斬傷左少少姐~
Firzen:唉........嚇死人咩..........e+又冇野做~買d書睇下啦~
----------------------4粒鍾之後-------------------------
jedi:我做咩係呢到???
mondy:Firzen你9左我地兩個?
護士:佢地冇事架啦~你地可以番宿舍訓覺~
Firzen:唔該哂~
係一路上~
jedi:你點9到我架??
Firzen:打死jr再台你上車囉bao_16
jedi:嘩.......你點解可以打死jr架???
Firzen:我都唔知........
mondy:Firzen你真係勁咁勁的人都可以比人打死!
Firzen:哈哈哈哈!
-----------------回到宿舍------------------
jedi:Firzen你係到做咩呀?
Firzen:睇書~
jedi:咩書?
Firzen:有關聖靈召喚的書~
jedi:嘩!!!
Firzen:咩事?
jedi:要學聖靈召喚的人最少都要一年先學到........
Firzen:點解呀?
jedi:因為呢招關係到雷~你想召喚雷的話就要練到好熟先得~
Firzen:喔~唔講啦訓覺囉~
--------------------佢地今日又去左商洞----------------------
Firzen:終於冇人左住我地啦..........
jedi:我地快d去打人搵錢啦............
mondy:重唔快d行~
拐子男孩:請問你地係邊位?
Firzen:一個人~
拐子男孩:咩人?
Firzen:地球人~
拐子男孩:我問你係邊到黎的人呀~
Firzen:聖財團直屬四大學院聖門學院的人~
拐子男孩:喔~~~兄弟們~打佢地~
拐子手,滑輪小子,G奶七仔,滑輪高手:衝呀殺呀~~~~
[三人]:賺錢開始........

回復

eike 個名甘似男仔既..
回復 支持 反對

Originally posted by tenfive at 2006-6-3 17:51:
eike 個名甘似男仔既..

一時間想唔到呀嗎=-=
睇完比d感想黎啦=-=
回復 支持 反對

= =咁衰嫁....我系官網打篇野落來成半個鍾.....

/.\.....算數a_a

我唔嬲.....
回復 支持 反對

^^ good
回復 支持 反對

兩個人係本館門口見番~
Firzen:嘩bao_01  你點解會咁有米買左把弓番黎架?
mondy:喔~我地番果陣我個媽比左5000蚊我呀嗎~
Firzen心想:我呀媽有咁好就正啦bao_29
佢地一齊組隊去左打小俗辣~
行行下見到有一隻好似大佬的人~
Firzen:果個咩人黎架~同其他人唔同?
mondy:我地不如試下打佢?
Firzen:好話,我想打佢好耐架啦bao_48
行左個去...........
果個人一踢....鎖鏈揮舞......
mondy應聲倒下.......
Firzen無奈左5秒....bao_01
之後佢抱左mondy:  mondy,mody........
果個人行緊個黎......
之後Firzen輕輕地放低mondy.......
佢係旁邊見到一把刀,就汁起佢~~~
佢好似痴左線咁講左三個字:[旋.風.斬]
果個人死左..........
Firzen就馬上將mondy送去本館的醫療室.......
護士話:佢只係暈左姐,唔洗驚~~~
Firzen見到暈暈地就跑左去劍道部到買劍~~~
Firzen:老師!我想買輕新手木劍~
劍道部老師:多謝你700蚊~
買左之後Firzen立即跑番去醫療室,發覺mondy唔見左..............bao_14
回復 支持 反對

唔該改下個名= =通常人地叫我kir

以下係抄kir的post.....kir,有咩事請唔好罵我=口=  <<<認該改成咁
回復 支持 反對

個post 好鬼悶囉
回復 支持 反對

Firzen係到周圍搵~~~
搵左去右龍公園終於搵到啦bao_18
見到有成5隻七仔係到圍佢mondy~
於是佢走左個去幫手~
ko左班七仔之後.......
mondy:你睇我幾冇用......一隻小俗辣都打唔死bao_29
Firzen:你更係打唔死啦~果隻係佢的大佬黎架嗎bao_36
mondy:真係架bao_26
Firzen:成幾十年朋友點會昆你呀bao_03
mondy:都係你最好人bao_31
Firzen:今日好鬼夜啦~~~番宿舍訓啦~
mondy:等等bao_36
~啜~
mondy:byebyebao_31
Firzen:................

人際關係好感到增加1000000000000.........

[ Last edited by Ken168168 on 2006-6-4 at 04:53 PM ]
回復 支持 反對

幾好睇喎....得閒上黎睇下先@@
回復 支持 反對